Fråga

Mina skannrar har plötsligt slutat att fungera när jag ska skanna från olika bildbehandlingsprogram. Det kommer en dialogruta som säger att skannern är upptagen av ett annat program. Det är den inte.

Använder jag knapparna på skannrarna fungerar det, men bilden sparas i en mapp.

Jag skapade ett nytt användarkonto och då kunde jag skanna från bildprogrammet. Vad kan det vara för fel på mitt första konto och vad kan man göra åt det?

Hocke

Svar

En skanner kan endast användas av en applikation i taget. För att förhindra att två öppna program försöker använda den samtidigt kommer skannerdrivrutinen att rapportera att skannern är upptagen. Även om denna mekanism inte alltid fungerar perfekt, se till att inget annat program använder enheten när detta meddelande visas.

Använd lämpligen Aktivitetshanteraren och stäng av alla program som skulle kunna tänkas ha låst skannern, till exempel bildbehandlingsprogram, för att se om det gör någon skillnad. Om ingen annan applikation använder utrustningen kan du felsöka problemet med följande procedur:

Spara dina data, stäng alla program och stäng av ditt system. Starta om datorn och försök skanna innan du startar något annat program. Om du fortfarande får ett meddelande om att enheten inte är tillgänglig, används eller är upptagen, har något annat program troligen inte informerat skannerdrivrutinen ordentligt om att det är färdigt med skannern.

Försök att läsa in med något annat program, till exempel Windows inbyggda ”Faxa och skanna”. Om upptagetmeddelandet visas för alla dina skannerprogram behöver du nog installera om skannerdrivrutinen.

Om det däremot fungerar från något annat skannerprogram, läs in en bild, spara den på disken, stäng sedan programmet och stäng av systemet ordentligt. Att tvinga en applikation att spara en skannad bild på disken kan ibland göra så att programmet stänger anslutningen till utrustningen. Detta gör den tillgänglig för andra program.

Föregående artikelTest: TP-Link Archer AX6000 och TX3000E
Nästa artikelE-post hämtas fel
Anders har skrivit för Datormagazin sedan 1988. När tidningen lades ned blev det i stället High Score och därefter PC Hemma. Så småningom tillkom tidningen PC+, som efter några år slogs ihop med PC Extra och blev Datormagazin igen - cirkeln sluten. Anders är på flera sätt tidningens äldsta medarbetare och har försörjt sig på heltid som frilansare i över 20 år. Från och med 2019 arbetar han dock bara halvtid - andra halvan tillbringar han som pensionär och trivs med det.

5 KOMMENTARER

 1. Att spara bilden fungerade med skannern inställd Dokument men inte på Foto.
  Följande meddelande visas när jag stängt av bildbehandlingsprogarmmet:
  Thunking WIA APIS from 32 to 64 Process.
  På E-forum i Pc förAlla under ”Skrivare/Krångel” syns vilka råd och åtgärder jag provat.

 2. Det hjälpte inte. Jag har också installerat om bilbehandlingsprogrammet, samma sak.
  På kontot som funkar används driven Scangear, det andra Twain, om det betyder något.

  • Twain är en standarddrivrutin som stöds av de flesta skannrar. Scangear är Canons egen drivrutin, men de uppger att den är Twain-kompatibel. Det är ju knepigt att gissa vad som skiljer dina två konton åt, men om det fungerar med Scangear kan det ju vara värt att försöka få det installerat på båda.

Skriv ett svar

Skriv din kommentar
Ange ditt namn här