Kingston KC600 är en högpresterande SSD med hög säkerhet.

Utmarkelse rek webb 1
DMZ Rekommenderar

Kingston är världens största oberoende tillverkare av minnesprodukter för alla tänkbara ändamål och användare. Genom sin långa erfarenhet inom flashområdet och interna utveckling har företaget med senaste SSD-serien KC600 tagit fram en av med mest intressanta SATA-baserade SSD-enheterna på marknaden i dag.

RAID-liknande lösning

KC600 finns i flera olika kapaciteter från 256 till 2048 gigabyte vilka baseras på Silicon Motions fyrkanals NAND-kontroller kallad SM2259. Till denna finner vi Microns 96-lagers TLC-NAND flash i kombination med Kingstons egna LPDDR3-flash som för vår testenhet är på 512 megabyte. Fördelen med valet av kontroller är att SSD:n kommer förpackad med flera smarta funktioner som NANDXtend vilket, enkelt utryckt, är en RAID-liknande lösning för att hantera och korrigera data som ej gått att läsa och som även ska öka livslängden på minneskretsarna.

Men vi får även en TLC-SLC-cachning som ökar och jämnar ut prestandan, DevSleep för effektivare strömhantering samt bland annat S.M.A.R.T, TRIM och NCQ. Men framför allt får vi en integrerad hårdvarubaserad krypteringslösning (XTS-AES 256-bit), TCG 2.0 och eDrive, vilket gör det möjligt för användare att skydda och säkra sin data på enklast och effektivast vis. Även när vi kommer till diskens hållbarhet över tid ligger KC600 bra till med en TBW för vår testmodell på 300 terabyte, vilken kompletteras med en femårig garanti.

Jämn prestanda

För att testa prestandan körde vi flera olika benchmarktester. Vi börjar med AIDA 64 där vi når en sekventiell prestanda som toppade på dryga 531 megabyte per sekund och en slumpmässig som landade på knappa 425 megabyte per sekund. Använder vi sedan Atto för att dela upp dessa värden har vi en läsprestanda som toppar runt 566 megabyte och en skrivprestanda på 523 megabyte. Tittar vi närmare på 512K-prestanda i Crystal Disk Mark  stannar vi på 488 megabyte vid skrivning och 378 megabyte vid läsning. Och i IOMeter  nådde KC600 upp i knappa 81 000 IOPS.

Dessa värden placerar inte disken i den absoluta toppen, även om den ligger i fas med de snabbaste, den stora styrkan är kombinationen av hårdvarubaserad kryptering och diskens enorma jämnhet där vi mer eller mindre aldrig upplever några riktiga dippar. Det för tankarna till mer Enterpriseklassade diskar. Vad som däremot är värt att notera är att disken inte kommer med medföljande kloningsmjukvara, vilket är ett litet minus.

Kingston KC600
5 / 6 Betyg
765 krPris
För
Mycket bra prestanda, gott om funktioner ”under huven”, hårdvarukryptering, bra garanti.
Emot
Ingen medföljande mjukvara för kloning.
Rekommenderas till
Planerar du att uppgradera eller bygga ett system baserat på en SATA-enhet är detta ett av de bättre valen.

SPECIFIKATIONER


Uppskattar du vårt arbete?
Donera gärna en slant till redaktionen.

Donera till Datormagazin

Hårdvaruexpert med djupt IT-kunnande inom en mängd områden som tidningen täcker. Arbetar sedan årsskiftet som huvudredaktör och affärsutvecklare.

Skriv ett svar

Skriv din kommentar
Ange ditt namn här