Video Doorbell är en blixtsnabb video-ringklocka med riktigt bra mörkerseende. En efterlängtad lösning för alla Arlo-användare.
Under senare år har allt fler tillverkare valt att integrera olika modeller av videolösningar i sina smarta ringklockor i stället för att använda en separat ringklocka och en övervakningskamera. Båda lösningarna har så klart sina för- och nackdelar, men med tanke på att dagens kombinerade modeller både blivit mindre och erbjuder bra bildkvalitet samt olika nivåer av utökad intelligens så fyller de helt klart en allt viktigare roll. Vi har denna gång tittat närmare på Arlos första video-dörrklocka och även en separat ringklocksmodul (chime) som kan användas som ett komplement.
Stilren lösning
Arlo Video Doorbell är en förhållandevis slimmad enhet som mäter cirka 13 x 4,6 x 2,5 centimeter och som med sin vita ram och svarta front ger ett sobert intryck. Enheten besår av en övre del där optiken sitter och en undre placerad ringknapp. I denna lösning ryms även ett Wi-Fi-chip, mikrofoner, högtalare, en siren och grundläggande intelligens för att detektera rörelse.
ANNONS: Se aktuellt pris på Webhallen
Till skillnad från vissa andra modeller använder Arlos enhet husets eller lägenhetens befintliga kabeldragning och är tänkt som en uppgradering av befintlig ringklocka. Vad som är mycket viktigt att tänka på och kontrollera innan installationen påbörjas är den voltstyrka som ditt nuvarande system använder. Arlo är byggd för att använda och anslutas till en matning som ligger mellan 16–24 volt. Skulle matningen från nuvarande ringklocka vara högre bör du låta en elektriker ansluta den medföljande transformatorn, skulle strömmen vara lägre kan det fungera ändå, men anslutningen och systemet i sig blir långsammare.
Arlo Video Doorbell är enkel att installera på egen hand
Intressant är att appen som används för både installation och vidare hantering är förvånansvärt lätt att följa själv och den guidar oss enkelt igenom stegen för att ansluta enheten på egen hand. Innan du eventuellt ger dig på detta, var säker på att strömmen till klockan är korrekt avstängd i ditt säkrings- eller proppskåp och som sagt, vid minsta osäkerhet, ta hjälp av en elektriker.
LÄS OCKSÅ:
Kamerabevakning hemma – det här gäller |
Vi kan även skippa en befintlig ringklocka och bara ansluta, eller komplettera med Arlos egna Chime vilket är en trådlös ringsignalenhet som då stoppas direkt i ett eluttag och sedan konfigureras med appen. Vi kommer dock fortfarande behöva ansluta kablar till Video Doorbell då denna saknar batteri.
transformatorn är nämligen relativt stor och passar inte in i alla befintliga lösningar
Ytterligare en sak att vara observant på är utrymmet som finns i den ringklocka som du använder idag. Den medföljande transformatorn är nämligen relativt stor och passar inte in i alla befintliga lösningar vilket i detta fall innebär att du antingen måste byta ringklocka eller på något sätt placera transformatorn utanför. När denna del är klar och vi ansluter Video Doorbell kommer den undre delen att lysa med ett fast vitt sken vilket indikerar att den får rätt strömmatning.
Väl på plats fortsätter vi installationen från appen där vi ansluter enheten till vårt trådlösa nätverk. Arlos enhet använder sig bara av 2,4-gigahertzbandet vilket ger en lite längre räckvidd men å andra sidan tappas lite hastighet. Den blir även aningen känsligare för störningar så det kan vara värt att kontrollera täckningen innan installationen påbörjas, i varje fall om dörren är en bit ifrån din router eller accesspunkt.
Snabb streaming
Väl klara får vi en lösning där enhetens lins tänker en 180 graders betraktningsvinkel med ett 1:1-läge. Detta ger oss en tydlig bild som visar besökare i helbild och vi även kan se om exempelvis ett paket ligger på marken. Kameradelen är utrustad med nattläge vilket ger en tydlig bild även under nattid.
När kameran upptäcker rörelse på börjas en loggning av det som händer. Denna del sparas i vårt Arlo-moln vilket, som allt annat idag kräver en prenumeration. Vi kan i detta läge även ställa in vad som ska ge oss notifieringar baserat på exempelvis bara personer eller om djur passerar. En funktion som undertecknad tyckte var smidigast var paketnotifieringen som påkallar din uppmärksamhet så snart någon lämnat ett paket utanför dörren. Vi kan även ställa in olika zoner som triggar en notifiering.
Snacka med besökare på distans
Mest imponerande med Arlo Video Doorbell är att den börjar strömma data direkt när någon trycker på ringklockans knapp. Du får en notifiering i applikationen och när du svarar får du bild omedelbart. Vi kan i detta läge påbörja en dialog via enheten.
Ljudet är rent och tydligt även om ljudet ut kan bli aningen tunt i en mer störande miljö. Vi kan i detta läge även (antingen manuellt eller baserat på händelse) trigga ett larm från enheten. Detta är inte det mest högljudda vi upplevt men troligen tillräckligt för att ha en avskräckande effekt.
Totalt sett är Video Doorbell en kvalitetslösning med riktigt bra bild och ljud som även kommer packad med en grymt bra app. Tyvärr är flera av dessa funktioner kopplade mot abonnemanget vilket drar ner betyget något. Värt att notera är även att lösningen går att koppla mot både Google och Amazons digitala assistenter och trots att Apple Homekit inte stöds i skrivande stund ska detta vara på gång.
SPECIFIKATIONER Arlo Video Doorbell
- Tillverkare: Arlo, www.arlo.com
- Cirkapris: 2 190 kr inkl. moms, 1 752 kr exkl. moms
- Högsta videoupplösning: 1536 x 1536 pixel
- Linsvinkel: 180 grader
- Nattläge: 850 nm IR LED:s med ”IR Cut filter”
- Zoom: 12x
- Audio: Full Duplex via singel-mikrofon
- Väderskydd: UV- och väderskyddad
- Anslutning: Wi-Fi 2,4 GHz
- Strömmatning: 16-24 Volt AC