Fråga

Mitt problem började när jag skulle installera ett spel. För spelet krävdes det att DirectX 9.0c var installerat, vilket jag också hade. Men spelet kände tydligen inte att jag hade det, så jag kunde inte installera.

Den nödvändiga versionen av DirectX fanns ju även med på skivan, fast när jag startade den installationen kom det bara upp att det var klart direkt utan att några filer hade kopierats.

Jag laddade även hem en nyare ”release” av DirectX 9.0c från Microsofts hemsida. Trots att det då kopierades filer och såg ut att gå rätt till så fungerade det fortfarande inte.

Då tänkte jag att man kanske skulle kunna installera om DirectX 9.0c på något sätt. Jag hittade något skumt verktyg för att ta bort DirectX 9 så att man fick DirectX 8.1 i stället. Efter detta kan jag inte installera DirectX 9 längre.

Det står i Dxdiag att jag har DirectX 8.1, men när jag startar installationen för DirectX 9.0c så blir det aldrig någon filkopiering. Det bara står att det är klart direkt, men sedan står det fortfarande att jag har DirectX 8.1 i Dxdiag och spelet går fortfarande inte att installera.

Kan jag fixa detta på något sätt utan att installera om Windows?

Svar

Akta dig för skumma verktyg… DirectX är inte gjort för att kunna avinstalleras. Nu har du förmodligen en blandad röra och felaktiga uppgifter i systemregistret. Du nämner inte vilket spel det handlar om, men jag skulle gissa på att vad som saknades var någon av de uppdateringar som kommit till DirectX. Att det inte gick att uppdatera från spelskivan beror förmodligen på språkversionen.

De uppdateringar du behövde kan hämtas via Microsoft Update. De finns inte under”Prioriterad uppdatering” och laddas därför inte ner automatiskt. Du måste gå till webbplatsen och titta under ”Programvara, tillvalsuppdatering”. Jag tror att det du behöver är det som kallas ”Rekommenderad uppdatering för DirectX 9.0 – Managed DirectX”.

Huruvida det går att reparera vad du ställt till med den vägen vågar jag inte svara på, men prova det först. Testa annars med Systemåterställning och låt Windows återgå till någon återställningspunkt före dina åtgärder. En sista, men jobbig, lösning är en reparationsinstallation av Windows ”ovanpå” det gamla. Sedan krävs definitivt ett besök hos Windows Update, för då finns det mycket att uppdatera.


Uppskattar du vårt arbete?
Donera gärna en slant till redaktionen.

Donera till Datormagazin


Datormagazin riktar sig till avancerade och intresserade datoranvändare och är även det enda magasinet i Sverige som har en fast sektion för bevakning av Linuxområdet men vi skriver om alla operativsystem.

Skriv ett svar

Skriv din kommentar
Ange ditt namn här