Datormagazin
    Facebook
    Senaste testerna
    • Test: Huawei Watch GT 3 SE
    • Test: Beoplay EX
    • Test: Sony Xperia 1 III
    • Test: Cooler Master Masterair MA624 Stealth och MA612 Stealth ARGB
    • Test: Huawei Mate 40 Pro
    DatormagazinDatormagazin
    • Hem
    • Nyheter
    • Tester
      1. Toppklass
      2. DMZ Rekommenderar
      3. Gaming
      4. Jämförande test
      5. Se alla

      Test: Asus ROG Azoth

      3 januari, 2023

      MSI RTX 4090 Suprim X

      9 december, 2022

      Test: Logitech Litra Glow

      9 september, 2022

      Test: Logitech Aurora Collection

      10 augusti, 2022

      Test: Be quiet Dark Power 13 – 1000 watt

      24 januari, 2023

      Test: Huawei Watch GT 3 SE

      9 januari, 2023

      Test: MSI MPG Z790 Carbon WiFi

      4 januari, 2023

      Logitech Dock kit

      2 januari, 2023

      Test: MSI MPG Z790 Carbon WiFi

      4 januari, 2023

      Test: Asus ROG Azoth

      3 januari, 2023

      Guide: HyperX NGENUITY

      13 december, 2022

      MSI RTX 4090 Suprim X

      9 december, 2022

      Test: Logitech Ergo K860 vs. Microsoft Sculpt Ergonomic Keyboard

      19 augusti, 2021

      Vi utser den bästa multiskrivaren

      20 maj, 2021

      Test: Cooler Master Masterair MA624 Stealth och MA612 Stealth ARGB

      12 maj, 2021

      Test: Oneplus 9 Pro och Oneplus 9

      21 april, 2021

      Test: Be quiet Dark Power 13 – 1000 watt

      24 januari, 2023

      Missa inte! Datormagazin Retro #6 är här

      21 januari, 2023

      Logitech släpper ny Brio-kamera

      19 januari, 2023

      Minnesstandard börjar försvinna efter 25 år

      18 januari, 2023
    • DMZ-riggen
    • Programtips
    • Gaming
    • Fråga experten
      • Hårdvara
      • Mjukvara
    • DMZ Retro
    • Shop
    • Om DMZ
      • Om Datormagazin
      • Annonsera
      • Nyhetsbrevet
      • Kundtjänst
      • Press & PR
    Facebook
    Datormagazin
    Hem»Artikel»Tester»Test: Netgear WAX620
    Netgear WAX620
    Tester

    Test: Netgear WAX620

    Patrik WahlqvistAv Patrik Wahlqvist21 januari, 2022ca 8 minuters läsning
    Netgear WAX620
    5 / 6 Betyg
    1 895 krPris
    ANNONS: Se aktuellt pris på Webhallen
    För
    Stabil drift, enkel installation, mycket bra fjärrhantering via Insight, smarta mesh-möjligheter, hög säkerhet, bra prissättning.
    Emot
    Aningen stor, saknar 160 Hz-kanal.
    Rekommenderas till
    Netgear WAX620 är ett mycket bra val för implementering av nya AX-baserade accesspunkter för små till mellanstora företag där enkel hantering och hög säkerhet är ett krav.

    Netgear WAX620 är en fjärrmanagerad accesspunkt med hög säkerhet. Men hur bra är den? Vi testar.

    DMZ Rekommenderar
    DMZ Rekommenderar

    Oavsett om vi ser till våra allt vanligare hemmakontor, olika former av lokalkontor, mer offentliga platser som fik, vårdcentraler eller skolor med flera så kommer vi alltid till platser där nuvarande trådlösa internet- eller lokal nätverksåtkomst är överbelastad eller har en för svag, alternativt ingen signal. Har vi i detta läge en stomme i ett meshbaserat nätverk av något slag kan vi enkelt utöka räckvidden genom att ansluta flera noder. Men har vi andra former av infrastruktur som en mer traditionell router med integrerad, mer begränsad trådlös täckning eller ett i grunden kabelbundet nätverk så behöver vi en annan typ av lösning i form av en, eller flera accesspunkter som antingen agerar som just fristående enheter eller som en extender av det befintliga nätverket i meshläge.

    Molnbaserad hantering

    WAX620 från Netgear kan ses husera i det övre mellansegmentet sett till prestandan i tillverkarens allt bredare portfölj av accesspunkter för små till mellanstora företag. Modellen är en PoE-baserad enhet som mäter 205,7 x 205,7 x 34,3 millimeter och väger 783 gram, vilket är ett ganska stort steg upp från föregående modell WAX610. Den nya enheten kan enkelt monteras på väggar eller i tak med medföljande fästen och drivs via en PoE-kabel vilket ger en enkel installation som kan utföras av mer eller mindre vem som helst.

    Netgear WAX620 – mått
    WAX620 är en förhållandevis stor accesspunkt som tack vare en diskret design ändå smälter in i de flesta miljöer.

    Väl monterad konfigureras och manageras enheten via Netgears molnbaserde program Insight som förutom just möjligheten att konfigurera och administrera modellen även ger oss full insikt i allt som rör den data som flödar genom enheten.

    Ser vi till modellen i sig så fortsätter Netgear med samma utseende som tidigare, med en platt disk med lätt rundade hörn, Netgear-loggan är lite diskret placerad i mitten och i den nedre kanten återfinns fyra likaledes diskreta LED som ger oss en snabb information om enhetens status och kommunikation. Dessa LED fungerar så här:

    • Power/Cloud LED: Detta LED som är placerad längst till vänster har ett par olika grundläggande färgkombinationer. Lyser denna grönt är accesspunkten aktiv och fungerar antingen som en fristående accesspunkt eller som en Insight-baserad nod som inte är ansluten till Insights molntjänst. Skulle detta LED i stället lysa blått har noden anslutits till och integrerats med Insight.
      Vidare kan detta LED även lysa gul/orange. Är ljuset fast innebär detta att strömmatningen till enhetens PoE-baserade LAN-port inte uppfyller PoE+-nivå och utav denna anledning jobbar med en försämrad prestanda. Skulle den snabbt blinka gul/orange innebär det antingen att enhetens firmware uppdateras eller har återställts till fabriksinställningar och skulle den blinka sakta innebär det att enheten startar upp och inväntar en IP-adress.
      Slutligen kan detta LED blinka i samtliga tre färger vilket då innebär att den jobbar i så kallat extender-läge och att meshnätverket håller på att initieras.
    • Nästa är enhetens LAN-LED. Detta lyser antingen grönt om enhetens LAN-port är ansluten till en 2,5 gigabits port och kommer även att blinka grönt om det är trafik i denna hastighet. Skulle den i stället lysa gul/orange innebär detta inte ett fel utan bara att hastigheten är lägre än 2,5 gigabit. Även här indikerar ett blinkade LED aktivitet.
    • I slutet finns två ”band-LED”: ett för 2,4- och ett för 5-gigahertzbandet. Båda lyser gröna om respektive band är aktivt men utan anslutna klienter och skiftar till blått så snart en klient ansluter. När det sedan börjar blinka blått så innebär det fullt logiskt att det upptäckts trafik på bandet.
    Netgear WAX620 –sida
    Modellen har en lätt vinklad framsida vilket gör det enkelt att se enhetens olika LED även om accesspunkten skulle vara monterad högt upp på en vägg.

    På baksidan av enheten så finner vi, i en liten urfasning, en resetknapp, en 2,5 gigabits Lan/PoE port samt en separat 12 volts / 2,5 ampers strömmaning. Resetknappen har en dubbelfunktion och om den trycks in i två sekunder så gör accesspunkten en omstart medan den, om vi trycker i tio sekunder, återgår till fabriksinställningar. Värt att notera att så fort vi anslutit accesspunkten till molntjänsten Insight så måste vi först avaktivera enheten från Insight innan den kan fabriks återställas med resetknappen. Här finns dessutom fästpunkter för en enkel väggmontering och på kortsidan en fästpunkt för ett Kensingtonlås.

    Netgear WAX620 har stöd för åtta separata SSID:n

    På insidan av WAX620 hittar vi en tvåbands lösning, ett på 5 gigahertz (802.11a/g/n/ac/ax) samt ett på 2,4 gigahertz (802.11b/g/n/ax). Till skillnad från föregående modell har Netgear fördubblat T/R-läget vilket gör att båda banden stöder 4×4 för sända och ta emot data och använder både OFDM och OFDMA samt Bidir och MU-MIMO. Dessutom stöder accesspunkten BBS Coloring för minskad störning av närliggande alternativa nätverk.

    Netgear WAX620 – baksida
    Modellen är enkel att montera och ansluts via en PoE-kabel. Värt att notera är att modellens PoE-krav har ökat till 25,5 watt vilket krävs för den högre totala kapaciteten.

    Netgear WAX620 använder sig bara av interna antenner som är en förstärkning på 3,1 dBi över 2,4-gigahertzbandet och 4,3 dBi över 5-gigahertzbandet. Ser vi detta i en teoretisk maximal överföring så klarar accesspunkten 2400 megabit över 5-bandet och 1200 megabit över 2,4-bandet eller totalt 3600 megabit per sekund.

    Ser vi till säkerheten, som är en av de viktigaste delarna för ett företag oavsett storlek så stöder WAX620 Wi-Fi Protected Access av versioner: WPA/WPA2/WPA3 och WPA2 Enterprise enligt 802.11i. Vi får möjlighet att använda Mac-filtrering med full åtkomstkontroll och stöd för 802.1x RADIUS med EAP TLS, TTLS och PEAP. På nätverkssidan får vi stöd för totalt åtta SSID:n och Vlan samt gästnätverk med så kallad Captive Portal för enkel validering att användarna har behörighet till nätverket.

    Slutligen finns här stöd för full hantering av bandbredden samt både bandsteering och LLDP. Allt hanteras antingen från en webbläsare eller via Netgear Insight och ger oss potential för en hög säkerhet oavsett användningsområde. Du som eventuellt planerar att uppgradera från Netgear WAX610 till WAX620 bör tänka på att den senare har ett högre PoE-krav på 25,5 watt jämfört med 15,3 watt, vilket kan göra att vald switch behöver uppgraderas.

    Konfiguration

    När väl den initiala installationen är färdig finns ytterligare ett par steg som vi behöver gå igenom. Den första är hur vi vill att vår enhet ska fungera i vårt nätverk och här kan vi välja mellan tre olika lägen:

    • Ren accesspunkt. Om vi bara ska använda enheten som en ensamstående accesspunkt så behöver du i princip inte göra något mer än ovanstående.
    • Root accesspunkt. I detta läge agerar Netgear WAX620 stommen i ett meshnätverk. Vi kan efter att enheten är konfigurerad för denna typ av funktion ansluta en eller flera meshnoder till vår Root-enhet. Viktigt är att Root-enheten alltid är ansluten med en RJ45 till vårt nätverk.
    • Extender accesspunkt. Detta är lite av motsatsen till Root-enheten och i detta läge ansluter denna trådlöst till vår sedan tidigare uppsatta Root-enhet.

    Utöver dessa inställningar finns flera, mer valbara, inställningar att göra beroende på vad vi vill uppnå. Dessa inställningar följer samma princip som ovan och kan antingen utföras från en webbläsare eller via Insight baserat på vad vi valt för typ av installation. Exempel på delar som vi kan konfigurera är: extra SSID och Vlan med tillhörande säkerhet, aktivera en djupare säkerhet för vårt primära SSID. Aktivera PMF (802.11w) och band steering (802.11k/v), styra trådlösa lägen och kanaler per band samt sätta upp en captive portal vilken både kan vara intern, egen, eller extern, som då är tillhandahållen av en extern portal/server.

    Netgear Insight
    Tack vare att WAX620 stöder hantering via Netgears molntjänst Insight kan vi enkelt konfigurera och övervaka vår enhet från valfri mobil.

    Vi avslutar med att titta lite närmare på enhetens prestanda. Precis som med övriga WAX-modeller ligger här inte fokus på maximal hastighet utan snarare på möjligheten att serva många simultana klienter och enheter med stabilast möjliga anslutning. Vid våra mätningar skulle vi säga att Netgear WAX620 är en perfekt lösning för att serva 65–75 enheter med en signalstyrka som täcker in runt 250 kvadratmeter, självklart beroende på eventuella väggar och golv eller tak. Modellen är även klart tacksam att skala vidare på med flera WAX-enheter som kan kombineras genom att använda olika modeller.

    Netgear WAX620
    5 / 6 Betyg
    1 895 krPris
    ANNONS: Se aktuellt pris på Webhallen
    För
    Stabil drift, enkel installation, mycket bra fjärrhantering via Insight, smarta mesh-möjligheter, hög säkerhet, bra prissättning.
    Emot
    Aningen stor, saknar 160 Hz-kanal.
    Rekommenderas till
    Netgear WAX620 är ett mycket bra val för implementering av nya AX-baserade accesspunkter för små till mellanstora företag där enkel hantering och hög säkerhet är ett krav.

    SPECIFIKATIONER Netgear WAX620:

    • Tillverkare: Netgear, www.netgear.se
    • Cirkapris: 1 895 inkl. moms, 1 516 exkl. moms
    • Antal portar: 1 st 2,5 gigabits PoE+
    • Mått: 205,7 x 205,7 x 34,3 mm
    • Vikt: 783 gram
    • PoE nivå: 25,5 watt
    • Mangering: Netgear Insight eller webbläsare
    • Band: 2,4 + 5 GHz
    • Högsta teoretiska överföring: 1200 + 2400 Mbps
    • Säkerhet: WPA, WPA2, WPA3, WPA2 Enterprise

    accesspunkt Insight nätverk netgear rekommenderar
    Dela. Facebook Twitter LinkedIn E-post WhatsApp

    Missa inte

    DMZ Rekommenderar

    Test: Be quiet Dark Power 13 – 1000 watt

    24 januari, 2023ca 5 minuters läsning
    Retro

    Missa inte! Datormagazin Retro #6 är här

    21 januari, 2023ca 1 minuts läsning
    Nyheter

    Logitech släpper ny Brio-kamera

    19 januari, 2023ca 1 minuts läsning
    Nyheter

    Minnesstandard börjar försvinna efter 25 år

    18 januari, 2023ca 2 minuters läsning
    Kommentera

    Svara Ångra svar

    Senaste kommentarerna
    • Anders om Netgear lanserar mobil 5G-router med WiFi 6E
    • Andreas Rejbrand om Anteckningar i Windows 11 kan få flikar
    • Jan S. om Snart kan kylkretsar ersätta fläktar
    • Anders om Chrome överger döda versioner av Windows
    • Andreas Rejbrand om Chrome överger döda versioner av Windows
    Fler nyheter

    Intel delar och slår ihop avdelningar

    30 december, 2022

    Anteckningar i Windows 11 kan få flikar

    28 december, 2022

    Android 13 börjar betatestas för Windows 11

    22 december, 2022

    Ingen Raspberry Pi 5 under 2023

    21 december, 2022

    Toppklass

    Test: Asus ROG Azoth

    3 januari, 2023

    Test: Logitech Litra Glow

    9 september, 2022

    Test: Asus ROG Strix Z690-I Gaming WIFI

    21 april, 2022

    Test: Kingston KC3000

    26 januari, 2022
      Nyhetsbrev

      Prenumerera på vårt nyhetsbrev Uppsnappat!

      Du har väl inte missat vårt nyhetsbrev? Anmäl dig i dag så får du IT-nyheter, programtips, guider och expertsvar direkt i din inkorg.


      Nyhetsbrevet skickas ut upp till två gånger per vecka till cirka 14 000 prenumeranter.

      Kontaktinformation
      Kontaktinformation

      Omsoc Publishing AB
      Datormagazin
      Box 440 73
      100 73 Stockholm
      Sweden

      Telefonnummer: +46 8–208 118
      E-post: datormagazin@datormagazin.se

      Missa inte

      AMD Epyc 4 är här – vi rapporterar från lanseringen i San Fransisco

      11 november, 2022

      Test: Beoplay EX

      19 september, 2022

      Intel och Broadcom visar WiFi 7

      12 september, 2022
      Datormagazin
      Facebook YouTube RSS
      • Om cookies
      • Hantering av personuppgifter
      • Köpvillkor www.datormagazin.se
      © 2023 Datormagazin/Omsoc Publishing AB, org-nr: 559034-9014 – Ansvarig utgivare: Anders Öhman

      Skriv ovan och tryck Enter för att söka. Tryck Esc to cancel.