Något överraskande har Googles ägarbolag Alphabet rapporterat en betydligt lägre vinst än väntat. Ökade kostnader ska vara förklaringen, enligt bolaget.

Bolaget som äger bland annat Google, Alphabet, presenterade sitt senaste kvartalsresultat förra veckan. Alphabet genererar visserligen en ganska ordentlig vinst på närmare 40 miljarder dollar för årets tredje kvartal, där drygt 34 miljarder dollar kom från annonsintäkter till Google, men vinsten var ändå 23 procent lägre än samma period året innan. Alphabet försvarar den lägre vinsten med att bolaget har haft ökade kostnader för produktutveckling och marknadsföring.

Samtidigt pressas Google både internt i form av ökat missnöje bland dess personal och externt i form av tryck från de demokratiska presidentkandidaterna Bernie Sanders och Elizabeth Warren som menar att bolaget borde tvingas till att dela upp sig för att minska dess makt och inflytande över marknaden, något som brukar efterfrågas när ett bolag blir alldeles för mäktigt och i praktiken har en monopolposition på marknaden. Även Facebook har nämnts i detta sammanhang. Tidigare har bolag som Standard Oil och telekombolaget AT&T tvingats till uppstyckning av amerikanska myndigheter.

Skriver nyheter, guider och tester i Datormagazin och är redaktör för Datormagazin Retro. Jobbade på Datormagazin 2001-2005 som testredaktör, numera i IT-branschen. Drev bloggen Macpro i 14 år. Gillar Linux och Mac OS X, är 1/3 av podden Björeman // Melin och blandar Sveriges bästa Gin&Tonic.

Skriv ett svar

Skriv din kommentar
Ange ditt namn här