Vid sidan av IBM:s egna utveckling av Power-plattformen har de också publicerat och gjort delar av tekniken bakom denna fritt tillgänglig för alla att använda. Nu donerar företaget allt till Linux Foundation

IBM:s Power-plattform driver företagets stordatorer. Från RS/6000-maskinen, som lanserades 1990, fram tills idag har bolaget grävt ner stora resurser i att hålla sin plattform vid liv. Vid sidan av denna propreitära utveckling har bolaget också publicerat delar av den underliggande tekniken fritt under sin stiftelse, Openpower Foundation.

LÄS OCKSÅ: Grattis på 30-årsdagen Linux!

IBM har bestämt sig för att stiftelsen som driver utvecklingen av Linux framåt, Linux Foundation, är ett bättre hem för all denna information varför de nu donerar allt till den senare.

– Vi tar hela Openpower-stiftelsen och placerar som en enhet eller ett projekt under Linux-stiftelsen för att säkra att Openpower-informationen får ett bättre hem som arbetar med öppenhet, säger Ken King, chef för Openpower på IBM.

IBM kommer utöver detta göra ytterligare information om Power-processorerna öppen och fri att använda för alla, bland annat instruktionssetet Power Instruction Set Architecture, ISA, som gör det enklare för utvecklare att säkerställa att hård- och mjukvara fungerar ordentligt på Power-plattformen.

Skriver nyheter, guider och tester i Datormagazin och är redaktör för Datormagazin Retro. Jobbade på Datormagazin 2001-2005 som testredaktör, numera i IT-branschen. Drev bloggen Macpro i 14 år. Gillar Linux och Mac OS X, är 1/3 av podden Björeman // Melin och blandar Sveriges bästa Gin&Tonic.

Skriv ett svar

Skriv din kommentar
Ange ditt namn här