Någon på ett hostingbolag i Schweiz hade dålig dag när det visade sig att tusentals routningar av Internettrafik felaktigt skickades till China Telecoms anslutning i Frankfurt. När det sedan inte kunde bli värre så blev det precis just det.

Att skicka privatpersoners och företags internettrafik via en av den kinesiska staten kontrollerad internet- och telekomleveratör är inte nödvändigtvis en god ide. Detta blev det i Schweiz baserade hostingbolaget Safe Host varse om då de läckte över 70000 routningar till China Telekom i Frankfurt.

Det dröjde därefter inte länge innan China Telekom i sin tur annonserade ut dessa routningar på Internet vilket ledde till att flera europeiska internetleverantörer som exempelvis Swisscom i Schweiz, KPN i Holland och Bouygues Telecom i Frankrike alla fick se sin trafik tvingas in i China Telecoms nätverk. Detta bidrog i sin tur till att routningen av internettrafiken fick ta fler hopp än nödvändigt och dessutom tappade i både kvalitet och hastighet.

I en bloggpost skriver Oracle att denna incident, som i normala fall brukar lösas inom ett par minuter, pågick i över två timmar. Oracle menar också att problem med routingläckor via BGP fortfarande är ett reellt problem och att China Telecom, som får anses vara en stor internationell operatör, inte har vidtagit de mest grundläggande rutiner för att förhindra att den här typen av incidenter inträffar.

Skriver nyheter, guider och tester i Datormagazin och är redaktör för Datormagazin Retro. Jobbade på Datormagazin 2001-2005 som testredaktör, numera i IT-branschen. Drev bloggen Macpro i 14 år. Gillar Linux och Mac OS X, är 1/3 av podden Björeman // Melin och blandar Sveriges bästa Gin&Tonic.

Skriv ett svar

Skriv din kommentar
Ange ditt namn här