Fråga

Jag har haft ett fakturaprogram där det gick att skriva ut fakturorna i då genererade PDF-filer. Nu har programmet blivit uppgraderat och fakturabilderna skapas i PNG nu och då kan jag inte skriva ut dessa i Windows 7 Ultimate. Bilden som visas är förstorad 800%. Går ej att göra något åt det. Finns det något sätt att omvandla PNG till PDF automatiskt?

Ronny Hjorth

Svar

Grundproblemet verkar vara din utskrift. Även om PNG är ett format som är optimerat för webben finns det ingen anledning att filerna inte skulle gå att skriva ut. Hur gör du när du skriver ut?

Jag testade just i Windows 7 och det går till exempel utmärkt att öppna ett dokument i PNG-format med Windows Fotovisare och välja att skriva ut. Med pappersformat A4 och valen ”Foto på helsida” och ”Anpassa bild till ruta” blir utskriften helt korrekt.

Men visst finns det mjukvara som kan konvertera mellan formaten, till exempel Free PNG To PDF Converter: http://fm-pdf.com/png-to-pdf-free.html. Dock går det inte att få det gjort med automatik.

 

 

3 KOMMENTARER

   • JanneN: Det beror på vilken definition du har av ”grafikfil”. En SVG-fil betraktas t.ex. ofta(st) som en ”grafikfil”, men den *kan* förstås innehålla enbart (redigerbar) text. En enkelsidig PDF-fil kan också ha ett innehåll som med stor rimlighet kan beskrivas som en bild, antingen rastergrafisk eller vektorgrafisk.

    Min poäng var att PDF-filerna antagligen var av vektorgrafisk natur — de bestod antagligen av (vektorgrafisk) text och grafik, kanske helt utan inbäddad rastergrafik, och kunde därför förstoras och skrivas ut med perfekt kvalitet. En PNG-bild är emellertid alltid strikt rastergrafisk och kan därför aldrig förstoras utan kvalitetsförlust (eller skrivas ut med samma upplevda kvalitet som på den normalupplösta datorskärmen).

    (Men det är tur att det inte rör sig om JPG-bilder. JPG-formatet är ju till för fotografiska bilder och ger mycket tydliga och irriterande artefakter om text, illustrationer, diagram, skärmdumpar etc. sparas i det formatet.)

Skriv ett svar

Skriv din kommentar
Ange ditt namn här