Intel Core i5-11400F
5 / 6 Betyg
1 649 krPris
För
Stabil prestanda, hög minnesfrekvens, PCIe Gen 4, Thunderbolt 4 och 2,5 Gigs LAN-stöd (med rätt chip), lättkyld.
Emot
Inte K-märkt (saknar stöd för överklockning).
Rekommenderas till
Intel Core i5-11400F är en perfekt, prisvärd processor för både spelande och arbete där diskreta grafikkort används.


Intel Core i5-11400F är prisvärd processor med snabb klockfrekvens som trots det håller sig hyfsat sval. En helt okej processorfläkt följer med på köpet.

DMZ Rekommenderar
DMZ Rekommenderar

Som de flesta känner till så fortsätter Intel med sin 14 nanometers litografi för elfte generationens processorer. Ändå har företaget lyckats mycket bra med att höja frekvenser och ändå hålla värmen under kontroll.

Trots att en av de stora förbättringarna till elfte generationen var kopplad mot den integrerade grafiken fortsätter Intel med att lansera modeller utan iGPU och det är just en av dessa – Inte Core i5-11400F – vi testar denna gång.

Fungerar fint med standardkylaren

Processorn är en sexkärning HT-modell som körs i en basfrekvens på 2,6 gigahertz och har en maximal boostfrekvens på 4,4 gigahertz. Processorn använder tolv megabyte smart cache och har en högsta TDP, thermal design power, på 65 watt. Det låga värdet gör den lättkyld och beror delvis på att processorn saknar intern grafik. Vi klarar oss mer än väl med den medföljande slimmade och rätt enkla kylaren vilket även gör att modellen passar utmärkt i mindre, mer slimmade, chassin.

ntel Core i5-11400F – processorkylare på köpet
Vår testversion av Intel Core i5-11400F säljs med en slimmad fläkt som gör ett fullgott jobb så länge vi inte överbelastar processorn.

Notera att i5-11400F inte har stöd för överklockning, för att få det ska du leta efter en K-märkt modell. Vad vi däremot kan göra med processorn är att justera PL1- och PL2-nivåerna vilket enkelt utryckt ger ett tidsbegränsat spelrum för en flexiblare och högre strömmatning vilket tar oss från 65 till hela 154 watt. När/om denna funktion används kan det dock vara värt att använda en kraftigare kylare för att få maximal nytta av boosten, mer om detta nedan.

Intel Core i5-11400F ger dig tillgång till 20 PCIe Gen 4-banor

Intel Core i5-11400F har stöd för dubbla DDR4-minnen på upp till 3 200 megahertz för en maximal minnesbandbredd på 50 gigabyte per sekund. Processorn har inte stöd för ECC-minnen men baserat på moderkort kan vi så klart ofta pressa minnesfrekvensen en bra bit uppåt, närmare bestämt upp till 3 733 megahertz med maximerad strömmatning. Vad som är minst lika intressant är att vi med processorn även får tillgång till 20 PCIe Gen 4-banor vilka är uppdelade enligt följande: 1×16+1×4, 2×8+1×4 eller 1×8+3×4 vilket gör att vi kan använda både Gen 4-baserad grafik och de senaste blixtsnabba Gen 4 M.2-diskarna.

ANNONS: Se aktuellt pris på Webhallen

Med rätt kombinerat chip ger oss processorn även tillgång till både 2,5 gigs LAN-anslutning och Intels senaste Wi-Fi 6E-lösning samt stöd för Thuderbolt 4, vilket ger oss en mycket bra grund för extremt hög prestanda. Vi misstänker att processorn är mest intressant för gamers, men skulle även säga att detta är en mycket intressant stomme i en lite billigare arbetsstation där vi jobbar med mer professionell 3D-grafik. I takt med att allt fler personer har börjar jobba hemifrån där vi kanske inte alltid har samma hårdvaruresurser  kan detta vara en bra mellanväg att bygga ett system kring.

För både proffsanvändare och gamers

Vad erbjuder då Intel Core i5-11400F i form av prestanda? Och hur mycket mer ger oss en växling till PL2 för högre strömmatning? Vi tittade på detta i lite olika scenarier, men innan vi går in på exakta mätvärden vill vi direkt påpeka vikten av ett bra moderkort och stabila minnen. Vi testade processorn med ett brett utbud av moderkort med start i enklare B560-baserade kort till kraftfullare Z590-lösningar. Vid grundkonfigurationen utan ökad PL2 aktiverad var skillnaden mellan moderkortne minimal, men när vi maximerade både minnesfrekvens och matning blev skillnaden påtaglig och de lite mer påkostade moderkorten gav en jämnare och högre prestanda över längre tid.

Intel Core i5-11400F: testresultat

Aorus-hårdvara
Genom att aktivera högre strömmatning når processorn en ”sweet spot” för DDR4-minnen på 3 733 MHz där Aorus RGB-lösning fungerar grymt bra.

Vi baserar våra testresultat på moderkortet Asus Rog Maximus XIII Hero, två åttagigabytes minnesbrickor från Aorus på 3 733 megahertz och Aorus Gen 4 7000s M.2-enhet för bästa grundstomme. Vi började testa singel- kontra multitrådsprestandan med hjälp av SuperPi1.5 (16M) och wPrime2.1(32M) samt Cinebench R20. Vid singeltrådsprestanda når vi en bas på 2,49 minuter vilken sjönk till 2,31 minuter när vi gick över till PL2 med maximal minnesfrekvens.

För wPrime stannar vi på en basnivå om 8,313 sekunder vilken sjunker till 8,183 sekunder med PL2. Vi fortsätter med Cinebench där vi har en basnivå på 3 475 vilken ökar till hela 4 132 poäng med PL2, vilket ger en mycket bra fingervisning om kraften i denna strömboost.

Vi tar ett ytterligare ett kliv och granskar hur processorn fungerar i för spel och arbete i verkligheten. Här spelar så klart valet av grafikkort en stor roll oavsett om det gäller ett gaming- eller pro-kort. Men för låta processorn ligga i fokus har vi även här bara fokuserat på effekterna av att aktivera PL2.

Läs också: DMZ-riggen – för dig som vill bygga själv

Börjar vi här med spelande nådde vi ett snitt över tolv titlar på 72 bilder per sekund med processorn satt i standardläge. När vi sedan aktiverade PL2 i kombination med maximal minneshastighet steg detta till cirka 78,5 bilder per sekund. En snittökning på nio procent vilket är riktigt bra. Men när vi går över till mer professionellt arbete blev vinsten än större där vi i snitt når en prestandavinst på hela 14 procent. Sammantaget ger detta oss en mycket prisvärd processor med hög potential, som med rätt moderkort blir ännu bättre och som passar både gamers och mer professionella användare.

Intel Core i5-11400F
5 / 6 Betyg
1 649 krPris
För
Stabil prestanda, hög minnesfrekvens, PCIe Gen 4, Thunderbolt 4 och 2,5 Gigs LAN-stöd (med rätt chip), lättkyld.
Emot
Inte K-märkt (saknar stöd för överklockning).
Rekommenderas till
Intel Core i5-11400F är en perfekt, prisvärd processor för både spelande och arbete där diskreta grafikkort används.


SPECIFIKATIONER Intel Core i5-11400F:

 • Tillverkare: Intel, www.intel.com
 • Cirkapris: 1 649 kr inkl. moms, 1 319 kr exkl. moms
 • Socket: FCLGA1200
 • Litografi: 14 nm
 • Antal kärnor/trådar: 6/12
 • Basfrekvens: 2,6 GHz
 • Max turbofrekvens: 4,4 GHz
 • TDP: 65 watt
 • Cache: 12 MB smartcache
 • iGPU: Nej
 • Minnesstöd: 128 GB DDR4@3 200 MHz
 • Maximal minnesbandbredd: 50 GB/s
 • PCIe Gen 4: 1×16+1×4, 2×8+1×4, 1×8+3×4

Uppskattar du vårt arbete?
Donera gärna en slant till redaktionen.

Donera till Datormagazin


Hårdvaruexpert med djupt IT-kunnande inom en mängd områden som tidningen täcker. Arbetar sedan årsskiftet som huvudredaktör och affärsutvecklare.

Skriv ett svar

Skriv din kommentar
Ange ditt namn här