Fråga

Jag har Windows 10 Pro, version 1803. När Windows Update försöker uppdatera misslyckas det. Det står så här: Uppdateringar misslyckades. Kontrollerad idag 2019-04-08. Det är problem med vissa uppdateringsfiler eller så saknas de. Vi försöker ladda ned uppdateringen igen senare.

Vilket Windows har försökt många gånger den sista tiden. Det finns också en felkod:(0x80073712). Har ni något förslag för att lösa detta?

Lars-Olov Chronqvist

 

Svar

Windows Update har alltid varit en av de mest feldrabbade funktionerna i Windows. Inte så förvånande, kanske, eftersom det finns mycket som kan inträffa och många fel som är svåra att gardera mot. Det har blivit bättre med åren, men fortfarande kan sådant här inträffa.

Det finns en hel del saker du kan försöka med för att bli av med felet att uppdateringar misslyckades och en sista åtgärd som nästan alltid hjälper om allt annat slår fel. Börja med att kontrollera att du inte har några otäckheter i systemet genom att göra en fullständig sökning med ditt säkerhetsprogram.

Nästa steg är att prova med Microsofts egen felsökare, som du kan hämta här: https://support.microsoft.com/sv-se/help/4027322/windows-update-troubleshooter. Kör programmet för att se om det hjälper dig.

Du kan också försöka med att reparera dina systemfiler. Högerklicka på startknappen och välj att starta Kommandotolken som administratör. Skriv

dism.exe /online /cleanup-image /restorehealth

Vänta tills sökningen är klar och fortsätt sedan med

sfc /scannow

Följ eventuella instruktioner efter genomsökningen. Starta om och prova uppdateringen igen.

Vill det sig fortfarande inte kan du radera Windows Updates cachefiler. För detta kan du använda Kommandotolken igen:

net stop wuauserv

rename c:\windows\SoftwareDistribution softwaredistribution.old

net start wuauserv

Om ingenting av detta har hjälpt är det dags att ta till med storsläggan, en reparationsinstallation. Det kan vara tidsödande, men fungerar så gott som alltid. Ladda ned Microsofts verktyg här: www.microsoft.com/sv-se/software-download/windows10. Skapa en installation på ett USB-minne.

Starta inte datorn med detta minne, utan kör setup-filen inifrån Windows. Detta uppdaterar och reparerar Windows utan att förstöra data och inställningar. Det är viktigt att du inte använder något gammalt USB-minne som du tillverkat tidigare. Genom att ladda ned på nytt får du automatiskt med alla de senaste uppdateringarna.

 

 

1 KOMMENTAR

Skriv ett svar

Skriv din kommentar
Ange ditt namn här