Fråga

En fråga om ljud: Jag har Windows 10 i en HP Envy bärbar dator som vi använder vid möten i pensionärsföreningen. Vi spelar inspelningar på datorn i ett litet gruppmöte med de inbyggda högtalarna på den bärbara datorn och det fungerar väldigt bra.

Men vi har en person med mycket nedsatt hörsel och hans hörapparater är otillräckliga för ändamålet. Finns det något sätt att få ljudet att spela genom både högtalarna och hörlursuttaget samtidigt? Då skulle vederbörande kunna lyssna i hörlurar.

Allan

Svar

Normalt sköts omkopplingen mellan högtalare och hörlursuttaget med en mekanisk brytare som sitter i själva uttaget. När hörlurskontakten sticks in bryts förbindelsen till högtalarna och inget ljud hörs. Om inte din dator avviker och det inte finns något alternativ i Windows ljudinställningar för att möjliggöra samtidig drift går det inte att åstadkomma det du vill.

Den enklaste lösning jag kan tänka mig är att använda en förgreningskabel för hörlurar (Kjell & Company har en för 50 kronor) och extra högtalare med inbyggd förstärkare (kan också hittas hos Kjell för några hundralappar). Då kan både hörlurar och högtalare anslutas till hörlursuttaget. Volymen i lurarna regleras med Windows volymkontroll och för högtalarna används deras inbyggda volymkontroll.

Det skulle säkert också fungera med någon bluetoothlösning eller med någon variant av extra förstärkare kopplad till hörlursuttaget. Jag misstänker dock att dessa lösningar blir betydligt dyrare och mer komplicerade.

 

 

Skriv ett svar

Skriv din kommentar
Ange ditt namn här