Fråga

Min bärbara dator fungerar bra nu, efter en massa problem som jag fått hjälp med att lösa. Jag har nu en fråga om att rensa bort adware. Jag brukade ha ett program installerat som hette ”Superantispyware”. Med det kunde jag kunde köra en ”sanering” av datorn. Skulle detta program identifiera och rensa bort adware? Eller räcker det med det inbyggda Windows-säkerhet?

Kent Grönlund

 

Svar

Windows-säkerhet har vuxit rejält sedan det introducerades som Windows Defender för många år sedan och erbjuder numera ett fullgott skydd för datorn. Däremot kan det, som de flesta andra säkerhetsprogram, inte hantera adware. Detta eftersom adware i grunden inte är något hot mot datorn och programmen inte kan hålla på och städa bort saker som du kanske vill ha kvar.

Du kan mycket väl installera Superantispyware, men det är ett program som belastar datorn onödigt mycket och dessutom har de en ganska aggressiv marknadsföring för att du ska köpa betalversionen.

Min egen favorit när det gäller adware och det program som de flesta föredrar att använda är Adwcleaner. Det räcker om du kör det någon gång ibland för att kontrollera datorn, eller när du upplever att det behövs

Adwcleaner är helt gratis och kan hämtas här.

 

 


Uppskattar du vårt arbete?
Donera gärna en slant till redaktionen.

Donera till Datormagazin


Anders har skrivit för Datormagazin sedan 1988. När tidningen lades ned blev det i stället High Score och därefter PC Hemma. Så småningom tillkom tidningen PC+, som efter några år slogs ihop med PC Extra och blev Datormagazin igen - cirkeln sluten. Anders är på flera sätt tidningens äldsta medarbetare och har försörjt sig på heltid som frilansare i över 20 år. Från och med 2019 arbetar han dock bara halvtid - andra halvan tillbringar han som pensionär och trivs med det.

1 KOMMENTAR

  1. Många antivirusprogram har moduler för antitracking. Dessa ingår i programmen och du slipper reklam. Jag använder BitDefender och det fungerar utmärkt tillsammans med Firefox och DuckDuckGo.

Skriv ett svar

Skriv din kommentar
Ange ditt namn här