Fråga

Jag har bytt bredbandsleverantör till Bahnhof. Teoretisk hastighet ska vara 1000/1000 megabit per sekund. Vid bytet testade leverantören med kabel i väggen och noterade 930 megabits nedladdning. Men jag tycker att jag har fått ett långsamt bredband.

Jag har en sju år gammal bärbar dator. När jag testade med kabel fick jag resultat 193 Mbit och via Wi-Fi cirka 40 Mbit. Jag misstänkte att datorns nätverkskort var för klent och installerade ett nytt kort via USB som ska klara cirka 800 Mbit. Resultat – ungefär 40 Mbit.

Vad göra åt ett så långsamt bredband?

Sten

Svar

Det här är en svår fråga att besvara. Men jag skulle ju i första hand göra som installationsteknikern – prova direkt i väggen. Eftersom du skriver att du använt Wi-Fi antar jag att du går via en router och då är sannolikheten hög att det är den som begränsar hastigheten.

Får du högre hastighet utan router är det dags att byta ut den mot en modernare.

 

 

Anders har skrivit för Datormagazin sedan 1988. När tidningen lades ned blev det i stället High Score och därefter PC Hemma. Så småningom tillkom tidningen PC+, som efter några år slogs ihop med PC Extra och blev Datormagazin igen - cirkeln sluten. Anders är på flera sätt tidningens äldsta medarbetare och har försörjt sig på heltid som frilansare i över 20 år. Från och med 2019 arbetar han dock bara halvtid - andra halvan tillbringar han som pensionär och trivs med det.

4 KOMMENTARER

  1. Jag antar att du menar att du använder en ”USB to LAN adapter”. Är det USB 2.0 eller USB 3.0? Har du USB 3.0 portar på din dator?

    USB 2.0 klarar teoretiskt av 480 Mbps. Beroende på adapterns kvalité och datorns komponenter (USB) har jag läst att folk har fått allt från 25 – 100 Mbps. Om det inte är datorn som sätter begränsningarna (sju år gammal) och du har USB 3.0 på datorn, testa med en ”USB 3.0 to LAN adapter”.

  2. 193 Mbps på en sju år gammal laptop låter faktiskt riktigt bra. Kolla i bekantskapskretsen om någon har en ny dator som du kan provköra.

    Har själv 100/100 genom Bahnhof. Tycker det räcker helt perfekt.

  3. Ja, vad är det för telefon och enheter, även hen begränsar även med en topprouter med superwifi. Som sagt, se till att ha gigabit nätverk minst, och testa trådbundet. Fungerar in och ut hastigheterna nära det du skall få, testa med wifi, och med olika enheter. >Går allt långsamt, då kan det vara wifidelen på routern som är flaskhalsen. Att tänka på så kan man få cirka 60% utav säg 1 gibabit trådlöst i praktiken, detta med radiotelekomunikation i helhet, iallafall förr i tiden(17-20 år sedan), kan vara bättre idag. Men många faktorer som spelar in när det gäller wifi, router etc. Kabel är kabel, enklare och mer ”ärligt”. Men jobbigt med surfplatta och telefon med kabel..

  4. Hur testade du? Bredbandskollen? Se i så fall till att gå till avancerade inställningar och välja
    Websockets (endast). Annars kan tillägg (add-ons) i webbläsaren slöa ned mätningen något enormt. Det har jag själv fått erfara.

Skriv ett svar

Skriv din kommentar
Ange ditt namn här