Megabyte… gigabyte… terabyte… petabyte… nej, inget av dessa räcker inte för att beskriva hur stor Crays nya lagringslösning är. Företaget erbjuder lagringslösningar som hanterar en exabyte. Det är 1073741824 gigabyte för den som undrar.

Alla ni som gillar datalagring bör sätta er ner innan ni läser detta. Cray är sannolikt först i världen med att leverera ett system med en lagringsyta på en exabyte. Det är 1000 petabyte, 1000000 terabyte, eller 1073741824 gigabyte för den som vill ha ännu fler siffror att leka med.

Systemet är en del av Crays Coral-2-avtal med det amerikanska energidepartementet och Oak Ridge-labbet. Systemet som går under namnet Cray ClusterStor och en lagringsyta på en exabyte ska enligt pressmeddelandet från Cray kunna lagra motsvarande 200 miljoner filmer i HD-format och en intressant faktor i sammanhanget är att Cray väljer att använda ZFS som filsystem för lösningen.

När hela klabbet är färdigbyggt kommer det kunna skyffla 10 terabyte per sekund och kommer ta upp 40 rackskåp. Enligt pressmeddelandet från Cray kommer hela filytan att hanteras i ett enda filsystem.

Nyligen meddelades det att Cray säljs till Hewlett Packard. Huruvida det ingår en soffa i Cray Clusterstor framgår inte av pressmeddelandet men vi bedömer sannolikheten för detta som låg.

Skriv ett svar

Skriv din kommentar
Ange ditt namn här