Ett rymligt mellantornschassi är ofta den rätta vägen att gå för ett kapabelt systembygge. Här testar vi sju stycken och plockar ut russinen ur kakan, så att du kan bygga din optimala dator. Välkommen till Datormagazins jämförande chassitest 2019.

Av Patrik Wahlqvist
Tillbaka
Nästa

Intro – Värt att veta om chassin

Här är modellerna som är med i Datormagazins jämförande chassitest 2019:
Asus TUF Gaming GT501
Be quiet Dark Base 700
Coolermaster NR600
Corsair Carbide Series SPEC-OMEGA RGB
In Win 305
Dynamic Midi Tower 011
Phanteks Eclipse P600

Med undantag av nätaggregat är chassin den datordel som de flesta av oss tenderar att byta eller uppgradera sist. När du planerar att byta eller bygga en helt ny rigg är det alltså viktigt att välja rätt chassi redan från start, för att inte behöva dras med en halvdan lösning under lång tid.

Torn ger flexibilitet

Du kanske planerar att basera det nya systemet på ett m-ITX- eller ett EATX-kort. Detta sätter i och för sig vissa grundläggande krav för chassit, men vi är av den uppfattningen att du, om det nu inte är så att du av utrymmesskäl måste välja en minimal lösning, nästan alltid kan klara dig med ett bra planerat och rymligt midi-tower. För trots att du kanske kommer att använda ett litet moderkort så ger denna typ av chassi många fördelar över mindre modeller, bland annat effektivare kylning och kabeldragning.

Dock är det viktigt, och kanske även det första att ta hänsyn till, att beakta de maximala måtten som respektive chassi kan hantera. För flera av datorlådorna i vårt jämförande chassitest 2019 uttrycks det som att de hanterar EATX-kort, trots att de bara klara dessa upp till vissa mått. Dessutom är det ofta så att just EATX-moderkort, på grund av deras rymligare yta, konstrueras för att hantera kraftigare konfigurationer och då även kräver extra strömtillförsel, något som många gånger placeras på ett sådant sätt att denna kanske inte passar i alla chassin.

Lika viktigt är det att titta på vilket nätaggregat du kommer att använda. Finns plats för dess längd? Hur enkelt blir det att exempelvis montera modulära anslutningar efter att aggregatet är på plats?

Frågorna du får ställa dig fortsätter. Ska du använda ett eller flera grafikkort och hur långa är dessa?

Nästa aspekt är CPU-kylaren? Finns det plats för denna sett till höjden på en luftburen lösning eller för de radiatorer som behövs om du vill använda vattenbaserad kylning?

Frågorna du får ställa dig fortsätter. Ska du använda ett eller flera grafikkort och hur långa är dessa? Måste du eventuellt offra kassetter till hårddiskar för att få plats med dessa och är detta i så fall något som du tycker är okej?

Lagringen är även i sig en viktig del, trots att allt fler nöjer sig med allt mindre intern lagring behövs viss kapacitet. Detta kan gälla för att skapa en redundant lösning eller för att tillsammans med moderkortsplacerade M.2-enheter skapa en hybridlagring.

Intern konstruktion

Trots att det externa är viktigt när vi väljer chassi, framför allt för att få den design som tilltalar just oss, så är den interna konstruktionen i de flesta fall än viktigare. Fundera redan från start på vad du kan tänka dig att du behöver för utrusning, hur många grafikkort eller andra delar som behöver anslutas. Planerar du att använda RGB-slingor eller andra lösningar och hur blir i så fall kabeldragningen till dessa delar? Här spelar utrymmet bakom moderkortsplåten en avgörande roll men även hur mycket av detta utrymme som redan är använt för exempelvis diskar eller fläktkontroller med mera.

Nästa del är den främre IO-panelen. Har denna de anslutningar som du behöver? Framför allt tycker vi att det ska finnas en Typ-C-port samt att det finns separata in- och utgångar för ljud.

Härefter kommer vi till kylningen. Hur många platser finns det för fläktar respektive radiatorer och hur många fläktar medföljer från start? Kontrollera även här hur deras mått kommer att fungera med övriga komponenter och anslutningar. Kommer exempelvis en toppmonterad radiator att få plats för moderkortets övre placerade kylflänsar?

Kontrollera hur tillverkarna har det med tillbehör till ditt tilltänkta chassi

Slutligen har vi en liten rekommendation. Kontrollera hur tillverkarna har det med tillbehör till ditt tilltänkta chassi. Det kan vara extra hårddiskvaggor eller stag för grafikkort, men framför allt tänker vi på extra glasdörrar om de skulle gå sönder. För det är lite onödigt att behöva köpa ett helt nytt chassi om olyckan skulle vara framme.

Baserat på detta har vi tittar närmare på sju olika modeller. Fokus har legat på funktionalitet, stabilitet och hur enkla de är att montera komponenter i samt att använda. Okej, då kör vi igång. Välkommen till Datormagazins jämförande chassitest 2019.

Sugen på en mindre datorlåda? Spana in vårt test av NZXT H1.

Tillbaka
Nästa
KÄLLADatormagazin nr 6, 2019
Hårdvaruexpert med djupt IT-kunnande inom en mängd områden som tidningen täcker. Arbetar sedan årsskiftet som huvudredaktör och affärsutvecklare.

1 KOMMENTAR

  1. Mycket bra artikel. Dock saknar jag en variabel. Önskar att ni i fortsättningen lägger till decibelmätning.
    Går ni systematiskt tillväga och mäter alla enligt en norm (gärna er egen) så kan vi som läsare få en bättre uppfattning.
    Förslagsvis kan ni mäta decibel på ett chassi med tre variabler. Framifrån, sidan och ovanifrån. Med lämplig decibelmätare placerad på stativ en meter från varje mätpunkt och att ni använder ett standard moderkort, psu, grafikkort och kylare blir det möjligt att kunna jämföra lämpliga chassin över tid.

    Överhuvudtaget anser jag att det vore bra om ni systematiskt börjar mäta ljudet på de produkter ni testar. Ord som tyst eller ganska tyst är ganska intetsägande. Redovisning av decibel för varje produkt (om den skapar ljud) vore en konsumentupplysning.

    (Ps, efter er senaste artikel om CoolerMaster Silencio 600S har jag varit i kontakt med webhallen och de har tagit in produkten. Räknar med att köpa chassit och en del andra komponenter efter nästa lön).

Skriv ett svar

Skriv din kommentar
Ange ditt namn här