Ett rymligt mellantornschassi är ofta den rätta vägen att gå för ett kapabelt systembygge. Här testar vi sju stycken och plockar ut russinen ur kakan, så att du kan bygga din optimala dator. Välkommen till Datormagazins jämförande chassitest 2019.

Av Patrik Wahlqvist
Tillbaka
Nästa

Test: Asus TUF Gaming GT501

Asus TUF Gaming GT501
I vårt jämförande chassitest 2019 bjuder Asus på en gedigen, lättarbetat datorlåda med god kylning.

Snyggt, stabilt, tyst och med bra kylning. Dessutom medföljer fyra stycken RGB-fläktar. Asus TUF Gaming GT501 kan definitivt passa de allra flesta, även de som vill kunna flytta med sig datorn.

Asus har lite i det tysta lanserat sitt första spelfokuserade chassi vilket går under namnet TUF Gaming GT501. Benämningen TUF indikerar att chassit är konstruerat för att vara lite extra hållbart och ska klara långvarig drift under tuffare förhållanden. Detta innebär dock inte att chassit på något sätt är klumpigt eller tråkigt, utan snarare tvärt om då lösningen på flera sätt är väl genomtänkt. Samtidigt märker vi snabbt att det handlar om ett välbyggt chassi med måtten 251 x 545 x 552 millimeter och en respektingivande vikt på 10,5 kilogram.

DMZ Rekommenderar

Extrem stabilitet

Asus TUF Gaming GT501 bygger på en galvaniserad stålkonstruktion med en godstjocklek på 1,5 millimeter. Detta gör chassit extremt stabilt och det är nästan så att vi skulle kunna använda enheten som en pall om det skulle behövas. Dessutom är det snyggt med sina vinklade kanter. Då vinkeln mellan topp och front även har fasats lite som en diamant, så får den främre övre delen nästan utseendet av välkänd superhjältes logotyp. Nästan.

Det är också i denna vinkel som vi hittar enhetens frontplacerade IO-panel. Där finns dubbla USB 3.1 Gen1-portar och separata in- och utgångar för ljud vilket vi föredrar jämfört med en kombinationslösning. Däremot saknar vi en Typ-C-port vilket hade gjort fronten mer komplett.

Nästa smarta lösning hittar vi på ovansidan där Asus har valt att satsa på dubbla handtag av vävd bomull som ska klara en vikt på 30 kilo. Tack vare de behagliga greppen blir det både enkelt och greppvänligt att lyfta med sig chassit. För att skydda chassit ytterligare mot repor och stötar har utsidan försetts med en speciell beläggning.

Tack vare chassits formgivning får vi plats med mer eller mindre vilket moderkort som helst

På ovansidans mitt finner vi ett tvättbart dammfilter och under det ryms två 140-millimeters eller tre 120-millimeters fläktar. Du kan så klart även välja att placera en radiator här på upp till 360 millimeter. Tack vare chassits formgivning får vi plats med mer eller mindre vilket moderkort som helst och vilken alternativ kylning vi än väljer.

Ser vi i stället till fronten finns här samma tanke med en vinklad del där vi kan använda samma kombination av fläkt/radiator som i toppen. Här sitter däremot luftintagen i de 45-gradiga sidovinklarna och tack vare den tre medföljande 120-millimeters RGB-fläktarna får vi en ruskigt snygg ljuseffekt.

Det ska också noteras att både ovandelen och frontpanelen enkelt kan lyftas bort för enkel installation av fläktar eller radiator. Här finns även extra utrymme om du vill placera en extra LED-slinga eller likande.

Lysande lösning

På höger sida av chassit har vi en enkel ståldörr medan vi på vänster sida hittar en heltäckande dörr i rökfärgat härdat glas. Båda dörrarna ställs ner i underkant och fästs med två skruvar i överkant. Även detta är en lösning vi uppskattar då det ger färre utstickande delar. Ett annat plus är att Asus har valt att placera skruvarna utanför själva glasdelen vilket enligt vår erfarenhet ger bättre hållbarhet över tid.

På baksidan finner vi sju vågräta och två lodräta expansionsplatser. Och ovanför dessa finns ytterligare en 120-millimeters RGB-fläkt. I den nedre delen finner vi PSU-placeringen vilken hanterar nätaggregat på upp till 240 millimeter. Ett plus här för att Asus har valt att inkludera en kåpa som ligger runt aggregatet vilken dels döljer kablaget men även ger ett bättre allmänt luftflöde.

Lätt att dra kablar

Just kabeldragning är även den en positiv del och vi får cirka tre centimeter mellan moderkortsplåten och den högra dörren. Här finns även tre förmonterade kardborrefästen för att spänna kablarna mot plåten. På den bakre sidan finns även två lodrätt placerade och två vågrätt placerade hållare med integrerad vibrationsdämpning för 3,5- eller 2,5-tums enheter. Dessa har sällskap av tre stycken 2,5-tums-platser jämte moderkortet. Detta kan verka lite dumt, men det är egentligen ett genialiskt drag om du planerar att använda någon av de RGB-baserade SSD-modeller som finns.

Chassit rymmer fullstora ATX-moderkort och även vissa varianter av EATX-kort

I övrigt finns här gott om plats för CPU-kylare och rejäla gummerade kabelgenomgångar. Chassit rymmer fullstora ATX-moderkort och även vissa varianter av EATX-kort baserat på bland annat moderkortens kontaktplacering och exakta storlek. Asus TUF Gaming GT501 är också extremt lätt att arbeta med och på flera sätt en intressant modell. Förutom testvinnaren är den en av två datorlådor i vårt jämförande chassitest 2019 som får en utmärkelse.

Asus TUF Gaming GT501
5 / 6 Betyg
1 595 krPris
För
Snygg design, grymt stabil konstruktion, fyra medföljande RGB-fläktar, smart inre layout, bra kylning, tyst.
Emot
Vi saknar frontmonterad Typ-C-port, det hade även varit trevligt med en intern fläkt/RGB-kontroller.
Rekommenderas till
Asus TUF Gaming GT501 är konstruerat för att vara enkelt flyttbart men kan definitivt passa alla användare.

 • Tillverkare: Asus, www.asus.se
 • Cirkapris: 1 595 kr inkl. moms, 1 276 kr exkl. moms
 • Annons: Se aktuellt pris hos Webhallen
 • Mått: 251 x 545 x 552 mm
 • Diskplatser 3,5/2,5: 4 st/3 st
 • Fläktar: 4 st 120 mm RGB
 • Expansionsplatser: 7+2
 • Max GPU-längd: 420 mm
 • Max PSU-längd: 240 mm
 • Maxhöjd CPU-kylare: 180 mm
Tillbaka
Nästa

1 KOMMENTAR

 1. Mycket bra artikel. Dock saknar jag en variabel. Önskar att ni i fortsättningen lägger till decibelmätning.
  Går ni systematiskt tillväga och mäter alla enligt en norm (gärna er egen) så kan vi som läsare få en bättre uppfattning.
  Förslagsvis kan ni mäta decibel på ett chassi med tre variabler. Framifrån, sidan och ovanifrån. Med lämplig decibelmätare placerad på stativ en meter från varje mätpunkt och att ni använder ett standard moderkort, psu, grafikkort och kylare blir det möjligt att kunna jämföra lämpliga chassin över tid.

  Överhuvudtaget anser jag att det vore bra om ni systematiskt börjar mäta ljudet på de produkter ni testar. Ord som tyst eller ganska tyst är ganska intetsägande. Redovisning av decibel för varje produkt (om den skapar ljud) vore en konsumentupplysning.

  (Ps, efter er senaste artikel om CoolerMaster Silencio 600S har jag varit i kontakt med webhallen och de har tagit in produkten. Räknar med att köpa chassit och en del andra komponenter efter nästa lön).

Skriv ett svar

Skriv din kommentar
Ange ditt namn här