Windy är en enkel vädertjänst, som ändå är kraftfull med många funktioner. Den finns både som webbplats och som app till både Android och IOS.

Windy var bland annat extremt bra på att visualisera orkanerna som härjade i USA under förra hösten. Den använder lite olika vädermodeller och data beroende på region, där NEMS används för Europa. Den sistnämnda modellen produceras av www.meteoblue.com och ger en upplösning på fyra kilometer. För det globala vädret används två amerikanska modeller, dels www.ecmwf.com med en upplösning på nio kilometer och dels GFS som produceras av www.weather.gov med en upplösning på 14 kilometer. Du kan skifta mellan olika modeller eller jämföra alla tre.

På webbplatsen kan du visa  en karta där vindhastigheten uppdateras kontinuerligt. De animeringar som visas avser aktuella förhållanden, men du kan även välja att se en prognos för upp till tio dagar framåt. Du kan också välja att lägga på lager som vind, moln, temperatur, snö eller regn och så vidare.

www.windy.com

Av Patrik Brinkhäll

 

Den tryckta upplagan av Datormagazin har en fast avdelning kallad ”Resurser på webben”, där vi tipsar om intressanta lösningar på webben. Detta var en liten smak av föregående nummer (nummer 2-2018 finns i butik och på https://shop.datormagazin.se).

Skriv ett svar

Skriv din kommentar
Ange ditt namn här