Ett rymligt mellantornschassi är ofta den rätta vägen att gå för ett kapabelt systembygge. Här testar vi sju stycken och plockar ut russinen ur kakan, så att du kan bygga din optimala dator. Välkommen till Datormagazins jämförande chassitest 2019.

Av Patrik Wahlqvist
Tillbaka
Nästa

Test: Corsair Carbide Spec-Omega Red/Black

Corsair Carbide Spec-Omega Red-Black
Corsairs datorlåda är en av de häftigaste modellerna i testet.

Detta är ett chassi för dig som vill visa upp din rigg och som inte planerar att byta komponenter så ofta. Corsair Carbide Spec-Omega Red/Black har onekligen iögonfallande design.

Testexemplarets fulla namn är Corsair Carbide Series Spec-Omega Tempered Glass Mid-Tower ATX Gaming Case – Black/Red. Det ligger precis i gränslandet mellan ett dyrt instegschassi och ett prisvärt mellanklasschassi. Det mäter 233 x 495 x 516 millimeter och väger 7,56 kilogram. Och det drar till sig blickarna, på ett bra eller dåligt sätt är upp till dig att avgöra.

Symmetriska tårtbitar

Vi börjar som vanligt med att kika på det yttre på detta chassi som är tillverkat av stål och plast. Corsair Carbide Spec-Omega finns i flera färgkombinationer men vår modell är svart och röd. Chassit är mer eller mindre uppdelat i två symmetriska V-formade delar där den vänstra är röd och den högra är svart. På fronten, mellan dessa båda halvor, har Corsair dessutom placerat en röd LED-slinga som helt klart förhöjer den visuella effekten. Den röda fronten är solid medan den svarta har försetts med ett vinklat fönster som gör att vi kan se rakt i chassit vilket, framför allt om vi använder någon form av RGB-baserat moderkort, ytterligare förstärker den unika designen.

vissa lite bredare USB-anslutningar kan vara svåra att ansluta. Och så saknas Typ-C, tyvärr.

I det övre högra hörnet hittar vi IO-panelen. Denna består av dubbla USB 3 och separata in- och utgångar för ljud. Något som kan vara värt att tänka på är att även denna plats är aningen vinklad vilket gör att vissa lite bredare USB-anslutningar kan vara svåra att ansluta. Och så saknas Typ-C, tyvärr.

Bakom frontpanelen finner vi en 120-millimeters LED-fläkt vilken förstärker LED-slingans effekt på ett bra sätt. För den som behöver mer kylning finns här utrymme för upp till tre stycken 140-millimeters fläktar eller en radiator på 360 millimeter. Anslutningen av den senare är däremot inte helt enkel och vi skulle nöja oss med en radiator på 240 millimeter.

Passar inte med alla moderkort

Vi fortsätter till ovansidan där tårtbitarna byter riktning. Men även här finner vi en solid röd sida medan den svarta har försetts med ett finmaskigt galler. Detta beror på att vi på undersidan kan placera upp till två stycken 140-millimeters fläktar eller en radiator på 240 millimeter. Anslutningen här är enklare men var observant på hur ditt moderkort ser ut sett till toppmonterade flänsar och anslutningar, då det snabbt blir trångt även här.

På baksidan hittar vi sedan enhetens andra 120-millimeters-fläkt, som är av standardtyp. Under denna finns plats för sju stycken expansionsplatser men modellen saknar utrymme för vertikalt placerade expansionskort.

Ser vi till sidorna finns på höger sida en solid svart dörr vilken fästs baktill. På vänster sida finner vi en heltäckande härdad glasspanel som ger oss perfekt insyn i hela chassit. Denna sida fästs med mindre skruvar direkt i glasets lister men då dessa inte sticker ut mer än några millimeter är det inget som stör.

Dolda 2,5-tums enheter

Vi kommer så till insidan och för den utdelar vi både ris och ros. Då allt är en öppen yta är det lätt att komma åt med kablar vilka smidigt kan dras ut bakom moderkortsplåten. Detta är förvisso trevligt men den nedre delen rymmer även en hållare för två stycken 3,5-tums enheter, så kan det ändå bli lite tight här nere. Därför skulle vi rekommendera att använda ett så kort nätaggregat som möjligt.

När det gäller 2,5-tums-platserna är enhetens samtliga tre fästen placerade bakom moderkortet vilket sparar plats på fronten. Dock hade vi gärna sett i varje fall ett frontmonterat alternativ om vi skulle vilja använda en RGB-disk. Det är i precis dessa lägen som vi saknar den PSU-sköld som vissa tillverkare använder.

I övrig finns tre gummerade genomgångar och ett stort hål för att fästa CPU-kylare. Det finns också ytterligare ett par saker att vara observant på.

vissa moderkort med en vinklad extra strömanslutning i kortets nederkant kan ge problem med monteringen

Den första är att chassit bara klarar av grafikkort på upp till 370 millimeter, den andra att vissa moderkort med en vinklad extra strömanslutning i kortets nederkant kan ge problem med monteringen. Det sistnämnda på grund av att nederkanten ligger mycket nära nätaggregatets ovankant. En lösning i sådana fall är att ansluta kontakterna innan moderkortet fästs i chassit.

Corsair Carbide Spec-Omega Red/Black är ett effektfullt chassi som väcker uppmärksamhet. Planerar du inte att hänga med i uppgraderingsracet vad gäller komponenter kan det vara ett alternativ.

Corsair Carbide Series SPEC-OMEGA RGB
4 / 6 Betyg
1 195 krPris
För
Iögonfallande design, dubbla fönster, stilren LED-integration, hög konstruktionskvalitet.
Emot
Saknar Typ-C i fronten, lite tight inre, bara två medföljande fläktar, större radiatorer kräver en del plock.
Rekommenderas till
Corsair Carbide Spec-Omega Red/Black är ett chassi för dig som vill visa upp din rigg och som inte planerar att byta komponenter så ofta.

 • Tillverkare: Corsair, www.corsair.se
 • Cirkapris: 1 195 kr inkl. moms, 956 kr exkl. moms
 • Annons: Se aktuellt pris hos Webhallen
 • Mått: 233 x 495 x 516 mm
 • Vikt: 7,7 kg
 • Diskplatser 3,5/2,5: 2 st/3 st
 • Fläktar: 2 st 120 mm
 • Exp.-platser: 7 st
 • Max GPU-längd: 370 mm
 • Max PSU-längd: 200 mm
 • Maxhöjd CPU-kylare: 170 mm
Tillbaka
Nästa

1 KOMMENTAR

 1. Mycket bra artikel. Dock saknar jag en variabel. Önskar att ni i fortsättningen lägger till decibelmätning.
  Går ni systematiskt tillväga och mäter alla enligt en norm (gärna er egen) så kan vi som läsare få en bättre uppfattning.
  Förslagsvis kan ni mäta decibel på ett chassi med tre variabler. Framifrån, sidan och ovanifrån. Med lämplig decibelmätare placerad på stativ en meter från varje mätpunkt och att ni använder ett standard moderkort, psu, grafikkort och kylare blir det möjligt att kunna jämföra lämpliga chassin över tid.

  Överhuvudtaget anser jag att det vore bra om ni systematiskt börjar mäta ljudet på de produkter ni testar. Ord som tyst eller ganska tyst är ganska intetsägande. Redovisning av decibel för varje produkt (om den skapar ljud) vore en konsumentupplysning.

  (Ps, efter er senaste artikel om CoolerMaster Silencio 600S har jag varit i kontakt med webhallen och de har tagit in produkten. Räknar med att köpa chassit och en del andra komponenter efter nästa lön).

Skriv ett svar

Skriv din kommentar
Ange ditt namn här