Ett rymligt mellantornschassi är ofta den rätta vägen att gå för ett kapabelt systembygge. Här testar vi sju stycken och plockar ut russinen ur kakan, så att du kan bygga din optimala dator. Välkommen till Datormagazins jämförande chassitest 2019.

Av Patrik Wahlqvist
Tillbaka
Nästa

Test: InWin 305

InWin 305
InWin har flera innovativa lösningar i sitt chassi, men alla är inte lika väl genomtänkta.

Det är stilrent och har extra stöd för grafikkort samt bra luftflöde. Samtidigt är InWin 305 lite trångt och passar bäst med ett mindre moderkort med bottenplacerad radiator.

Företaget InWin har en bred portfölj med chassin och tillverkar även bland annat nätaggregat, fläktar och diverse tillbehör. Det som gör företaget extra intressant är att de fokuserar på en kombination av hög kvalitet och nytänkande vilket inte är det enklaste när det kommer till chassin.

InWin 305 är inte på långa vägar lika nyskapande som vissa av företagets andra chassin

Modellen i vårt jämförande chassitest 2019, InWin 305, är inte på långa vägar lika nyskapande som vissa av företagets andra chassin. Samtidigt finns här finesser och lösningar som vi inte har sett på andra modeller. Och det är en kompakt tungviktare med måtten 215 x 490 x 501 millimeter och en vikt på hela 11,53 kilogram.

Annorlunda lösning

Vi startar med fronten som är helt slät med en vänstersida som är högblank, medan vi till höger hittar en cirka fyra centimeter bred kant i vad som ser ut som borstad aluminium. Förmodligen handlar det dock om SECC-stål, precis som resten av metallen. I den övre delen av denna kant finner vi IO-panelen snyggt integrerad. Denna består av två stycken USB 3 och två USB 2 samt separata in- och utgångar för ljud. Det vi saknar är minst en Typ-C-port, vilket det annars hade funnits gott om utrymme för.

När vi fortsätter till ovansidan noterar vi att den faktiskt är helt solid utan några som helts luftpassager. Detta gör det möjligt att använda ovansidan av chassit som tillfällig avlastningsyta utan att behöva fundera på att man täpper till ventilationen. Vänder vi på chassit kommer nästa lite annorlunda lösning.

Toppmonterat nätaggregat

På InWin 305 finns nämligen nätaggregatet placerat på den övre vänstra sidan, fläkten, som är en 120-millimetersmodell, är placerad i höger mittkant och de sju expansionsplatserna finns i botten. I vanliga fall är detta en lösning som vi inte är så glada för, av två anledningar. Det kan dels ge viss instabilitet, vilket inte alls är fallet här, men framför allt kan det bli en enkel väg in för damm då hålen för expansionsportarna kommer så nära botten. En annan negativ del med denna lösning är att anslutningarna för grafik- och övriga instickskort kommer längre ifrån den komponent som ska anslutas.

Vänster sida består av en heltäckande dörr i härdat glas. Denna dörr har en mycket smart fästanordning, ett enkelt klick i ovankant öppnar

Varför då denna lite märkliga lösning? Svaren får vi när vi tittar på sidorna. Vänster sida består av en heltäckande dörr i härdat glas. Denna dörr har en mycket smart fästanordning, ett enkelt klick i ovankant öppnar. Höger sida består däremot av en dörr som fästs med två skruvar i ovankant och i övre tredjedelen har den fyra rader med lufthål. Det är således här, tillsammans med det bakre hålet, som luften ska passera ut. En smart lösning, men det kan vara värt att tänka på var chassit ska placeras. Står datorn på din vänstra sida kommer du nämligen få ökad värme mot ditt ben samtidigt som ljudnivån blir mer påtaglig.

Bottenmonterat insug

När vi tar bort den vänstra dörren och tittar på insidan möts vi av nästa lite annorlunda lösning. Det enda luftintaget i chassit finns nämligen i botten. Det har sällskap av ett löstagbart dammfilter och det finns plats för upp till tre stycken 120-millimeters fläktar. Det ska noteras att du inte kan använda denna plats för en radiator då denna kommer för nära moderkortet. Det vill säga, om du inte nöjer dig med ett mITX-kort eller något av de mATX-kort som kan ge tillräckligt med plats.

här vill vi höja ett litet varningens finger då det med vissa radiatorer kan bli trångt

Hoppar vi upp till den övre delen finns här ett lodrätt galler. Detta har två funktioner; dels delar det av chassit i två kammare där det övre placerade nätaggregatet döljs och dels är det här vi fäster fläktar och eventuell radiator. Även här vill vi höja ett litet varningens finger då det med vissa radiatorer kan bli trångt, men med en passande radiator blir det riktigt snyggt, och det hade varit än snyggare om vi hade kunnat placera även grafikkortet vertikalt. Vi noterar också att InWin har valt att inkludera ett extra stag för längre och tyngre grafikkort vilket är positivt.

När det gäller lagring rymmer chassit tre stycken 2,5-tums enheter vilka placeras i lager med moderkortet på moderkortplåtens framsida.

På baksidan finns sedan plats för två stycken 3,5-tums enheter. Detta är i och för sig en smart lösning då vi slipper alla typer av kassetter eller likande lösningar, men samtidigt är det inte helt enkelt när det kommer till kabeldragning då utrymmet mellan den högra dörrsidan och moderkortsplåten är ganska snålt.

InWin 305 bjuder på flera intressanta lösningar men vi kan inte låta bli att känna att fokus ligger på nytänkande framför funktion. Men det är ett intressant chassi.

InWin 305
3 / 6 Betyg
1 595 krPris
För
Stilren design, smart hantering av glasdörren, extra stöd för grafikkort, bra luftflöde.
Emot
Saknar Typ-C-anslutning, delvis trångt med radiator och kabeldragning, kräver rätt placering, långt till anslutningar av instickskort.
Rekommenderas till
InWin 305 passar bäst till ett mindre moderkort med bottenplacerad radiator.

 • Tillverkare: InWin, www.in-win.com
 • Cirkapris: 1 595 kr inkl. moms, 1 276 kr exkl. moms
 • Annons: Se aktuellt pris hos Netonnet
 • Mått: 215 x 490 x 501 mm
 • Vikt: 11,5 kg
 • Diskplatser 3,5/2,5: 2 st/3 st
 • Fläktar: 2 st 120 mm
 • Exp.-platser: 7 st
 • Max GPU-längd: 350 mm
 • Max PSU-längd: 200 mm
 • Maxhöjd CPU-kylare: 160 mm
Tillbaka
Nästa

1 KOMMENTAR

 1. Mycket bra artikel. Dock saknar jag en variabel. Önskar att ni i fortsättningen lägger till decibelmätning.
  Går ni systematiskt tillväga och mäter alla enligt en norm (gärna er egen) så kan vi som läsare få en bättre uppfattning.
  Förslagsvis kan ni mäta decibel på ett chassi med tre variabler. Framifrån, sidan och ovanifrån. Med lämplig decibelmätare placerad på stativ en meter från varje mätpunkt och att ni använder ett standard moderkort, psu, grafikkort och kylare blir det möjligt att kunna jämföra lämpliga chassin över tid.

  Överhuvudtaget anser jag att det vore bra om ni systematiskt börjar mäta ljudet på de produkter ni testar. Ord som tyst eller ganska tyst är ganska intetsägande. Redovisning av decibel för varje produkt (om den skapar ljud) vore en konsumentupplysning.

  (Ps, efter er senaste artikel om CoolerMaster Silencio 600S har jag varit i kontakt med webhallen och de har tagit in produkten. Räknar med att köpa chassit och en del andra komponenter efter nästa lön).

Skriv ett svar

Skriv din kommentar
Ange ditt namn här