Ett rymligt mellantornschassi är ofta den rätta vägen att gå för ett kapabelt systembygge. Här testar vi sju stycken och plockar ut russinen ur kakan, så att du kan bygga din optimala dator. Välkommen till Datormagazins jämförande chassitest 2019.

Av Patrik Wahlqvist
Tillbaka
Nästa

Test: Phanteks Eclipse P600s

Bäst i test - Phanteks Eclipse P600s
Phanteks senaste datorlåda är näst intill ett optimalt chassi i alla avseenden.

Ett extremt gediget chassi som ståtar med flera smarta lösningar. Phanteks Eclipse P600s är allsidigt och utan direkta svagheter, det borde passa alla typer av användare och blir vår testvinnare.

Phanteks Eclipse P600S är det största chassit i Eclipse-serien. Det är en rejäl pjäs som mäter 240 x 510 x 520 millimeter och väger maffiga 15 kilogram. Detta beror uteslutande på en utomordentligt gedigen konstruktion i stål, plast och härdat glas.

Dubbla lösningar

Vi märker ganska omgående att detta är ett väl genomtänkt chassi med gott om finesser. Börjar vi med fronten består denna av en heltäckt panel som sticker ut ett par centimeter från stommen. Det finns snygga vinklar som leder mot fronten och i dessa kanter finner vi ventilationsintag. Den utåtvinklade fronten beror på att Phanteks har gjort plats för fläktar eller radiatorer i denna lilla utbyggnad. Från start får vi med dubbla 140-millimeters fläktar, de som önskar kan få plats med ytterligare en fläkt eller välja att använda en radiator på upp till 360 millimeter.

tillhör du den skara användare som vill ha maximalt luftflöde går det även att enkelt ta bort fronten

I detta läge är chassit i det närmaste helt tyst men tillhör du den skara användare som vill ha maximalt luftflöde går det även att enkelt ta bort fronten vilken består av en ljudisolerad stålskiva som är fäst med magneter. När denna tas bort möts vi av ett dammfilter som skyddar fläktarna, som nu får fritt spelrum. Självklart medför även detta en viss ljudökning men denna är, i varje fall med medföljande fläktar, helt överkomlig.

Typ-C-anslutning under en liten lucka

Högst upp på fronten finns även en liten lucka och denna är för att dölja den bakomliggande IO-panelen. Denna rymmer två stycken USB 3, en Typ-C och separata in- och utgångar för ljud. Den skyddande luckan uppskattas då den skyddar kontakterna från damm när de inte används.

Går vi ett steg upp möter vi lite av samma tänk. I grundutförandet är toppen solid med integrerad ljuddämpning. Men även här kan vi med ett enkelt knapptryck ta bort större delen av denna för att få fritt luftflöde. På undersidan finns ett dammfilter och plats för antingen två stycken 140-millimeters eller tre stycken 120-millimeters fläktar. När luckan är stängd kommer dessa att trycka ut luft i fronten samt baktill.

Detta för oss in på baksidan som kommer med en förmonterad 140-millimeters fläkt för utblås. Lite mer intressant är dock att de traditionella sju vågräta expansionsplatserna kompletteras med tre lodräta. De sistnämnda kan användas antingen till ett lodrätt placerat grafikkort eller för att flytta ut grafikkortet från det i toppen monteringsbara ITX-utrymmet. Det senare har vi dock inte testat, men lösningen känns klart intressant.

Tittar vi till sidorna besår de av två dörrar som hänger på bakre monterade gångjärn vilket gör dem lätta att öppna. Phanteks har valt att bara använda magnetfästen i framkant vilket visserligen underlättar men som enligt oss även medför en viss risk för oavsiktlig öppning. På höger sida får vi en ljudisolerad dörr medan vi på vänster får en i härdat glas.

Flexibel lagring

Vi tar oss in till insidan där vi direkt märker en lite annorlunda lösning om man jämför med övriga deltagare i vårt jämförande chassitest 2019. I botten finns nämligen en heltäckande sköld över nätaggregatet. Denna har även en utfasning i framkant vilket gör att vi kan se vårt nätaggregat, men det viktigaste är att det ger ett bättre luftflöde.

I utrymmet efter aggregatet finns två kassetter för vardera två stycken 3,5- eller 2,5-tums diskar. Båda dessa kan vid behov plockas bort för att ge extra utrymme för långa nätaggregat och kraftigare kablage. På moderkortsplåtens baksida finns även plats för ytterligare tre stycken 2,5-tums diskar.

Dessvärre är locken i plast och det finns en viss risk att de kan gå sönder om vi inte är försiktiga

På framsidan av moderkortsplåten finns ett stort utrymme för att montera CPU-kylare. Däremot kan chassit vid en första anblick verka sakna kabelgenomgångar. Men även här har Phanteks tänkt till, i höger kant finns fyra lock vilka enkelt kan lossas och kablar kan matas igenom för att sedan delvis klämmas fast i dessa lock vilket faktiskt ger en snyggare kabeldragning. Dessvärre är locken i plast och det finns en viss risk att de kan gå sönder om vi inte är försiktiga. Dessutom går det att skjuta upp en lucka i den nedre skölden och här dra upp mer kraftfulla kablage som grafikmatningen. Ett sista plus även för att chassit har gott om fästpunkter för att spänna fast kablaget för enklare montering.

Phanteks Eclipse P600s
5 / 6 Betyg
1 595 krPris
För
Smart lösning för ventilation/ljuddämpning, flexibelt och extremt gedigen konstruktion, smart lösning för expansionskort, mycket lättarbetat.
Emot
Magnetlåsningen av dörrarna är inte helt optimal och det kan uppstå visst vinande ljud om fläktarna jobbar maximalt medan båda täckplåtarna är monterande.
Rekommenderas till
Phanteks Eclipse P600s är ett allsidigt chassi utan direkta svagheter. Det passar alla typer av användare.

 • Tillverkare: Phanteks, www.phanteks.com
 • Cirkapris: 1 595 kr inkl. moms, 1 276 kr exkl. moms
 • Annons: Se aktuellt pris hos Webhallen
 • Annons: Se aktuellt pris hos Netonnet
 • Mått: 240 x 510 x 520 mm
 • Diskplatser 3,5/2,5: 4 st/3 st
 • Fläktar: 3 st 140 mm
 • Exp.-platser: 7+3 st
 • Max GPU-längd: 435 mm
 • Max PSU-längd: 240 mm
 • Maxhöjd CPU-kylare: 190 mm
Tillbaka
Nästa

1 KOMMENTAR

 1. Mycket bra artikel. Dock saknar jag en variabel. Önskar att ni i fortsättningen lägger till decibelmätning.
  Går ni systematiskt tillväga och mäter alla enligt en norm (gärna er egen) så kan vi som läsare få en bättre uppfattning.
  Förslagsvis kan ni mäta decibel på ett chassi med tre variabler. Framifrån, sidan och ovanifrån. Med lämplig decibelmätare placerad på stativ en meter från varje mätpunkt och att ni använder ett standard moderkort, psu, grafikkort och kylare blir det möjligt att kunna jämföra lämpliga chassin över tid.

  Överhuvudtaget anser jag att det vore bra om ni systematiskt börjar mäta ljudet på de produkter ni testar. Ord som tyst eller ganska tyst är ganska intetsägande. Redovisning av decibel för varje produkt (om den skapar ljud) vore en konsumentupplysning.

  (Ps, efter er senaste artikel om CoolerMaster Silencio 600S har jag varit i kontakt med webhallen och de har tagit in produkten. Räknar med att köpa chassit och en del andra komponenter efter nästa lön).

Skriv ett svar

Skriv din kommentar
Ange ditt namn här