Fråga

För några dagar sedan fick jag ett mejl från ett av mig känt företag innehållande en bilaga i form av ett pdf-dokument. Jag öppnade det, men lyckades inte öppna själva pdf:en då den krävde login.

Senare samma dag kom ett nytt meddelande från samma avsändare ”Varning, Öppna ej föregående mejl. Min e-post är kapad!”

Vad finns det för mjukvara jag skulle kunna kolla datorn med? Panda? Den är nu frånkopplad från nätet, avstängd.

Något program man kan köra från USB kanske?

Nisse L

Svar

Har du inget säkerhetsprogram installerat i datorn? Om du har, kör en genomsökning med det. Annars rekommenderar jag omedelbart inköp och installation av ett, så har du större chans att klara dig från sådant här i framtiden.

Ett bra program för kontroll av datorn är också Malwarebytes: www.malwarebytes.com/pricing. Det finns en gratisversion som du kan använda. Även Norton Power Eraser är ett kraftfullt gratisverktyg att ta till i sådana här situationer: support.norton.com/sp/sv/se/home/current/solutions/kb20100824120155EN. Det kan du köra från ett USB-minne.

 

 


Uppskattar du vårt arbete?
Donera gärna en slant till redaktionen.

Donera till Datormagazin

Anders har skrivit för Datormagazin sedan 1988. När tidningen lades ned blev det i stället High Score och därefter PC Hemma. Så småningom tillkom tidningen PC+, som efter några år slogs ihop med PC Extra och blev Datormagazin igen - cirkeln sluten. Anders är på flera sätt tidningens äldsta medarbetare och har försörjt sig på heltid som frilansare i över 20 år. Från och med 2019 arbetar han dock bara halvtid - andra halvan tillbringar han som pensionär och trivs med det.

Skriv ett svar

Skriv din kommentar
Ange ditt namn här