AMD har med Ryzen 6000 blivit de första att ha en Displayport 2.0-certifiering. Även Mediatek och Realtek har fått sina certifieringar.

För snart tre år sedan slog Video Electronics Standards Association (VESA) fast specifikationerna för den nya standarden Displayport 2.0. Det är dock först nu som de första licenserna för standarden har godkänts, och det AMD, Mediatek och Realtek som kan ståta med prestationen.

En av nyheterna med Displayport 2.0 är ett standardiserat stöd för 8K-upplösning, något som inte finns i 1.4-versionen av Displayport. Det omfattar även stöd för 8K 60Hz HDR, 4K 240Hz HDR, dubbla 4K 120Hz HDR samt fyra 4K 60Hz HDR-skärmar med en enda kabel.

VESAs certifiering för det som kallas Ultra-High Bit Rate (UHBR) omfattar i själva verket tre stycken olika standarder då den/de kan ha stöd för 10, 13,5 eller 20 Gbps per bana. UHBR 10 har en kapacitet att nå upp till Gbps, medan UHBR 13.5 klarar av upp till 54 Gbps och UHBR 20 klarar 80 Gbps.

Det framgår dock inte vilken eller vilka av dessa som AMD Ryzen 6000 har certifiering för.

Även om certifieringarna nu har blivit godkända så återstår det dock att se när de första produkterna med stöd för Displayport 2.0 kommer ut på marknaden, eftersom dessa måste omfatta att både grafikkort, skärmar samt kablar klarar av de nya specifikationerna.

 

 

 


Uppskattar du vårt arbete?
Donera gärna en slant till redaktionen.

Donera till Datormagazin


Skriv ett svar

Skriv din kommentar
Ange ditt namn här