Denna artikel är utförd på uppdrag av Corsair – tillverkaren har inte fått möjlighet att påverka installationsprocessen eller texten innan publicering.


Är du sugen på att installera vattenkylning i din dator? Då har du kommit rätt! Vi guidar dig genom allt från planering och beställning av delar till installation och testkörning.

Tillbaka
Nästa

Introduktion till Corsair Hydro X

När vi tänker och pratar om kylning av våra datorer handlar det oftast om olika former av luftburna kyltorn, olika varianter av fläktar eller slutna vattenkylningslösningar som idag finns från enklare 120 millimeters till mer avancerade 480 millimeters alternativ. Oavsett vad du väljer är dessa ofta förhållandevis standardiserade lösningar som visserligen brukar göra sitt jobb men som lämnar mycket lite utrymme för ett mer personligt bygge eller en optimerad vattenloop som kan kyla flera delar av datorn och även hantera högre värmeutveckling för en än effektivare överklockning. Det är här som Corsairs Hydro X-serie kommer in i bilden med sin optimala flexibilitet och skalbarhet som gör att vi på kort tid kan skapa unika kyllösningar helt utifrån just vårt chassi och vår hårdvara.

Corsair Hydro X
Med Corsair Hydro X kan vi skapa unika kyllösningar helt anpassade efter vårt chassi och övrig hårdvara.

Det är inte så krångligt som du kanske tror

Många drar sig för att sätta upp och bygga en egen vattenkylning. Dels för att lösningarna nästan alltid blir dyrare jämfört med slutna system men framför allt för att de flesta rent generellt tror att det är krångligt och att det bara är erfarna systembyggare som kan bygga dessa lösningar. Att det kostar något mer jämfört med standardiserade lösningar råder ingen tvekan om, det följer samma princip som allt vi köper: en massproducerad lösning oavsett produkt kommer alltid att vara markant billigare jämfört med en specialdesignad/unik dito.

Men när det kommer till oron kring att det ska vara krångligt, så hoppas vi med denna guide visa att så inte alls är fallet och att i princip vem som helst kan planera och sätta upp en egen sluten vattenkylning.

Den kanske största skillnaden jämfört med traditionell kylning är att vi med ett egendesignat system behöver lägga mer tid på både planeringen, installationen och framför allt testningen av systemet. Så det gäller att inte ha för bråttom. Börja gärna med att läsa igenom vår guide.

OBS! Även om det är relativt enkelt att installera vattenkylning på egen hand kan det givetvis gå snett om du är oförsiktig eller har otur. Datormagazin tar med andra ord inget ansvar för eventuella problem som uppstår med ditt bygge.

 

Tillbaka
Nästa
Hårdvaruexpert med djupt IT-kunnande inom en mängd områden som tidningen täcker. Arbetar sedan årsskiftet som huvudredaktör och affärsutvecklare.

Skriv ett svar

Skriv din kommentar
Ange ditt namn här