Fråga

Jag har några problem som jag hoppas kunna få hjälp med:

1. Jag har en bredbandsanslutning där nedladdningshastigheten är 100 Mbps och uppladdningshastigheten är 10 Mbps. Vi är tre användare som ständigt slåss om internetanslutningshastighet och jag skulle gärna vilja ha datahastigheten rättvist uppdelad i tre lika delar.

Kan detta göras av en genomsnittlig hemanvändare? Vilken typ av utrustning behöver jag i så fall och krävs det någon särskild mjukvara?

2. Vi bor på en gård. Finns det något sätt att förlänga anslutningssignalen vidare från huset där modemet sitter idag? Kan detta göras av genomsnittliga hemanvändare? Vad krävs?

3. Finns det något sätt att begränsa tillgången till vissa kategorier av webbplatser, till exempel stoppa vuxensidor, spel eller sidor om droger? Går det att göra per användare?

Vilsen mamma

Svar

Det var inte lite, det. Ett utförligt svar skulle bli väldigt långt, men jag ska försöka göra det enkelt.

  1. Bandbreddskontroll

Det här är inte lätt. Nedladdningshastigheten är ganska godkänd, om du verkligen får så mycket. Har du kollat med Bredbandskollen? Den borde räcka till att ni alla tre kan klara er bra.

Problemet är dock att det kan vara uppladdningshastigheten som begränsar. Om ni till exempel hämtar stora filer via bittorrent innebär det samtidig uppladdning. Blir det trångt där begränsas även nedladdningen. Många andra nedladdningar är också beroende av en viss bandbredd för uppladdning.

Vad du kan göra åt saken beror på din router och vilken typ av bandbreddskontroll den kan erbjuda. Har du en någorlunda modern sådan kan du utnyttja något som kallas QoS, Quality of Service. Det är en inbyggd funktion som försöker fördela bandbredden optimalt efter vad användarna för ögonblicket sysslar med.

Du kan göra inställningar för att förändra hur detta fungerar, men jag kan inte ge någon detaljerad beskrivning utan att veta vilken router det handlar om.

QoS delar dock inte upp bandbredden i exakt lika delar. Det finns routrar med bandbreddskontroll, men oftast handlar det då om professionell utrustning. Funktionen finns dock även i en del hemmaroutrar.

De flesta av Asus och TP-Links routrar kan till exempel hantera detta. Har du en router med stöd för att byta mjukvaran till DD-WRT (https://dd-wrt.com) kan du också få goda möjligheter till bandbreddskontroll.

Inställningarna är inte helt enkla och svaret på om du kan göra det måste nog beror på hur ”genomsnittlig” du anser att du är. Kanske kan du få hjälp?

2. Nätverksförlängare

Det här handlar mest om hårdvara och är inte så svårt. Du behöver en eller flera nätverksförlängare, som du kan köpa på de flesta ställen som säljer datortillbehör. Hur många som krävs beror på hur stor area du vill täcka.

Det finns till och med enheter för placering utomhus, om gården är stor. Problemet i det fallet är strömförsörjningen. Jag föreslår att du gör en sökning för att hitta lämpliga produkter.

3. Innehållsblockering

Även detta beror på din router. Det finns routrar med inbyggda funktioner för blockering av vissa webbsidor, eller kategorier av webbsidor. Det kan till och med gå att göra det beroende på varje enhets unika så kallade MAC-adress. Ta en titt i instruktionsboken för din router och ha det även i åtanke om du planerar att köpa en ny router för punkt 1.

Anders har skrivit för Datormagazin sedan 1988. När tidningen lades ned blev det i stället High Score och därefter PC Hemma. Så småningom tillkom tidningen PC+, som efter några år slogs ihop med PC Extra och blev Datormagazin igen - cirkeln sluten. Anders är på flera sätt tidningens äldsta medarbetare och har försörjt sig på heltid som frilansare i över 20 år. Från och med 2019 arbetar han dock bara halvtid - andra halvan tillbringar han som pensionär och trivs med det.

1 KOMMENTAR

  1. Tänk på att de många åtkomstbegränsningar via sajtnamnet bara kan begränsa sidor som använder HTTP, dvs de är ganska värdelösa när allt fler sajter använder HTTPS.

Skriv ett svar

Skriv din kommentar
Ange ditt namn här