Fråga

De två senaste dagarna – när jag sätter på datorn – får jag följande meddelande: ”Windows licens upphör snart att gälla. Du måste aktivera Windows i inställningar”.

Datorn är en fem år gammal företagsdator med Windows 10 Pro. I inställningarna ser jag ”Utgåva Windows 10 Pro – Windows har aktiverats med din organisations aktiveringstjänst”.

Jag förstår ingenting och är rädd för att plötsligt har min licens upphört och att jag inte kommer åt mitt innehåll.

Juanna

Svar

Om jag förstår dig rätt har du övertagit en företagsdator? Eller är det fortfarande företagets dator, men du använder den hemma?

Microsoft har en licensmetod för företag som fungerar så att företaget köper en volymlicens som gäller för många datorer och hålls aktiverad via en så kallad KMS-server. Den servern finns någonstans i företagets nätverk och datorn ansluter med jämna mellanrum för att hålla aktiveringen av licensen i gång.

Om datorn är borta från nätverket ett tag (normalt 180 dagar) kommer dessa felmeddelanden och etableras ingen kontakt med servern inaktiveras licensen så småningom. Du behöver alltså ansluta den till företagets nätverk.

Om datorn numera är din kan du inte utnyttja företagets volymlicens och behöver skaffa en egen.

 

 

Anders har skrivit för Datormagazin sedan 1988. När tidningen lades ned blev det i stället High Score och därefter PC Hemma. Så småningom tillkom tidningen PC+, som efter några år slogs ihop med PC Extra och blev Datormagazin igen - cirkeln sluten. Anders är på flera sätt tidningens äldsta medarbetare och har försörjt sig på heltid som frilansare i över 20 år. Från och med 2019 arbetar han dock bara halvtid - andra halvan tillbringar han som pensionär och trivs med det.

4 KOMMENTARER

  1. Köpte min dator (OEM) på HP:s hemsida. Där benämndes den som företagsdator och ett års service på plats ingick. När många hade problem att uppgradera W8 till W10 flöt allting lätt för min dator och det har inte varit några som helst problem med licensen – förrän nu. Den har aldrig tillhört något företag eller varit inkopplad på något nätverk.

    • Öppna Kommandotolken och skriv
      slmgr -dli
      Detta ger dig information om vilken typ av licensiering som använts. Det bör stå OEM eller Retail. Om det finns någonting som tyder på att det inte är en normal licens skulle jag vända mig till HP.

Skriv ett svar

Skriv din kommentar
Ange ditt namn här