Fråga

Mitt problem: Som det verkar blir något i datorn för varmt. Efter cirka en kvart försöker den starta om, men misslyckas ideligen och kommer bara till första texten.

Om jag i BIOS ställer in att köra fläkten/fläktarna (?) på max går den fint (fast väsnas). Jag har öppnat datorn och kört utan lock och då går det bättre fast efter ett längre tag händer samma sak.

Jag har använt ett program för att mäta och visa temperaturen men det visar ingen extrem temperaturökning på det som mäts. Som jag förstår finns det tre fläktar som sköter kylningen och de verkar alla fungera.

Tomas A

 

Svar

Eftersom det fungerar lite bättre med mer snurr på fläktarna låter det onekligen som ett värmeproblem – även om ditt program inte visar någon högre temperatur. En gissning, med tanke på att Windows startar om, är att det är processorn som blir för varm, eller möjligen moderkortet. Mäter programmet processortemperaturen?

Om fläktarna går som de ska är det vanligaste felet att de är igensatta av damm. Har du sett något sådant när du öppnat datorn? I så fall brukar dammsugaren göra nytta. Kontrollera också själva processorfläkten och kylflänsarna där.

 

 

Anders har skrivit för Datormagazin sedan 1988. När tidningen lades ned blev det i stället High Score och därefter PC Hemma. Så småningom tillkom tidningen PC+, som efter några år slogs ihop med PC Extra och blev Datormagazin igen - cirkeln sluten. Anders är på flera sätt tidningens äldsta medarbetare och har försörjt sig på heltid som frilansare i över 20 år. Från och med 2019 arbetar han dock bara halvtid - andra halvan tillbringar han som pensionär och trivs med det.

7 KOMMENTARER

 1. Det kan vara skäl att kolla om kylpastan under processorn är fräsch. Är datorn gammal kan den ha blivit torrare och kyler sämre.

 2. Bra tips ovan.
  Det framgår inte men eftersom frågan nämner tre stycken fläktar så antar jag att det är en stationär dator vi talar om? I så fall kan det också vara värt att kolla så att det inte smugit sig in någon överklockning någonstans i BIOS, medvetet eller ej. Speciellt om vi talar om ett hemmabygge, många fabriksbyggda datorer har rätt begränsat med sådana möjligheter, likaså de flesta bärbara skulle jag tro. Kan vara lätt hänt om man pillar i BIOS utan att ha kunskap, det kan ju t.ex. vara något barn som tyckt att datorn är lite långsam?
  En BIOS-återställning kan vara värt att prova i vilket fall som helst.

  Om det är ett hemmabygge, prova också att byta fläkten, gärna till något med lite större kyleffekt i, det betyder ofta att man kan köra fläkten på lägre varv. Om det är ett fabriksbygge kan man också kolla ifall det går att rigga en fläkt till, inte till CPU men så att man får mer rörelse på luften i burken, kolla också så att eventuella fläktkanaler som riktar blåset sitter rätt och inte är blockerade.

 3. Om den har ett fristående grafikkort, så kolla även kylflänsar/fläkt på det om det är igenbommat med damm.

 4. Kylpastan sitter alltså mellan kylfläns och processor. Applicera inte för tjockt då blir det dålig kylning.

 5. Bra tips ovan, men jag reagerar på att originalsvaret nämner dammsugning av datorn.
  Jag har ingen personlig erfarenhet men enligt uppgift skapas mycket statisk elektricitet vid dammsugning som lätt skadar elektroniken. Så jag skulle föreslå att gå väldigt försiktigt fram när du avlägsnar dammet.

  • Fläktarna tar ingen skada av att du dammsuger dem. För resten av datorn är det lämpligare att använda tryckluft på burk.

 6. Tack för svar.
  Ja det är en stationär dator Dell Optiplex 760.
  Jag har dammsugit och bytt kylpasta.
  Har någon ett tips om bra program för mätning av temperaturen?
  Kan man programledes styra hastigheten på processorfläkten?

Skriv ett svar

Skriv din kommentar
Ange ditt namn här