Fråga

Jag skannar för fullt mitt livs samlade bilder med en Canoscan 9000F med programmet Canon MP Navigator EX 3.1 med FARE-teknik.

Detta ger bra resultat vad gäller diabilder och negativ i färg. Men för svartvita negativ är FARE inte valbart.

1 Varför?

2 Finns det något bättre program?

Hans Engströmer

Svar

Jag har hittat följande beskrivning av FARE-tekniken, en teknik för att skanna bilder som är Canons egna:

”Vid skanning av film används synligt ljus för att generera bilden, men detta fångar också damm och repor. FARE (Film Automatic Retouching and Enhancement) använder också infrarött (icke synligt) ljus. Infrarött ljus passerar genom färglagren i filmen, men inte genom ytfelen, och skapar på så sätt en ”karta” över defekterna. Intelligent mjukvara korrigerar sedan dessa fel och eliminerar praktiskt taget effekten av damm och repor.”

Tekniken är helt enkelt inte användbar för att skanna svartvitt. Det innebär säkerligen också att det inte finns något annat program som skulle klara det ihop med Canons hårdvara.

Däremot har de flesta bildbehandlingsprogram någon form av automatisk funktion för att avlägsna repor, prickar och defekter. Då måste du skanna först och sedan efterbehandla, men det går i många fall att göra det på ett stort antal filer åt gången.

Anders har skrivit för Datormagazin sedan 1988. När tidningen lades ned blev det i stället High Score och därefter PC Hemma. Så småningom tillkom tidningen PC+, som efter några år slogs ihop med PC Extra och blev Datormagazin igen - cirkeln sluten. Anders är på flera sätt tidningens äldsta medarbetare och har försörjt sig på heltid som frilansare i över 20 år. Från och med 2019 arbetar han dock bara halvtid - andra halvan tillbringar han som pensionär och trivs med det.

5 KOMMENTARER

 1. Det var inte mycket till svar. Jag köpte ett litet ljusbord samt en tjock glasskiva att hålla negativet plant och på plats. Sedan använder jag en kamera (inte någon mobil) på stativ för att fotografera av negativet med inställningen svartvit på kameran. Jag tar sedan fram bilden som svartvitt i Photoshop. Det fungerar säkert även i andra bildbehandlingsprogram. På så sätt får jag en bra kvalitet, som jag sedan kan efterbehandla som jag vill.

  • Förlåt, men varför var det inte mycket till svar? Jag kunde så klart ha räknat upp alternativa skanningsmetoder, men frågeställaren har redan en som fungerar. Frågan handlade om varför det inte går att automatiskt ta bort repor och liknande med skannerns inbyggda teknik för detta. Dessa får du inte bort med din metod heller, så då är det redigering som gäller.

 2. Hej Olof!
  Plexgear har en billig negativscanner med programvara Arcsoft som jag använt till svartvita negativ småbild, vilket funkar jättebra och bilderna blir bra!

  • Plexgear är Kjell & Companys eget märke. Den skanner du talar om är inte en skanner, utan en en ganska enkel kamera. Resultatet blir dock hyfsat. Någon särskilt mjukvara behövs inte, just för att det är en kamera – det räcker med vad som finns i Windows.

   Däremot är det ju så att frågeställaren inte har något problem med att skanna sina negativ med den Canon-hårdvara han har. Det är den automatiska bildstädningsfunktionen som inte kan användas.

 3. ”Frågeställaren” är ganska nöjd med svaret. Tack.
  Det viktiga för mig var att inte missa någon möjlig inställning innan jag skannar en massa svartvit film.
  Ett tips som jag vill förmedla är att köpa exta hållare för film.
  Jag ställde in programmet för högre kvalitet 1600 men kan inte se skillnad till 1200.

  Innan jag skannar kan jag göra några justeringar typ för blekta bilder, ljusare eller att ändra kontrast.. Det spar tid att ta det innan.

Skriv ett svar

Skriv din kommentar
Ange ditt namn här