Tillbaka
Nästa

Intro: Z49-moderkort i toppklass

Intels senaste chip, Z490, har massor av potential och ger moderkortstillverkarna nya möjligheter att skapa riktigt vassa lösningar. Vi tittar närmare på hur väl de har lyckats.

AV PATRIK WAHLQVIST

I testet
Gigabyte Z490 Aorus XTREME
Asrock Z490 Aqua
Asus ROG Maximus XII Extreme
Biostar Racing Z490 GTA Evo
EVGA Z490 Dark
MSI MEG Z490 Godlike
Supermicro C9Z490-PGW

Trots att Intels litografiska utveckling lite stannat av har vi kunnat skönja en ljusare framtid, där nya innovationer återigen lär visa sig i framtida lösningar. Ett steg på vägen är Intels senaste high-end-chip kallat Z490, optimerat för tionde generationens Core-processorer. Med den får vi även en ny sockel i form av LGA1200. Detta gör att vi inte kan använda tidigare processorer på dessa moderkort och vice versa.

LÄS OCKSÅ: Vi testar 7 mini-moderkort

Intel har redan avslöjat tillräckligt mycket av sin kommande ”roadmap” vilken indikerar att kommande processorgeneration kommer att ha stöd för PCIe Gen 4. Trots att de senaste processorerna inte har stöd för det, kan moderkortstillverkarna redan nu implementera det i sina lösningar så att du kan dra nytta av det så snart nästa Core-generation lanseras. En Bios-uppdatering är allt som kommer att krävas för att nå full kapacitet.

High-end på alla fronter

Vi har till och från tittat närmare på enstaka flaggskeppsmoderkort och även kört jämförande tester på moderkort i den övre prisskalan. Men till detta test har vi gått ”all in” och tittat på det bästa respektive tillverkare kan prestera med en bas i Intels Z490-chip.

Läs också – Test: NZXT N7 Z490

En mer positiv sida av Intels lite långsamma utveckling är att både de och tillverkarna av moderkort hinner optimera och finslipa mer i varje led vilket ger bättre marginaler och stabilare system, eller i varje fall en bättre förutsättning för detta.

Några delar som vi ser fram emot lite extra till detta test är bland annat Thunderbolt 3, TB3. Tekniken är på inget sätt ny men det är först nu vi börjar se anslutningen användas på bredare front, och inte bara som ett snabbt lagringsgränssnitt (med hastigheter upp till 40 gigabit per sekund) utan kanske framför allt för att det ger oss möjlighet att driva skärmar direkt från gränssnittet. Värt att tänka på här är att vi dels kan använda processorns interna grafik, men att tekniken även ger oss möjlighet att ansluta diskreta/externa grafikkort och koppla dessa via Thunderbolt-portarna.

Den andra del som vi sett fram emot är den nya USB 3.2 Gen 2 x2-standarden. Vi är ganska trötta på alla versioner och underversion vid det här laget, men kortfattat kan vi konstatera att nya 2 x2 ger oss en teoretisk maximal överföringshastighet på 20 gigabit per sekund.

Till skillnad från Thunderbolt 3, som klarar både lagring och skärmar, är den nya USB-standarden fokuserad på lagring och vi har redan både sett och testat kraften från dessa via bland annat WD Black P50, som troligen är världens snabbaste konsumentorienterade bärbara USB-disk.

Snabbare nätverk

Z490 erbjuder givetvis stöd för Intels senaste AX201 Wi-Fi-lösning också, men till denna får vi äntligen även stöd för multigigs-LAN i form av en 2,5 gigslösning, och med tanke på att allt fler switchar går samma väg och har blivit allt billigare är det något vi verkligen välkomnar.

På ljudfronten har det inte hänt så mycket. Vi hittar fortfarande Realteks ALC1220 i de flesta integrerade lösningar, men allt fler moderkortstillverkare väljer att komplettera detta chip med olika lösningar för fram för allt den frontmonterade audiolösningen, vilket är intressant.

Överklockningen ger en tydlig indikation på ett moderkorts konstruktionskvalitet

Vi ser även fram emot att se vilka tillverkare som vågar satsa på en eller flera kompletterande U.2-portar, ett gränssnitt som tack vare bland annat Kingston DC1000M fått lite av en renässans.

Överklockning en viktig värdemätare

Slutligen är vi så klart nyfikna på att se hur långt vi kan ta såväl minneshantering som processorfrekvensen på våra testmoderkort. Vi rekommenderar inte att man ska överklocka sitt system rent generellt, men det är ändå intressant att se hur korten fungerar under kraftigare belastning. Överklockningen ger en tydlig indikation på ett moderkorts konstruktionskvalitet, kylförmåga och tillverkarens val av komponenter med mera.

Tillbaka
Nästa
Hårdvaruexpert med djupt IT-kunnande inom en mängd områden som tidningen täcker. Arbetar sedan årsskiftet som huvudredaktör och affärsutvecklare.

Skriv ett svar

Skriv din kommentar
Ange ditt namn här