Fast den senaste uppgraderingen av Windows 10 fortfarande sitter fast någonstans i buggrättningssvängen kommer Microsoft med information om Linuxförbättringar.

Microsoft har meddelat att två nya Linux-distributioner för Windows 10 Subsystem for Linux (WSL) finns tillgängliga redan nu, inklusive den första som kostar pengar, kallad Wlinux. Wlinux är en Debian-baserad distribution tillgänglig för 199 kronor från Microsoft Store. Företaget informerade även om att Ubuntu 18.04 också kommer att vara tillgängligt via Microsoft Store.

Medan Windows 10 October Update 2018 fortfarande inte har återhämtat sig från dataförlustbuggarna och utrullningsprocessen i skrivande stund ännu inte har återstartats har Microsoft delat med sig hur den senaste Windows 10-versionen 1809 kommer att ge mer stöd för Linux via WSL. WSL gör det möjligt för Windows 10 att köra olika GNU/Linux distributioner i operativsystemet som appar och erbjuder åtkomst till Ubuntu, openSUSE, Debian, Kali Linux och några till.

Wlinux är en anpassad version byggd från Debian speciellt för användning med WSL, enligt företaget. Det ska vara den första distributionen som är direkt optimerad för att utnyttjas av WSL-användare. Wlinux, är skapat av Whitewater Foundry och lanseras som en ”snabb Linux-terminalmiljö för utvecklare”.

När det gäller Ubuntu 18.04 (nedladdningslänk) kan den nu köras på Windows 10 ARM-baserade maskiner. Om distron hämtas från Microsoft Store kontrolleras automatiskt om användaren har en ARM-baserad enhet för att rätt version ska hämtas.

Medan WSL inte är nytt innebär Windows 10 October Update2018 att Linux kan startas med Utforskaren. Microsoft har lagt till ett nytt ”Open Linux Shell Here” i högerklicksmenyn om den öppnas tillsammans med Skift-tangenten. Alternativet startar den WSL-distribution som är vald som standard direkt i den öppnade sökvägen.

Wlinux kan just nu köpas till det rabatterade priset 99 kronor. Erbjudandet gäller i ytterligare fyra dagar.

 

 

Anders har skrivit för Datormagazin sedan 1988. När tidningen lades ned blev det i stället High Score och därefter PC Hemma. Så småningom tillkom tidningen PC+, som efter några år slogs ihop med PC Extra och blev Datormagazin igen - cirkeln sluten. Anders är på flera sätt tidningens äldsta medarbetare och har försörjt sig på heltid som frilansare i över 20 år. Från och med 2019 arbetar han dock bara halvtid - andra halvan tillbringar han som pensionär och trivs med det.

2 KOMMENTARER

  1. Varför i all världens dar ska man betala Pyttemjuk pengar för Ubuntu eller annan Linuxdistribution. Om det känns nödvändigt att använda Windowz så installera valfri Linux i dual boot alternativt installera Windowz inuti Linux med VirtualBox. Möjligen kan Windowz bli trögt i VirtulBox, kräver ju betydligt mer minne och processorkraft än Linux utan att för den skull ge något extra till användaren. Ja, förutom virus och andra ”förträffligheter” då.

Skriv ett svar

Skriv din kommentar
Ange ditt namn här