Ett rymligt mellantornschassi är ofta den rätta vägen att gå för ett kapabelt systembygge. Här testar vi sju stycken och plockar ut russinen ur kakan, så att du kan bygga din optimala dator. Välkommen till Datormagazins jämförande chassitest 2019.

Av Patrik Wahlqvist
Tillbaka
Nästa

Test: LianLi Dynamic Midi Tower 011

LianLi Dynamic Midi Tower 011
LianLi ger oss ett utmärkt prov på hur ett tvåkammarsystem ska byggas.

Detta är ett chassi som passar för de flesta typer av riggar, framför allt är LianLi Dynamic Midi Tower 011 perfekt för arbetsstationer med höga krav på driftsstabilitet.

LianLi Dynamic Midi Tower 011 är ett intressant chassi. Genom att öka bredden har företaget lyckats optimera utrymmet och skapa ett smart chassi som mäter 272 x 445 x 446 millimeter och väger 9,7 kilogram. Det hanterar upp till EATX-moderkort men det beror på moderkortens layout om de passar direkt. Då tänker vi framför allt på de moderkort som kommer med en extra strömingång vinklad 90 grader på kortets nedre kortsida. Detta är något som blir extra viktigt att beakta om du planerar att använda bottenmonterade fläktar eller radiatorer, mer om detta nedan.

Dubbla glassidor

DMZ Rekommenderar

Som så ofta när det kommer till LianLi har detta chassi en stomme av aluminium vilket ger såväl styrka som stabilitet samtidigt som vikten kan hållas ned. LianLi har också lagt ned mycket arbete på att skapa mjuka övergångar mellan de olika delarna vilket ger en extremt genomarbetad lösning.

Ser vi till framsidan består denna av en aluminium-inramad glassida som ger full insyn i chassit från framsidan. Vi sätter ett extra plus för dessa ramar som effektivt döljer eventuell kabeldragning längs kanterna.

Vi hade gärna sett lite större utrymme mellan de båda USB-portarna

I höger framkant finns en cirka fyra centimeter bred aluminiumram där den främre IO-panelen har integrerats. Denna består av dubbla USB 3, separata in- och utgångar för ljud samt en fullhastighets Typ-C-port. Vi hade gärna sett lite större utrymme mellan de båda USB-portarna då lite bredare enheter kan krocka med varandra vid anslutning.

Går vi upp till överdelen är den högra långsidan solid medan den vänstra sidan besår av ett gallerskyddat luftutblås. På undersidan av detta finner vi ett dammfilter som fästs med magneter.

Med glas och aluminium

Tittar vi på vänster sida består denna av en heltäckande glasdörr, och även denna ramas in med en snygg aluminiumkant. Dörren är lätt att ta bort och fästa och tack vare att inga utstickande skruvar behövs så blir det riktigt snyggt. På höger sida finner vi i sin tur en i grunden solid dörr som sedan har utrustas med dubbla gallerskyddade lufthål. Även här har LianLi placerat löstagbara dammfilter på insidan.

Vi kommer så till baksidan vilken även den är lite annorlunda. För det första finns här plats för åtta expansionsplatser vilket ger oss lite fler möjligheter till olika instickskort. Ovanför dessa finner vi en traditionell IO-panel men här finns inte plats för någon fläkt.

Chassit har en dubbelkammarlösning vilken gör att vi bakom moderkortsplåten kan ansluta redundanta nätaggregat. Detta kräver dock att den interna hårddiskkassetten tas bort. De flesta kommer nog bara använda ett nätaggregat och då finns det en skyddande lucka för denna del.

Smart insida

I den främre delen av moderkortsplåten, som avdelar chassit i de två kammarna, har LianLi placerat en fästanordning för upp till tre fläktar eller en radiator på upp till 360 millimeter. De löper med andra ord helt i linje med moderkortsplåten och kan konfigureras för både insug eller utblås av luft från den högra sidans hål. Chassit har även motsvarande lösningar i toppen och i botten där antingen fläktar eller radiatorer på upp till 360 millimeter kan placeras. Skulle vi välja RGB-lösningar som länkas med valt moderkorts schema kan vi skapa ett otroligt effektfullt chassi.

Tack vare dubbelkammar-konstruktionen har vi här den datorlåda som ståtar med den klart bästa kabelhanteringen i vårt jämförande chassitest 2019. Detta dels sett till den bakre kammaren som har extremt gott om plats och dels sett till de gummerade genomgångarna som är perfekt placerade och mycket lättarbetade.

Det enda vi saknar är en kompletterande placering i toppen av den bakre kammaren där dubbla 2,5-tums-platser hade varit relativt enkelt att fästa

Chassit har plats för sex stycken 2,5-tums diskar och tre stycken 3,5-tums diskar. Beroende på om vi väljer att använda redundant strömförsörjning och/eller de undre placerade fläktplatserna kan vi även få plats med två till, så antalet kan variera beroende på konfiguration. Det enda vi saknar är en kompletterande placering i toppen av den bakre kammaren där dubbla 2,5-tums-platser hade varit relativt enkelt att fästa – det hade varit en smart lösning. Likaså saknar vi integrerad fläktstyrning för att finjustera flöde och kylning baserat på vår konfiguration.

LianLi Dynamic Midi Tower 011
5 / 6 Betyg
1 490 krPris
För
Smart dubbelkammare, stöd för redundant PSU, effektiv kyllösning, stilren och modern design, lättarbetad.
Emot
Det hade varit trevligt med fläktstyrning och ytterligare fasta 2,5-tums platser.
Rekommenderas till
LianLi Dynamic Midi Tower 011 är ett chassi som passar för de flesta typer av riggar, framför för arbetsstationer med höga krav på driftsstabilitet.

 • Tillverkare: LianLi, www.lian-li.com
 • Cirkapris: 1 490 kr inkl. moms, 1 192 kr exkl. moms
 • Annons: Se aktuellt pris hos Webhallen
 • Mått: 272 x 445 x 446 mm
 • Vikt: 9,7 kg
 • Diskplatser 3,5/2,5: 3 st/6 st
 • Fläktar: 2 st 120 mm
 • Exp.-platser: 8 st
 • Max GPU-längd: 420 mm
 • Max PSU-längd: 255 mm
 • Maxhöjd CPU-kylare: 155 mm
Tillbaka
Nästa

1 KOMMENTAR

 1. Mycket bra artikel. Dock saknar jag en variabel. Önskar att ni i fortsättningen lägger till decibelmätning.
  Går ni systematiskt tillväga och mäter alla enligt en norm (gärna er egen) så kan vi som läsare få en bättre uppfattning.
  Förslagsvis kan ni mäta decibel på ett chassi med tre variabler. Framifrån, sidan och ovanifrån. Med lämplig decibelmätare placerad på stativ en meter från varje mätpunkt och att ni använder ett standard moderkort, psu, grafikkort och kylare blir det möjligt att kunna jämföra lämpliga chassin över tid.

  Överhuvudtaget anser jag att det vore bra om ni systematiskt börjar mäta ljudet på de produkter ni testar. Ord som tyst eller ganska tyst är ganska intetsägande. Redovisning av decibel för varje produkt (om den skapar ljud) vore en konsumentupplysning.

  (Ps, efter er senaste artikel om CoolerMaster Silencio 600S har jag varit i kontakt med webhallen och de har tagit in produkten. Räknar med att köpa chassit och en del andra komponenter efter nästa lön).

Skriv ett svar

Skriv din kommentar
Ange ditt namn här