Ett rymligt mellantornschassi är ofta den rätta vägen att gå för ett kapabelt systembygge. Här testar vi sju stycken och plockar ut russinen ur kakan, så att du kan bygga din optimala dator. Välkommen till Datormagazins jämförande chassitest 2019.

Av Patrik Wahlqvist
Tillbaka
Nästa

Test: Be quiet Dark Base 700

Be quiet fokuserar som vanligt på lägsta möjliga ljudnivå och lyckas till fullo med detta.

Detta är ett extremt flexibelt chassi med många smarta lösningar och lär passa alla typer av systembyggen. Dock hade vi önskat att Be quiet Dark Base 700 levererades med fler fläktar.

Be quiet Dark Base 700 ingår i företagets premiumserie. Det är något av en bjässe då den mäter 241 x 519 x 544 millimeter och väger dryga 13,2 kilogram. En anledning till den höga vikten är att Be quiet, som vanligt, har lagt extra fokus på att skapa ett så tyst chassi som möjligt. Detta omfattar bland annat fast monterad ljuddämpning samt att vi får extra hållare för fläktar och radiatorer.

Perfekt IO-lösning

Chassit är tillverkat i en kombination av stål, aluminium och ABS-plast. Framtill finns en gedigen, löstagbar front med en silverfärgad logotyp i nederkant. Bakom denna finner vi ett löstagbart damm-filter vilket i sin tur döljer en förmonterad 140-millimeters Silent Wings 3-fläkt. Här finns också plats för ytterligare två 140-millimeters fläktar och ska vi vara lite kritiska tycker vi nog att Be quiet kunde ha fyllt dessa platser.

Riktigt snygga lösningar

På sidorna finns en nätram som sträcker sig från ovansidan och sedan följer chassit ner till foten – en riktigt snygg lösning. För att sedan göra detta ännu snyggare har Be quiet lagt in en LED-slinga som löper i skiktet mellan fronten och den vinklade sidan. Denna lilla detalj ger verkligen en perfekt balans, chassit känns både traditionellt och fräscht med sin RGB-belysning.

I ovankant på fronten finner vi en vinklad IO-panel. Sett från vänster hittar vi här ett reglage för den internt placerade fläktstyrningen. Denna kan ställa anslutna fläktar i tre nivåer eller använda ett autoläge alternativt helt stänga av fläktarna. Bredvid denna får vi en Typ-C-port (andra generationens USB 3.1) och separata in- och utgångar för ljud vilket vi uppskattar. Du hittar även en strömknapp, en reset-knapp, LED för aktivitet samt dubbla USB 3-portar.

I den bakre delen av locket finns sex långsmala luftutgångar där luften pressas ut

På ovansidan har vi en intressant lösning. För trots att detta chassi har plats för tre 140-millimeters fläktar eller en radiator så är locket helt täckt till cirka 60 procent. I den bakre delen av locket finns sex långsmala luftutgångar där luften pressas ut. Detta gör faktiskt att chassit förblir tyst även när fläktarna jobbar för fullt. Dock medföljer inga fläktar för detta, tyvärr.

Går vi över till baksidan finns även här, högst upp, ytterligare ventilationshål för att släppa ut luften från de övre placerade fläktarna. Bakom finns plats för en 120- eller 140-millimeters fläkt och sju vågräta och två lodräta expansionsplatser. Dessa har dammskyddade lufthål när inga instickskort används.

På höger sida finner vi en heltäckande solid dörr medan vi på vänster sida får en likaledes heltäckande sida i härdat glas. Då denna är helt genomskinlig får vi mycket bra överblick över hela insidan. Ett plus för att skivan har förstärkta ytor både uppe och nere där skruvarna fäster, dock ger vi ett litet minus för att de fyra skruvarna sticker ut och här hade vi föredragit en annan lösning.

Flexibel insida

När vi går över till insidan börjar vi från den bakre delen. Längst ner finner vi plats för ett nätaggregat på upp till 285 millimeter. Här finns även en hållare för dubbla diskar, eller rättare sagt en hållare för de speciella kassetter som Be quiet använder. Lite ovanför finns ytterligare fem stycken sådana. Dock medföljer bara tre av dessa kassetter, så behöver du fler måste dessa köpas separat.

Ser vi till vänster finns här tre gummerade genomgångar för kablar samt två stora hål för moderkortet. För att dessa utrymmen inte ska lämnas oanvända har Be quiet tagit fram speciella hållare som spänns över hålen och rymmer dubbla 2,5-tums enheter. På den ena av dessa är en plats dock upptagen av den integrerade fläktstyrningen som faktiskt kan delas in i två olika zoner för optimal kylning. Det finns även gott om plats baktill för effektiv kabeldragning.

Detta är en lösning som vi gärna sett på samtliga chassin

På den främre delen av sidan vill vi framför allt lyfta fram den i toppen placerade skenan för fläkt/radiator. Denna kan dras ut och skjutas in för enklare montering. Detta är en lösning som vi gärna sett på samtliga modeller i vårt jämförande chassitest 2019.

I den nedre delen finner vi sedan en panel som avskärmar nätaggregatet vilket både ger bättre kylning och snyggare kabelhantering. Skulle vi önska kan vi även placera en 120- eller 140-millimeters insugsfläkt i botten. För detta ändamål har Be quiet även gjort en luftgenomgång i PSU-panelen.

Kortfattat är Be quiet Dark Base 700 ett riktigt genomtänkt chassi.

Be Quiet Dark Base 700
5 / 6 Betyg
1 795 krPris
För
För Imponerande byggkvalitet, gott om utrymme, smart fläkthantering, underbar lösning för ovanliggande fläktar/radiator, grymt effektiv frontpanel, mycket tyst.
Emot
Vi hade gärna sett fler medföljande fläktar och en alternativ lösning för skruvarna till dörren.
Rekommenderas till
Be quiet Dark Base 700 är ett extremt flexibelt chassi som passar alla typer av systembyggen.

 • Tillverkare: Be quiet, www.bequiet.se
 • Cirkapris: 1 795 kr inkl. moms, 1 436 kr exkl. moms
 • Mått: 241 x 519 x 544 mm
 • Vikt: 13 kg
 • Diskplatser 3,5/2,5: 3 st/7 st
 • Fläktar: 2 st 140 mm
 • Exp.-platser: 7+2
 • Max GPU-längd: 430 mm
 • Max PSU-längd: 285 mm
 • Maxhöjd CPU-kylare: 180 mm
Tillbaka
Nästa

1 KOMMENTAR

 1. Mycket bra artikel. Dock saknar jag en variabel. Önskar att ni i fortsättningen lägger till decibelmätning.
  Går ni systematiskt tillväga och mäter alla enligt en norm (gärna er egen) så kan vi som läsare få en bättre uppfattning.
  Förslagsvis kan ni mäta decibel på ett chassi med tre variabler. Framifrån, sidan och ovanifrån. Med lämplig decibelmätare placerad på stativ en meter från varje mätpunkt och att ni använder ett standard moderkort, psu, grafikkort och kylare blir det möjligt att kunna jämföra lämpliga chassin över tid.

  Överhuvudtaget anser jag att det vore bra om ni systematiskt börjar mäta ljudet på de produkter ni testar. Ord som tyst eller ganska tyst är ganska intetsägande. Redovisning av decibel för varje produkt (om den skapar ljud) vore en konsumentupplysning.

  (Ps, efter er senaste artikel om CoolerMaster Silencio 600S har jag varit i kontakt med webhallen och de har tagit in produkten. Räknar med att köpa chassit och en del andra komponenter efter nästa lön).

Skriv ett svar

Skriv din kommentar
Ange ditt namn här