Utmarkelse rek webb 1
DMZ Rekommenderar

God kvalitetskänsla till ett rimligt pris är slagorden för Corsairs senaste PC-headset. Vi satte Corsair HS50 på prov och det slutade med utmärkelsen Datormagazin rekommenderar.

Förvisso satsar merparten av alla tillverkare av headsets i någon mån på påkostade modeller för att sticka ut från mängden, men det finns också en tydlig efterfrågan på mer jordnära modeller. Sådana som prioriterar pris, ljudkvalitet och komfort framför funktioner som surroundljud eller RGB-belysning. Det är i denna nisch vi finner Corsair HS50, som utlovar bra basfunktioner för under tusenlappen.

Corsair HS50 är ett helanalogt, trådat headset med stereoljud. Direkt ur lådan ansluts det till dator, mobiltelefon eller spelkonsol med en ensam 3,5-millimeters fyrpolskontakt (för kombinationsport). Det medföljer dock en adapter till dubbla 3,5-millimeterskontakter för stationära datorer. Denna adapter lägger till 0,25 meter till den annars 1,8 meter långa kabeln.

Enkel, bekväm design

Corsair HS50 har en förhållandevis enkel design i plast och konstläder. Modellen finns i tre färger: svart, grönt eller blått, varav vårt testexemplar är av den första varianten. Konstruktionen känns robust, åtminstone i förhållande till prisklassen. Vi noterar inget överdrivet knarrande eller knakande när vi handskas lite mer hårdhänt med HS50, vare sig från kåpor eller bygel.

Bygelns insida täcks av konstläder, sytt i ett diamantmönster. Bygeln ger inget överdrivet tryck mot hjässan utan känns bekväm under våra tester, även under längre användarsessioner. Den känns inte heller för styv; kåporna trycker därför inte för hårt mot öronen. På själva kåporna används kuddar i minnesskum, täckta av konstläder. Just konstläder kan tendera att bli varmt mot öronen under längre användning, men det är inte ett problem vi upplever hos HS50, bland annat för att konstlädret är relativt tunt och tillåts andas. Däremot kan vi tycka att minnesskummet inte håller samma klass som liknande lösningar hos mer påkostade modeller: det känns inte fullt lika formbart och tappar även formen mycket snabbt. Överlag känns dock komforten mycket bra.

Något bastungt

Corsair HS50 använder element på 50 millimeter, något större än de 40-millimeterselement som används i bland annat Kingston Hyperx Cloud och Qpad QH90. Frekvensomfånget specificeras till standardspannet 20 till 20 000 hertz, medan impedansen ligger på 32 ohm. Specifikationerna i sig säger dock inte tillräckligt om ljudprestandan. Därför sätter vi HS50 på prov med tre användarscenarion: musik, film och datorspel.

Musik är det kanske bredaste användningsområdet, men det är även det testfall där individuell smak väger tyngst. Vi uppfattar ljudbilden hos HS50 som bastung, men basen är inte lika uppskruvad och överdriven som hos exempelvis Razer Man O’ War eller Steelseries Arctis-serie. Basen har en trevlig textur för elektronisk musik, men om du är ute efter en mer neutral ljudbild kommer det att behövas en del equalizer-justeringar. Viktigast att notera är att basen, även om den är tung, inte dränker vare sig mellanregister eller diskant.

Basen blir en fördel när vi tittar på video. Då den inte dränker övrigt ljud bibehålls fortfarande god detaljnivå, exempelvis hos röster, samtidigt som den bidrar till inlevelsen.

När det gäller datorspel finner vi inga problem med själva kvaliteten eller detaljnivån på ljudet – samma egenskaper som höjer upplevelsen i film är även trevliga vid datorspelande – men HS50 har något svårare för ljudpositionering. Det innebär att det kan vara svårt att tydligt höra från vilket håll ett ljud kommer, vilket kan vara värt att tänka på om du är ute efter ett headset för exempelvis FPS-titlar.

Mikrofonen håller bra klass vad gäller detaljnivå på ljudet. Dock har mikrofonen ingen ”muff”, vilket gör att ”plosiva  ljud” (exempelvis skarpa ”p”-ljud) sticker ut. När det är helt tyst kan vi även uppfatta ett lätt bakgrundsbrus. De nackdelarna till trots anser vi att mikrofonen ligger på en bra nivå i förhållande till priset. Vi uppskattar även att mikrofonen är helt löstagbar.

Gör vad det ska

Corsair slår inga rekord med HS50, men det är heller inte avsikten i den här prisklassen. I skrivande stund kostar modellen cirka 600 kronor. Enligt vår mening är det en klart rimlig prissättning i för hållande till kvalitetskänslan, komforten och ljudbilden. För dig som är ute efter ett enklare headset som är bekvämt att använda är detta helt klart ett attraktivt alternativ i sin prisklass. Därför får också Corsair HS50 utmärkelsen Datormagazin rekommenderar.

Av Carl Holmberg

 

Nyfiken på fler tester av produkter och även jämförande stortester? Du hittar tidningen i de flesta butiker men den kan även köpas som lösnummer eller tecknas som prenumeration på https://shop.datormagazin.se.

Test: Corsair HS50
5 / 6 Betyg
För
God kvalitetskänsla, välbalanserat ljud, löstagbar mikrofon. Fungerar både till komboport och dubbla 3,5-millimeterskontakter.
Emot
Ingen "muff" till mikrofonen, lätt mikrofonbrus.
Rekommenderas till
Till dem som vill ha ett enkelt och prisvärt headset för under tusenlappen.

Tillverkare: Corsair, www.corsair.com

Cirkapris: 650 kr inkl. moms

Annons: Se aktuellt pris på Netonnet

Design: Deltäckande

Anslutning: 1 x 3,5 mm (2 x 3,5 mm med adapter)

Frekvensomfång: 20-20 000 Hz

Mikrofon: Löstagbar

Skriv ett svar

Skriv din kommentar
Ange ditt namn här