Efter att ha försökt förhandla och diskutera direkt med Apple väljer nu Spotify att dra Apple inför skranket. Istället för att stämma Apple på amerikanarnas hemmaplan väljer Spotify att göra det på sin hemmaplan i form av Europaparlamentets konkurrensmyndighet.

Apple har för mycket makt över sin applikationsbutik, App Store, och använder den makten för att gynna sin egen musiktjänst Apple Music, menar Spotifys vd Daniel Ek. Han anser att det begränsar kundernas valmöjlighet och förhindrar konkurrens.

Vi efterfrågar inte någon specialbehandling, vi vill bara ha samma möjligheter som ett antal andra applikationer i App Store

Spotify menar att Apple, genom sitt krav på 30 procent av försäljningssumman från eller genom en applikation i App Store, förhindrar rättvis konkurrens bolagen emellan. Apples avgift tvingar Spotify att höja priset på sin tjänst med motsvarande procentsats vilket i praktiken gör Spotifys tjänst dyrare än Apples motsvarighet. Spotify påpekar också att andra bolag som taxitjänsten Uber inte behöver betala Apple en krona.

– Vi efterfrågar inte någon specialbehandling, vi vill bara ha samma möjligheter som ett antal andra applikationer i App Store som exempelvis Uber som inte drabbas av Apples “skatt” och därför inte har samma begränsningar, skriver Spotifys vd Daniel Ek i ett blogginlägg på företagets hemsida.

Efterlyser rättvisa regler

Ek listar tre punkter där Spotify anser att Apple borde förändra reglerna för sin applikationsbutik. Först och främst ska alla applikationer kunna konkurrera på samma villkor.

– Samma regler ska gälla för alla, skriver Daniel Ek, som vidare menar att kunderna ska kunna välja från flera olika betalmetoder och inte vara inlåsta i Apples modell. Daniel Ek menar också att Apple inte ska försvåra eller försöka kontrollera kommunikationen mellan företag som Spotify och deras kunder, som Ek menar förhindrar och försvårar marknadsföring gentemot Spotifys kunder.

Daniel Ek skriver slutligen att han inte anser att detta är en fråga om Spotify mot Apple utan att den svenska streamingtjänsten enbart vill ha samma villkor för alla företag i Apples applikationsbutik.

2 KOMMENTARER

Skriv ett svar

Skriv din kommentar
Ange ditt namn här