Grafikkortstillverkaren Nvidia öppnar börsen och köper det israeliska bolaget Mellanox för 6,8 miljarder dollar. Kontant.

Nvidia kanske inte behöver någon närmare presentation för Datormagazins läsare. Mellanox är å sin sida mest kända för att utveckla och tillverka snabba nätverksprodukter baserade på bland annat Ethernet, Hyperband och Infiniband-standarderna inklusive både instickskort för servrar och arbetsstationer, switchar och systemkretsar.

Vann budgivning över Intel

Efter att ha slagit Intel i budgivningen om Mellanox så är det klart att Nvidia ser datacentret som en framtida marknad där det finns pengar att tjäna.

– Datacentret har blivit världens viktigaste dator, sade Nvidias VD Jensen Huang till den amerikanska tv-kanalen CNBC.

Kanske är det inte svårt att se framför sig hur Nvidia ser en kombination av deras egna produkter baserade på grafikprocessorer med Mellanox produkter för höghastighetskommunikation mellan servrar. En tredjedel av Nvidias intäkter kommer från kunder som använder bolagets produkter i datacenter, och då i synnerhet i framställning av olika kryptovalutor som exempelvis Bitcoin.


Nvidia är inte helt “gröna” när det gäller kommunikationslösningar för datorer. Bolaget har under många år sålt egna kretsar för moderkortstillverkare, där också nätverkskommunikation ingår, en del av marknaden där konkurrenten Intel får anses ha ett stort övertag över Nvidia. Intel å sin sida är en stor leverantör av Infiniband-baserade produkter, hur framtiden ser ut där får vi kanske anledning att återkomma till.

Affären förväntas avslutas under den senare delen av detta år.

Föregående artikelProgramtips: Sisoftware Sandra Lite 2018 v28.40
Nästa artikelProgramtips: Boxcryptor 2.33.933
Skriver nyheter, guider och tester i Datormagazin och är redaktör för Datormagazin Retro. Jobbade på Datormagazin 2001-2005 som testredaktör, numera i IT-branschen. Drev bloggen Macpro i 14 år. Gillar Linux och Mac OS X, är 1/3 av podden Björeman // Melin och blandar Sveriges bästa Gin&Tonic.

Skriv ett svar

Skriv din kommentar
Ange ditt namn här