Grattis på 30-årsdagen Linux!

0

Den 25 augusti 1991 var det inte bara många som fick lön. Vissa fick även ett spännande meddelande från en vid den tiden relativt okänd finsk datorfantast.

Så snart linuxredaktören skriver ”finsk” är det nog ganska många som tänker att det är Linus Torvalds som är meddelandets avsändare. Givetvis har ni rätt.

Det är i dagarna 30 år sedan Torvalds skickade det berömda meddelande där han annonserade att han jobbade på att utveckla ett helt nytt fritt operativsystem. Han undrade om det fanns önskemål om funktioner i det nya systemet, och genom den öppna utvecklingsmodellen gavs även möjlighet för andra att hjälpa till.

LÄS OCKSÅ:
IBM donerar Power-teknik till Linux Foundation

Och det gjorde utvecklare från hela världen i allt större grad. Från att i början ha varit ett litet enmansprojekt har Linux idag växt, både vad gäller antal kodrader, antal användare och användningsområden. Trettio år efter starten finns Linuxkärnan numer inte bara i datornördars datorer, utan även i en mängd andra sammanhang som till exempel i inbäddade system och servrar. Den har till och med lämnat jorden då systemet är en del av mjukvaran i Nasas farkost Perseverance som tidigare i år landade på planeten Mars. Projektet har minst sagt blivit en succé och vi säger bara grattis Linux, bra jobbat!linux 30 år


Uppskattar du vårt arbete?
Donera gärna en slant till redaktionen.

Donera till Datormagazin


Datormagazins Linuxredaktör, din guide i linuxdjungeln.

Skriv ett svar

Skriv din kommentar
Ange ditt namn här