Ett rymligt mellantornschassi är ofta den rätta vägen att gå för ett kapabelt systembygge. Här testar vi sju stycken och plockar ut russinen ur kakan, så att du kan bygga din optimala dator. Välkommen till Datormagazins jämförande chassitest 2019.

Av Patrik Wahlqvist
Tillbaka
Nästa

Test: Coolermaster Masterbox NR600

Coolermaster visar att det går att bygga kvalitetschassin till ett riktigt bra pris. Masterbox NR600 är billigast i vårt jämförande chassitest 2019.

När varje krona räknas kan Coolermaster Masterbox NR600 vara ett intressant alternativ. Du får tilltalande design och gott om plats för diskar, men chassit är inte utan nackdelar.

Coolermaster Masterbox NR600 skulle enkelt kunna sammanfattas som ett högkvalitativt chassi av instegsmodell. Detta då Coolermaster har försökt skapa en på flera sätt tilltalande produkt till ett pris som alla kan ha råd med. Ett sätt att åstadkomma detta är så klart att använda lite tunnare material vilket märks då detta chassi, som mäter 209 x 473 x 478 millimeter, bara väger 6,7 kilogram.

Optimerat luftflöde

En anledning till den låga vikten är att fronten, som på lite avstånd ser helt solid ut, vid en närmare kontroll faktiskt utgörs av ett finmaskigt nät. Detta gör att faktiskt hela fronten är ett enda stort luftintag samtidigt som nätet ser till att hålla damm borta från chassits insida. Innanför detta nät finns plats för antingen tre 120-millimeter eller två 140-millimeter stora fläktar, alternativt en radiator på upp till 360 millimeter. Det är enkelt att installera en radiator men beroende på modell kan det bli trångt på insidan.

Går vi upp ett steg och tittar på ovansidan finner vi ett likande nät även här. Men denna gång täcker det inte hela ytan, utan det kompletteras av en fast struktur i den främre delen samt den del som täcker utrymmet bakom moderkortsplåten. Under detta nät kan vi fästa dubbla 120- eller 140-millimeters fläktar, alternativt en radiator på upp till 240 millimeter. Tyvärr medföljer det bara två stycken 120-millimeters fläktar, en framtill och en baktill. Här hade vi helst sett i varje fall ytterligare en fläkt.

Tyvärr saknas Typ-C och vi hade helst sett dubbla 3,5-millimeters anslutningar

På den främre högra kanten av ovansidan finner vi enhetens IO-panel vilken består av dubbla USB 3 och en kombinerad audioport. Tyvärr saknas Typ-C och vi hade helst sett dubbla 3,5-millimeters anslutningar. Likaså upplevde vi att reset-knappen är en aning för hög då vi vid ett par tillfällen lyckades starta om systemet genom att placera en extern USB-enhet på denna plats.

Rymmer inte vertikalt placerade grafikkort

Vi går så över till baksidan där vi högst uppe hittar den sista fläktplatsen som även rymmer en 120-millimeters radiator. Under denna finns sju expansionsplatser men på grund av chassits lite mindre bredd finns inte utrymme för ett vertikalt placerat grafikkort.

Höger sida av chassit har en solid sida medan den vänstra har en tvådelad lösning. Den undre, som upptar cirka 20 procent, motsvarar en separat kammare till nätaggregatet medan den övre, som omfattar alla komponentdelar, täcks av härdat glas. Här vill vi ge ett extra plus för glasets fastsättning som inte förlitar sig på skruvar, utan det hålls på plats med en skjutlösning.

Enkel insida

Vi fortsätter till enhetens insida där vi möter ett rent och ganska enkelt utrymme som delvis kan upplevas som lite klent i konstruktionen. Ser vi först till den bakre delen finns det i botten, bredvid PSU-platsen, en kassett för tre stycken 3,5-tums-diskar. Vi kan delvis förstå placeringen av denna kassett då det ger viss stabilitet till chassit i sig, men samtidigt begränsas utrymmet för nätaggregat och det blir med denna lösning svårt att hantera modulära lösningar. För vår del hade vi föredragit att denna kassett var placerad ända fram mot fronten för att optimera utrymmet.

Ovanför denna del finns plats för ytterligare en 3,5-tums-disk och två 2,5-tums-diskar via fästen mot moderkortsplåten. Lösningen är enkel att använda men även här finns ett stort aber i det att utrymmet för kabeldragning inte är överdrivet stort. När vi placerar diskar i detta utrymme kan dessutom vissa kablar bli för korta eller klumpiga att få in på ett bra sätt.

Du bör även notera att utrymmet för CPU-kylare är aningen mindre än standard

Vänder vi på enheten ser vi ett stort uttag för CPU-kylare vilket ger enkel installation även med ett redan monterat moderkort. Här finns även dubbla gummerade genomgångar och i den nedre regionen, på den sköld som klär in nätaggregatet, har Coolermaster placerat ytterligare tre fästen för 2,5-tums diskar vilket framför allt kan vara intressant om du vill använda RGB-modeller. Du bör även notera att utrymmet för CPU-kylare är aningen mindre än standard, den maximala höjden stannar här på 166 millimeter.

Coolermaster får alltså både ris och ros i vårt jämförande chassitest 2019. Prislappen för Masterbox NR600 innebär dock att en hel del kan förlåtas, om du är rätt användare.

Coolermaster NR600
4 / 6 Betyg
799 krPris
För
Bra prislapp, effektiv kyllösning, tilltalande design, gott om platser för diskar, smart montering av glasdörren.
Emot
Delvis klen konstruktion, ont om plats för kablage, framför allt om 3,5-tums-diskar används, enkel IO-panel.
Rekommenderas till
Coolermaster Masterbox NR600 är ett intressant alternativ för en mer plånboksvänlig rigg.

 • Tillverkare: Coolermaster, www.coolermaster.se
 • Cirkapris: 799 kr inkl. moms, 639 kr exkl. moms
 • Mått: 209 x 473 x 478 mm
 • Diskplatser 3,5/2,5: 4 st/5 st
 • Fläktar: 2 st 120 mm
 • Exp.-platser: 7 st
 • Max GPU-längd: 410 mm
 • Max PSU-längd: 180 mm
 • Maxhöjd CPU-kylare: 166 mm
Tillbaka
Nästa

1 KOMMENTAR

 1. Mycket bra artikel. Dock saknar jag en variabel. Önskar att ni i fortsättningen lägger till decibelmätning.
  Går ni systematiskt tillväga och mäter alla enligt en norm (gärna er egen) så kan vi som läsare få en bättre uppfattning.
  Förslagsvis kan ni mäta decibel på ett chassi med tre variabler. Framifrån, sidan och ovanifrån. Med lämplig decibelmätare placerad på stativ en meter från varje mätpunkt och att ni använder ett standard moderkort, psu, grafikkort och kylare blir det möjligt att kunna jämföra lämpliga chassin över tid.

  Överhuvudtaget anser jag att det vore bra om ni systematiskt börjar mäta ljudet på de produkter ni testar. Ord som tyst eller ganska tyst är ganska intetsägande. Redovisning av decibel för varje produkt (om den skapar ljud) vore en konsumentupplysning.

  (Ps, efter er senaste artikel om CoolerMaster Silencio 600S har jag varit i kontakt med webhallen och de har tagit in produkten. Räknar med att köpa chassit och en del andra komponenter efter nästa lön).

Skriv ett svar

Skriv din kommentar
Ange ditt namn här