Fråga

Jag har varit prenumerant på er tidning typ sedan den startade och nu skulle jag behöva er hjälp med en sak som berör mig med många andra användare av Spray Mail/Passagen. Jag undrar om ni skulle kunna ha vänligheten att kolla upp vad Spray Mail/Passagen håller på med (eller snarare inte).

Jag med andra har problem med Spray Mail. Jag har haft min privata e-post hos Spray sedan cirka 20 år tillbaka. Det har nu sedan lång tid tillbaka strulat med diverse saker. Bland annan har man under långa perioder inte ens kunnat logga in för att läsa sin post, men för tillfället så verkar i alla fall det fungera.

Problemet som jag med andra upplever nu är att det inte går att besvara eller vidarebefordra e-post, dessutom inte att bifoga något med nya meddelanden.

För att svara finns bara en funktion ”snabbsvar”, där man kan knappa in lite text, men det ursprungliga meddelandet kommer inte med i svaret. Att inte kunna svara så som ursprungligen fungerade innebär ju att en e-postkonversation lätt blir osammanhängande.

Att inte kunna vidarebefordra ställer ju till problem om jag vill kunna exportera sina mail vid eventuell flytt till annan leverantör, för det finns ju ingen annan funktion för att kunna utföra det vad jag kan se.

I mitt fall har dessutom innehållet i mina meddelanden sedan en tid tillbaka inte presenterats på ett korrekt sätt, åäö ersätts med konstiga tecken, till exempel kan det se ut så här:

Hej Göran,

Vi har nu fått svar från förlaget angående ditt ärende. De bekräftar att fakturan blivit krediterad.

Jag har försökt få kontakt med Spray Passagen Support, men de bemödar sig inte ens att svara, jag får bara ett automatiskt ärendenummer, men ingen respons. Det har gått månader sedan mitt första supportärende, men fortfarande inget svar (vilket jag inte verkar vara ensam om, enligt forum på nätet).

Dessutom går det för närvarande inte att logga in till ”Spray Passagen Support” (https://support.spraypassagen.se/hc/sv).

Även om Spray Mail är en gratistjänst, får de bete sig så här? Som användare/kund måste man väl ha rätt att kunna ta del av och exportera sin information? Hur ska vi användare som hamnat i den här sitsen agera?

Göran Johansson

Svar

Både Spray och Passagen hade sina storhetstider på 90-talet. Det här med internetportaler har sedan dess fallit i glömska och ägarbytena har varit många genom åren. Spray slogs under 2008 samman med Passagen, och ingick sedan i bolaget SprayPassagen. Senast kända ägare var mediehuset Keynote Media Group, som dock avyttrade alla sina innehav 2017 och bolaget har nu likviderats. Några aktuella ägaruppgifter har jag inte lyckats hitta.

Rent generellt är det väldigt svårt att ställa några krav på gratistjänster. Deras webbsidor är helt inaktuella och verkar inte vara uppdaterade på flera år. Att servicen är därefter är knappast förvånande. Det är fullt möjligt att det hela inte sköts alls, utan att tjänsterna bara tickar vidare för sig själva på någon bortglömd server någonstans.

Enligt min uppfattning är det enda du kan göra att bita i det sura äpplet och byta till en mer pålitlig tjänst. Att du inte kan få med dig din gamla korrespondens är ju dock ett dilemma. Om det inte finns någon möjlighet att exportera informationen får du väl försöka göra det bästa av situationen. Spara skärmdumpar av det allra viktigaste, som adressbok och de mest nödvändiga meddelandena.

Glöm sedan Spray och gå vidare.

 


Uppskattar du vårt arbete?
Donera gärna en slant till redaktionen.

Donera till Datormagazin


Anders har skrivit för Datormagazin sedan 1988. När tidningen lades ned blev det i stället High Score och därefter PC Hemma. Så småningom tillkom tidningen PC+, som efter några år slogs ihop med PC Extra och blev Datormagazin igen - cirkeln sluten. Anders är på flera sätt tidningens äldsta medarbetare och har försörjt sig på heltid som frilansare i över 20 år. Från och med 2019 arbetar han dock bara halvtid - andra halvan tillbringar han som pensionär och trivs med det.

32 KOMMENTARER

 1. En god vän har också stora problem med Sprays WebMail, förutom detta med svenska ”umlaut”-tecken (åäö…) så kan han inte bifoga någon fil då han sänder ett mail!

  Dock trodde han att det hade att göra med att han bytt till ny dator och gått från Windows XP till Windows 10.

 2. Alla mappar var tomma vid inloggning, dock fanns adressboken kvar och det gick att lägga till nya kontakter.
  Nytt mail mottogs korrekt, förutom omvandling av svenska tecken, men det gick inte att svara eller vidarebefordra mailet…
  Däremot gick det bra att skicka ett nytt mail inkl utökade tecken:

  ”Tomma mappar, kan inte svara eller vidarebefordra?

  åÅäÄöÖüÜ

  /Paul”

  …blir väl bara till att glömma…

 3. Jag har inte ens kunnat logga in på mitt gamla spraymailkonto på sådär 20 år… Då jag begär lösenordsåterställning (med otroligt nog rätt svar på den 20 år gamla säkerhetsfrågan) så failar det på nåt sätt jag inte minns nu.. Ser iallafall annorlunda ut när jag avsiktligt skriver fel svar på frågan..
  Felsnmälde det 2013 eller 2014 och många år efter för att fråga hur det gick med mitt ärende.. fick som svar att dom ”jobbar hårt” med att lösa det..

  Får ju skämmas för att man jobbat där (gjorde deras installationsscript för hundra år sen)

 4. Jag har haft typ alla de problem ni beskriver ovan och håller succesivt på att byta till andra mejlsystem men det är en massa jobb och man har ju registrerat sin mejladress på alla möjliga ställen så roligt är det inte. Jag trodde jag skulle bli tokig med alla försök till att bifoga dokument, texten man skrivit in försvann etc och jag skrev in och klagade men fick inget svar. Tidvis gick det inte ens att komma in.

 5. Under mitt konto fann jag nedanstående information. (Jag blev deras kund på home.se-tiden).

  Inställningar för POP3 och SMTP

  Användarnamn:
  rolf.modin@home.se

  POP3-server:
  pop.home.se
  POP3 Port:
  110 (valfritt)

  SMTP Server:
  smtp.home.se
  SMTP Port:
  Port 25 or 587 (valfritt)

  Viktigt: Denna SMTP server kräver verifiering.
  Observera att detta inte är samma sak som ”säker lösenordsverifiering”.

 6. De ovan omskrivna problemen, har jag också skrivit till spray om men inga svar. värst var problemen hösten 2017, men uppstår ibland konstigheter. Att läsa meilen kan vara mycket svårt då åäö får konstiga tecken. Är spray på dödsbädden????

 7. Har samma problem! Någon finns det bakom spakarna eftersom vi fått ny inloggningsida.
  Kan inte heller nå supporten eller någon annan för den delen, har provat alla jag hittat.
  Frustrerande.

   • Hejsan

    Även jag har liknande problem med SprayPassagen.
    Jag har haft min mail hos passagen sedan 1997 cirkus.
    Har bytt till Gmail och Outlook sedan dess.
    Mitt problem är att jag varken kan avsluta mitt konto hos dem eller byta lösenord!
    Samt att någon verkar ha fått tillgång till mitt konto hos passagen.
    Kanske pga att de inte använder en säker uppkoppling med https.
    Har haft en dialog med DI som säger att de inte kan hitta vem som äger siten och just därför inte kan göra ngt åt saken!!

    Så bytet du rekommenderar har jag gjort men jag vill avsluta kontot!!

    Med vänlig hälsning
    Jan Öqvist

 8. Min Spray-sida är helt svart och så finns det en liten blå tab i nedre hörnet där de vill att man ska acceptera deras privacy settings.
  När man gör det kommer man tillbaka till den svarta rutan …
  Någon som vet hur man kommer i kontakt med Spray Mail?

 9. Har idag en spray mail och har haft det i säkert 15-20 år nu.
  På min ena telefon säger den att den inte hittar servern och när jag försöker skicka ett email så går ju inte det. Något galet på utgående inställnignarna trots att jag har rätt inställnignar där då jag dubbelkollat med min andra telefon 🙂

  Tips vad som kan ha skett?

  Min webmail kommer jag sedan igår inte åt längre… Kan vara att mitt jobb steppat upp säkerheten eller så ligger kanske tjänsten nere??

 10. I Råd & Rön nr 4 2019 uttalade sig någon på Spray och sade att mail-verksamheten är viktig för Spray/Passagen. Jag har tyverr inte tidningen här, men minns notisen och blev förvånad över löften. Antagligen bara ”konserverad gröt”. Med alla dessa annonser för spel ( som jag inte ”ser” pga genuint ointresse) så borde de ha råd att ha support och rätta till alla fel. /anders

 11. Jag önskar bara det gick att avsluta spraymail-kontot.
  Lyckas bara logga in på mobil-interface på http://nymail.spray.se/iphone/ och där går det inte avsluta. (Man kan dock till nöds läsa något mail)
  Vanlig inloggning så fastnar jag på en sida där de vill att jag ska betala 2 årsavgifter premium, och det vill jag ikke!

 12. PeO: Du måste ha varit extremt rekordtidig med installationsscript för 100 (hundra) år sedan.
  Tänk att du är sååå gammal. Du lär vara betydligt äldre än Dagny Karlsson då. Vill gratulera. Vad fyller du nästa gång och när?:)

  Allvarligt:Jag kan logga in på spray och får nya meddelanden hela tiden.

 13. Det har tillstött nya problem med home.se, mail som jag vet borde kommit finns inte ens på webmailen när jag loggar in.
  Någon mer som drabbats?

 14. de skall ju lägga ner hela ”gratis verksamheten”

  har stora problem att få ut mina mejl från deras portal. Sitter och vidarebefodrar en i taget.

  häst jobb..

  har provat både pop.home.se och pop.spray.se med 110 port och respektive smtp.home.se samt smtp.spray.se med både port 25 och 587.

  De vill nog inte att man tar med sig sina mejl, utan är kvar o betalar för en halvtaskig mejl tjänst.

 15. Gratistjänsten upphör nu den 1 mars. Sedan måste man gå över till premium eller bli utkastad. Det sistnämnda är inget problem om man ges möjligheten att ta rätt på sina gamla e-mail. Problemet är att det redan nu, den 23 feb. inte längre går att logga in.

 16. Gratis är gott… Inte alls.

  Hur kan man ens komma på tanken att ha sin email helt utan kontroll? För det är vad alla gratistjänster är.

  Hur många av er åker till sitt närmsta centrum och ställer ut sin fysiska brevlåda och hoppas att ingen skall ta breven? Att ha sin email genom en gratistjänst är just så.

  Outlook och Gmail är säkert bra. Om man gillar stora amerikanska företag som har som affärsidé att samla info om sina användare.

 17. Helt plötsligt är jag utslängd från min mail på home.se.
  Fick ett SMS från KIvra att det inte gick att skicka mail till mig.
  Alltså verkar jag vara bortplockad från Spray/Home.
  Skickade ett mail till support@spray.se från en Gmail-adress och påpekade problemet,
  Fick ett ärende id att dom mottagit mitt mail. Sen har ingenting hänt.
  Har även skickat mail till premium@spray.se. Där har jag inte fått någon återkoppling.
  Telefonnr finns naturligtvis inte.

 18. Tips! Jag har lyckats åter komma åt min spray.se-mail genom att ladda ner appen Mail2World på min IPhone och sedan ange min Spray-mailadress och dess lösenord. Detta gjordes igår 2022-01-24. Mycket skönt.

 19. De uppgifter jag gav i min förra kommentar fick jag av Mail2 World. Min fortsatta erfarenheter av spray mail är dåliga. Jag byter till annan gratismail. jag tror att hela den nuvarande historien med spraymail visar på att det inte står rätt till.
  Chris

Skriv ett svar

Skriv din kommentar
Ange ditt namn här