Med minskade behov av multigrafiksuppsättningar räcker dagens mini-moderkort mycket långt. Vi testar sju av de bästa och mest intressanta just nu.

AV PATRIK WAHLQVIST

Tillbaka
Nästa

Intro

Trots att det är trevligt med stora, rymliga chassin med fullstora moderkort som rymmer allt vi kan önska och lite till är det många gånger som så att vi idag vare sig har platsen eller behovet.

Det blir lite som att köra en stor Hummer till Ica för att köpa en liter mjölk. Föreställ dig i stället en liten Fiat med samma motor och råa kraft, men med mindre lastutrymme, det är här vi hittar stommen för våra lite mindre moderkort.

Mini, micro, ITX, DTX och ATX

När det kommer till moderkort finns det i dag en uppsjö av olika format och frågan är var man drar gränsen för ett minisystem.

Rent generellt är det enkla svaret i våra ögon ett mITX-kort. Det vill säga ett moderkort som mäter 17 x 17 centimeter och som tack vare detta format är litet nog att rymmas i mindre chassin men stort nog för att rymma de komponenter och kretsar som krävs för att vi ska kunna bygga en riktig kraftmaskin. Dessa moderkort har alltid en PCIe X16-plats och två minnesbanker. Vi hittar mer eller mindre alltid fyra SATA-portar vilket räcker för att bygga Raid10-lösningar om vi så skulle vilja.

I och med att i princip samtliga moderna moderkort använder M.2-anslutningar kan vi även allt oftare se att kortens undersida utnyttjas för detta ändamål.

Mer plats med DTX

Då många chassitillverkare ville ge utrymme för användaren att använda ett mer kraftfullt diskret grafikkort i sina minibyggen lämnades ofta plats för grafikkort som är på 2 eller 2,5 slot i bredd trots att moderkortet i sig bara hade en kortplats. Det var just detta som var grunden till att mDTX-korten dök upp. Här tar tillverkaren ett mITX kort men använder den annars ”döda” yta som finns under den första kortplatsen. Detta ger oss inte möjlighet till fler grafikkort, men kan utnyttjas på flera andra sätt, vilket vi kommer att se i detta test.

MicroATX optimalt för arbetsstationer

Tar vi ytterligare ett steg upp kommer vi till microATX-korten. Detta är kort som mäter 24,4  x  24,4 centimeter vilket ger tillverkaren helt andra möjligheter. Vi ser här oftast multipla PCIe-platser men tack vare en större bredd även flera minnesbanker. Det gör att detta format är den optimala lösningen för workstation-byggen där vi använder fyrakanals minneslösningar för både Intels X299 och AMD:s Threadripper-plattform.

En del som är värd att tänka på är att med ett mindre moderkort finns det alltid delar som måste offras då det finns komponenter som måste finnas. De delar som alltid minskar är dels interna USB-portar och dels fläktanslutningar.

Det förstnämnda kanske inte låter så märkvärdig men ponera att du vill använda, minst, en port till frontpanelen så kanske detta bara lämnar en, om ens någon kvar internt. Och med tanke på att både fläktstyrning och flera alternativa kontroller och vattenpumpar ansluts via just interna USB 2-portar kan detta bli ett problem som är värt att beakta.

Detsamma gäller fläktanslutningarna. En CPU-fläkt tar upp minst en och även den minsta datorlådan har minst en integrerad fläkt, så även här kan det från start vara värt att fundera på eventuella alternativa fläktstyrningsenheter.

Intel kontra AMD

Vi pratar ofta om kampen mellan Intel och AMD där AMD för närvarande har fördelarna av mindre arkitektur, fler PCIe-
banor och stöd för Gen4. Detta är funktioner som framför allt kommer fram vid större system. När det kommer till mindre moderkort är det inte lika utmärkande.

Visst är processorn kanske snabbare med AMD, men vi kan inte dra full nytta av de ökade PCIe-banorna och sett till extremgrafiken är ändå Nvidias RTX de snabbaste korten i skrivande stund och dessa är baserade på Gen3.

Det kan verkligen löna sig att tänka efter och undersöka fakta lite extra

Då återstår diskhanteringen och här ger Gen4 snabbare diskar, inget snack om saken, men detta ger även varmare diskar vilket kan kräva extern passiv kylning för att fungera optimalt och detta är något som inte alla mindre moderkort är konstruerade för att hantera.

Det kan verkligen löna sig att tänka efter och undersöka fakta lite extra innan denna typ av bygge påbörjas.

Vi har för detta ändamål samlat in sju kort som finns tillgängliga på marknaden och som stäcker sig över lite olika fokusområden för att ge dig en bra bild över de möjligheter som erbjuds.

Tillbaka
Nästa
Hårdvaruexpert med djupt IT-kunnande inom en mängd områden som tidningen täcker. Arbetar sedan årsskiftet som huvudredaktör och affärsutvecklare.

Skriv ett svar

Skriv din kommentar
Ange ditt namn här