Fråga

När jag kör till exempel min 3D-skrivare ”on-line” avbryts allt när Windows 7 hämtar och installerar en uppdatering automatiskt. Detta kan vara farligt och eventuellt till och med leda till brand. Jag skulle vilja kunna skjuta upp uppdateringen.

Finns det något sätt att hindra en automatisk uppdatering när datorn inte är helt i vila? Det vill säga när realtids-program är under exekvering, men eventuellt tillfälligt väntar ett ögonblick på en extern signal innan de fortsätter.

Jan-Olov Liljenzin

Svar

Eftersom du kör Windows 7 har du några möjligheter, men inte riktigt vad du önskar. Är det själva nedladdningen av uppdateringen som ställer till problem är nog enda utvägen att gå till inställningarna för Windows Update och välja ”Sök efter uppdateringar men låt mig välja om de ska hämtas och installeras”.

Om det däremot är själva installationen (och förstås en eventuell omstart) som är bekymret kan du i stället välja ”Hämta uppdateringar men låt mig välja om de ska installeras”. Båda två kräver lite manuella insatser och övervakning från din sida. Jag känner inte till något sätt att bara skjuta upp en automatisk uppdatering medan ett program arbetar.

Å andra sidan är ju Windows 7 inne i den utökade supportfasen (14 januari nästa år upphör supporten helt och hållet) och får inte längre särskilt många uppdateringar, så problemet borde inte vara jättestort.

Om du skulle uppgradera till Windows 10 är problemet ungefär detsamma, men delvis värre. Du kan nämligen inte skjuta på nedladdningen över huvud taget. Däremot har du betydligt bättre kontroll över när en omstart får utföras.

 

 

Skriv ett svar

Skriv din kommentar
Ange ditt namn här