Fråga

Jag har ett gäng olika installationer för operativsystem på skiva, som jag har brukat använda för att reparera datorer som krånglar. Nu när det börjar bli väldigt ont om datorer med optiska läsare har jag funderat på att börja använda USB-minnen i stället.

Men tanken slog mig att jag skulle vilja ha alla systemen på samma minne i stället för att behöva ha fickan full. Finns det något sätt att skapa ett USB-minne med en startmeny, där jag kan välja vilket operativsystem som ska installeras?

Sigge

Svar

Det framgår inte vilken typ av operativsystem vi pratar om, Linux eller Windows eller något annat, men det bästa du kan använda är nog Yumi Multiboot Creator: www.pendrivelinux.com/yumi-multiboot-usb-creator. Programmet är Linuxbaserat, men ska fungera även med Windowssystem.

Om det enbart handlar om Windows kanske Winusb är enklare: www.winusb.net.

 

 

Anders har skrivit för Datormagazin sedan 1988. När tidningen lades ned blev det i stället High Score och därefter PC Hemma. Så småningom tillkom tidningen PC+, som efter några år slogs ihop med PC Extra och blev Datormagazin igen - cirkeln sluten. Anders är på flera sätt tidningens äldsta medarbetare och har försörjt sig på heltid som frilansare i över 20 år. Från och med 2019 arbetar han dock bara halvtid - andra halvan tillbringar han som pensionär och trivs med det.

2 KOMMENTARER

 1. Ett litet fel har smugit sig in länken om Yumi Multiboot, det är ett mellanslag innan www som gör att länken inte går att följa, i alla fall inte i Safari på iOS..

 2. Jag rekommenderar ”Easy2boot”: http://www.easy2boot.com/
  För att skapa miljön på USB-minnet rekommenderar jag ”RMPrepUSB”: http://www.rmprepusb.com/
  En stor fördel, är att man inte som med ”Yumi” (åtminstone tidigare) i detalj behöver skapa några detaljerade menyer, etc.
  Det är bara att kopiera in en lämplig ISO-fil.

  Om man lägger till, och tar bort bort filer från USB-minnet, så blir det fragmenterat.
  Det innebär att en ISO-fil kan delas upp i fler än ett sammanhängande stycke.
  Då kan den ej användas i detta sammanhang.

  Det enklaste är då att defragmentera USB-minnet med ”WinContig64”, eller ”WinContig32”, beroende på vilken Windowsversion man använder:
  wincontig.mdtzone.it/en/index.htm
  wincontig.en.lo4d.com/

  Tips på ISO-filer att lägga på USB-minnet:
  Alla möjliga versioner av Windows operativsystem kan laddas ned i form av ISO-filer här:
  http://windowsiso.net/

  Exempel:
  Win10 1511 1 Swedish x32 installation.iso
  en_windows_7_home_premium_with_sp1_x64_dvd_u_676549
  Windows 7 home premium with SP1 X64. Installation.iso
  Nedladdningarna är lagliga, och kommer från Microsoft.

  Tips på övriga användbara ISO-filer för ett USB-minne enligt ovan:

  Kapersky_Rescue_Disk_10.iso (Antivirus, lite handpåläggning behövs i form av några mappar och filer. Mycket bra at ha, då viruset aktiveras redan vid boot av datorn, då räcker inte alltid det installerade Antivirussystemet till. Efter ett tag -3 månader?- så behöver man hämta den senaste ISO-filen).
  Kyhis Rescue Disk. Winpese X64-14393 17.01.16.iso
  Paragon Rescue Kit 2014.iso
  Partition Wizard 9.1.iso (BOOTFIXVERKTYGET ÄR EJ AVSETT FÖR WINDOWS 10!)
  REDO Backup & Restore1.0.4.iso ((Ett mycket användbart generelllt program för att skapa en imagebackup av partitioner eller hårddiskar).
  PLD Rescue CD x64 2013-03-12.iso
  Rescatux 0.51b3.iso
  System rescue CD x86-5.1.2.iso
  Trinity rescue kit 3.4-build-372.iso
  Peppermint-Two-i386-06052011.iso (Äldre, men ”snål” Linuxmiljö för att testa hårdvara under annat OS, t.ex. Kan såklart bytas mot någon nyare version).

Skriv ett svar

Skriv din kommentar
Ange ditt namn här