Sennheiser Momentum Free är par ultrakompakta och trådlösa hifi-lurar med underbar passform och faktiskt riktigt bra ljudåtergivning – men kabeln som förbinder dem blir väldigt snabbt ett irritationsmoment.

När det kommer till ljudkvaliteten är det få tillverkare som kan mäta sig med Sennheiser, beaktat att deras olika produkter förefaller ha en jämn och hög ljudkvalitet. Ett av de senaste tillskotten i deras produktflora är Momentum Free. Detta är mer eller mindre samma headset som Momentum In Ear Wireless, som lanserades för drygt ett år sedan. Skillnaden är att Free inte använder en halsbygel, utan batteri och fjärrkontroll återfinns direkt på sladden, bara någon centimeter från själva högtalardelen. Det hela levereras i en liten rund skinnväska. Den skyddar hörlurarna när de är nedpackade men känns ändå lite väl stor.

Det är möjligt att använda headsetet hela dagen utan att det känns obekvämt

Själva hörlurarna har maskinskurna kanaler av rostfritt stål. Längst ut hittar vi gummiproppar som effektivt håller fast elementen och även stänger ute mycket av det omgivande ljudet, vilket ger en renare ljudupplevelse redan på lägre volym. Ett stort plus utdelas för själva öronkomforten, det är möjligt att använda headsetet hela dagen utan att det känns obekvämt.

LÄS OCKSÅ: Test: Sennheiser True wireless 2

Sennheiser Momentum Free ansluts via Bluetooth 4.2 och har stöd för AAC samt Qualcomms Apt-X. Du erbjuds krispiga och tydliga höga toner och en för storleken kraftfull bas. Röster framträder nyanserat.

För att hantera samtal och musik finns en fjärrkontroll med tre knappar. Du får även en riktigt bra mikrofon som ger klara och tydliga  samtal.

På den andra sidan finns en avlång box. Detta är batteriet, som räcker till lite drygt sex timmars full användning.

Kabeln irriterar

Dessvärre är den kabel som  förbinder delarna alltför lång. Den mäter cirka 75 centimeter och får antingen hänga löst i nacken eller samlas i en “tofs”. Båda delarna innebär att kabeln lätt fastnar i bilbälten, jackor och annat. En klämma för kabeln kunde ha hjälpt lite, men det bästa hade varit en kortare kabel.

Av Patrik Wahlqvist

 

Nyfiken på fler tester av produkter och även jämförande stortester? Du hittar tidningen i de flesta butiker men den kan även köpas som lösnummer eller tecknas som prenumeration på https://shop.datormagazin.se.

Test: Sennheiser Momentum Free
4 / 6 Betyg
För
Grymt bra ljud, perfekt passform, snygg design.
Emot
Lång kabel som orsakar irritation, och i slutändan finns det risk att den får dig att förpassa allt till en byrålåda.
Rekommenderas till
Ett bra val för dem som vill ha mycket ljud i litet format, om de själva hittar på något för kabeln.

Tillverkare: Sennheiser www.sennheiser.com

Cirkapris: 1 895 kr inkl. moms, 1 516 kr exkl. moms

Mikrofontyp: MEMS

Bluetooth: 4.2

Frekvensåtergivning: 15-22 000 Hz

Batteritid: 6,1 tim

Föregående artikelQwant integreras i Vivaldi
Nästa artikelTP-Link kommer med ny mesh-router – Deco M9 Plus
Hårdvaruexpert med djupt IT-kunnande inom en mängd områden som tidningen täcker. Arbetar sedan årsskiftet som huvudredaktör och affärsutvecklare.

Skriv ett svar

Skriv din kommentar
Ange ditt namn här