Få datorföretag har en sådan legendarisk status som Cray – världens första riktiga superdatortillverkare. Efter att ha köpts och sålt tidigare är bolagets nya hemvist datorföretaget Hewlett Packard.

Under 70- och 80-talet var Cray företaget man vände sig till om man dels hade en riktigt stor plånbok och dels behövde bygga sig en superdator värd namnet. Grundaren Seymour Cray hade en bakgrund från andra bolag innan han startade Cray på 70-talet.

Efter att bolaget började få det tufft ekonomiskt i början på 90-talet såldes det till Silicon Graphics 1995. Silicon Graphics var främst ute efter valda delar av den teknik som Cray utvecklat för att bygga stora kluster av datorer och resten såldes vidare fem år senare till ett bolag vid namn Tera Computer Company som då bytte namn till Cray.

Nu är det alltså dags igen för bolaget att byta ägare. Det blir Hewlett Packard som köper Cray för motsvarande 12,5 miljarder kronor. Affären förväntas slutföras under januari nästa år. Huruvida vi får se ännu en superdator med en inbyggd soffa återstår att se.


Uppskattar du vårt arbete?
Donera gärna en slant till redaktionen.

Donera till Datormagazin


Skriver nyheter, guider och tester i Datormagazin och är redaktör för Datormagazin Retro. Jobbade på Datormagazin 2001-2005 som testredaktör, numera i IT-branschen. Drev bloggen Macpro i 14 år. Gillar Linux och Mac OS X, är 1/3 av podden Björeman // Melin och blandar Sveriges bästa Gin&Tonic.

Skriv ett svar

Skriv din kommentar
Ange ditt namn här