Är det dags att köpa ett nytt headset? Här är fem intressanta modeller vi testat under senhösten.

Med i testet:
Creative Outlier Gold
Urbanista Athens
Jabra Elite 75t
Sennheiser 550 II
Creative XSFI Air

Varje år testar vi stora mängder produkter och tjänster i Datormagazin. Många lanseras i slutet av året vilket gör att vi inte alltid kan få med samtliga till vårt sista trycka nummer för året. Här har vi slagit samman tester av fem, sent inkomna, headset. Detta är inte ett jämförande test då modellerna och användningsområdena skiljer sig åt, men oavsett så finns här flera godbitar att längta efter.

Tillbaka
Nästa

Test: Creative SXFI Air

Creative_SXF_AIR
Creative SXFI Air bjuder på en intressant surroundupplevelse och integrerad mSD läsare

Personifierat surroundljud med fokus på film och spel.

Under 2019 var lanseringen av Creatives Super X-Fi-teknik något av det mest intressanta på ljudfronten. SXFI Air är företagets toppmodell för trådlösa, över-öronen headset och den första modellen med fullt stöd för tekniken. Grundtanken med Super X-Fi-tekniken är att vi genom att ta tre bilder på vårt ansikte och öron via Creatives app skapa en unik ljudupplevelse helt optimerad utifrån dina fysiologiska förutsättningar. En upplevelse som ska vara så nära den vi skulle haft om vi använt ett mer professionellt konfigurerat multihögtalarsystem där vi kan känna båda djup och orientering av ljudet.

Smakfullt ljussatta

Börjar vi med det yttre är detta ett headset som kan anslutas via både Bluetooth och USB. Vår modell är vit och har en behaglig vaddering både över hela huvudbågen och de båda öronkåporna. Konstruktionen är stabil och dess passform är fullt godkänd även om de inte är lika bekväma som andra testade enheter. Längst ut på kåporna finns en RGB LED-slinga vars ljuseffekter kan konfigureras från den tillhörande appen. Vi är inte helt förtjusta i RGB på mer generella headset men måste säga att Creative har lyckats att få till en stilren lösning.

Den grundläggande hanteringen sköts genom pek-kommandon på den högra kåpan. Här finns även knapp för att välja källa, aktivera Super X-Fi, ansluta den medföljande, minimala mikrofonen samt det stora pluset – en mSD-kortplats. Den sistnämnda gör att vi alltid kan ha vår favoritmusik med oss. Detta är en lösning som vi gärna ser på fler modeller i framtiden. Här finns även en Typ-C-port och en 3,5 millimeters analog ingång.

Virtuellt surroundljud i toppklass

Enheten drivs av 50 millimeters neodynamsika magneter som tillsammans med Super X-Fi-tekniken ger en mycket bra 7.1 surroundupplevelse som framför allt kommer till sin rätt vid spel och filmer där vi nästan i detalj kan följa hur exempelvis en helikopter snurrar runt huvudet. Men även när det kommer till musik håller headsetet en jämn och hög ljudkvalitet. Problemet med headsetet är att det förlitar sig på SBC codec istället för mer högkvalitativ trådlös strömmande teknik där vi saknar stöd för aptX och AAC, men framför allt upplever vi bitvis en viss eftersläpning i ljudöverföringen vilket kan bli irriterande när du spelar eller kollar på film. I dessa fall rekommenderar vi att medföljande USB-kabel används i stället.

Läs om Creatives kommande SXFI-lurar här.

Creative XSFI Air
4 / 6 Betyg
1 395 krPris
För
Super X-Fi tekniken är klart intressant, mSD uppspelning ett stort plus, smidigt med flera anslutningar, godkänd komfort, bra mikrofon.
Emot
Inte optimal trådlös lösning med bitvis markant fördröjning, kan inte vikas ihop för enkel packning, begränsat stöd för ljudcodecs.
Rekommenderas till
Ett prisvärt headset för dig som vill uppleva ytterligare en surroundnivå.

SPECIFIKATIONER

  • Tillverkare: Creative, www.creative.com
  • Cirkapris: 1 395 kronor inkl. moms, 1 116 kronor exkl. moms
  • Högtalartyp: Dynamisk 50 mm
  • Frekvensomfång: 20 – 20 000 Hz
  • Ljudcodec: SBC
  • Batteritid: 8 timmar
  • Anslutning: BT4,2/USB
  • Laddning: USB
  • Vikt: 338 gram
Aktuella priser:

priserna presenteras i samarbete med PriceRunner. Specifikationerna kan skilja sig något från den testade produkten.

 

Tillbaka
Nästa
Hårdvaruexpert med djupt IT-kunnande inom en mängd områden som tidningen täcker. Arbetar sedan årsskiftet som huvudredaktör och affärsutvecklare.

Skriv ett svar

Skriv din kommentar
Ange ditt namn här