LG WK7
En av de absolut bästa högtalarna med Googles assistent.

Den gedigna konstruktionen bjuder på mycket bra ljudkvalitet och Googles assistent briljerar i skapelsen, men appen är lite trist och vi anser att LG WK7 har förbättringspotential.

Nu är LG kanske mest kända för mobiltelefoner och TV-apparater, men de har också lanserat ett stort antal ljudsystem. Under ett par veckors tid har vi haft möjlighet att testa ett av de senaste tillskotten i form av LG WK7. Det handlar om en liten, cylinderformad och rundstrålande högtalare som bland annat kan hanteras med hjälp av Google Assistant. Den är bara dryga 21 centimeter hög, har en diameter på 13,5 centimeter och väger 1,9 kilogram.

Lyfter ljudribban

LG WK7 har ett bordsställ undertill tillsammans med strömanslutning och en knapp för återställning. På ovansidan finns en touchknapp för att aktivera Googles assistent. Där sitter också en funktionsknapp som låter oss växla mellan olika funktioner men som även via LED indikerar anslutningar via Bluetooth och Wi-Fi. Du får vidare knappar för att hantera volym och musik samt dubbla mikrofoner. De senare kompletteras med en fysisk knapp på den övre framkanten vilken är till för att aktivera eller avaktivera röstigenkänningen.

Knappen för återställning var vi faktiskt tvungna att använda för att byta nätverk. Det gick med andra ord inte att direkt via appen ansluta till ett alternativt nätverk efter att den första initieringen hade utförts.

På insidan börjar det riktigt intressanta märkas. LG WK7, och även ytterligare några av LG:s nyare högtalare, är framtagna i samarbete med Meridian för att få fram det optimala ljudet. Grunden ligger i en avancerad ljudbearbetningsteknik med äkta högupplöst ljud som jobbar i en kvalitet på 24 bit/92 kilohertz. Denna kompletteras sedan med olika programbaserade speciallösningar som optimerar ljudprofilen för olika ändamål. Du får lägen som bland annat Clear vocal, vilket förstärker och lyfter fram röster, samt Extreme bass, som ger betydligt mer tryck i pop- och rocklåtar.

LG WK7 har ett extremt rent ljud och en för klassen bred ljudprofil med bra tyngd i basen. Den är dock aningen för tunn för att fylla ett större rum. Det är i dessa lägen som vi verkligen uppskattar möjligheten att koppla till olika smarta högtalare. Det är då enkelt att be Google spela upp musiken på vår soundbar eller på andra enheter med stöd för Chromecast.

En bieffekt som vi retar oss lite på, är om vi har valt att spela upp musiken på en annan högtalare och sedan går tillbaka till WK7. Då blir basen av någon anledning ojämn. Förmodligen kan detta kopplas till, precis som problematiken med att byta mellan nätverk, enhetens firmware. Därför kan den biten komma att lösas inom kort.

Saknar alternativa anslutningar

Du installerar LG WK7 med hjälp av en app på mobiltelefonen. Du ansluter då till enheten via Bluetooth som sedan ansluts till nätverket. Dessvärre finns inte NFC-möjligheter eller alternativa anslutningar och vi kan heller inte, som med flera av konkurrenterna, länka två modeller för ett äkta stereoljud. Det hade också varit trevligt med möjlighet att ansluta ett Micro-SD-kort för direktuppspelning eller för att spara inspelat ljud. Nu är dock inte detta hela världen, för det fungerade perfekt att strömma via nätverket.

Förutom att spela upp från olika musiktjänster finns här även internetradio. Dock är utbudet än så länge inte lika brett som med exempelvis högtalare från Sonos.

Den känsla vi får är att LG provar sig fram och att systemet kommer att bli bättre och mer komplett. Detta gäller kanske framför allt gränssnittet i appen, som känns lite ålderdomligt och begränsande. För vår del anser vi dock att vi får plåster på såren tack vare Googles assistent och enhetens sätt att hantera och filtrera ut röster. Vi kan stå i köket och laga mat med musiken pumpande på högsta volym när vi med kladdiga händer söker en del i ett recept. Genom att vi, med normalt tonläge, frågar Google identifierar enheten vår fråga med skrämmande exakt precision. Svaren kommer omedelbart och även denna dialogdel är kristallklar. På samma sätt kan vi i nästa läge, under en konversation med vänner, be Google dimma våra lampor eller låsa upp ytterdörren när pizzabudet kommer, eller höja värmen på elementen när det blir svalare på kvällen.

De här möjligheterna ges även av andra modeller, men detta är första gången som vi upplever ett sådant flyt som vi gör här.

Det ska även lyftas fram att enheten har fullt stöd för både Apple- och Flac-baserade så kallade lossless-filer. Därmed  får vi en bra grund för en grym ljudupplevelse.

Av Patrik Wahlqvist

 

Nyfiken på fler tester av produkter och även jämförande stortester? Du hittar tidningen i de flesta butiker men den kan även köpas som lösnummer eller tecknas som prenumeration på https://shop.datormagazin.se.

Test: LG WK7
4 / 6 Betyg
För
Googles assistent briljerar. Mycket bra ljud, gedigen konstruktion, underbar röstbild åt båda håll, smart integration med andra enheter.
Emot
Har en del förbättringspotential. Det hade varit intressant med såväl RJ45 som möjligheter att parkoppla enheter.
Rekommenderas till
För dem som planerar att använda Googles assistent för att bygga sitt smarta hem är LG WK7 ett av de bästa naven.

Tillverkare: LG, www.lg.com

Cirkapris: 2 399 kr inkl. moms, 1 919 kr exkl. moms

Uppspelning: 24 bit/96 kHz

Anslutning: Wi-Fi och Bluetooth

Uteffekt: 30 watt

Mått: 135 x 210,7 x 135 mm

Vikt: 1,9 kg

Effektförbrukning: 11 watt

Färg: Svart

Skriv ett svar

Skriv din kommentar
Ange ditt namn här