Fråga

Hej! Jag har en liten irriterande, högt surrande fläkt på moderkortet. Den sitter i höjd med grafikkortet och är ansluten till moderkortet via en kontakt med namn NBfan1.

Kan jag köra datorn med denna fläkt urkopplad eller måste jag i så fall ersätta den med annan fläkt eller kylare? Har i övrigt mycket tystlåtna Zalman-fläktar både till grafikkort och processor.

Vore tacksam för hjälp innan jag får tinnitus!

Svar

Hur viktig denna fläkt är kan du bara avgöra genom att stänga av den. Anslutningen Nbfan1 är avsedd för en fläkt som kyler moderkortets chipset, men huruvida detta verkligen behöver kylning är inte säkert – jag vet ju inte vad du har för moderkort. Men moderna chipset kan bli väldigt varma.

Prova med att koppla bort fläkten och sedan hålla noggrann kontroll på datorns temperaturer medan du provkör. Du fick kanske något temperaturkontrollprogram med datorn? Annars finns ett utmärkt gratisprogram här: http://www.almico.com/speedfan.php

Fortsätt inte att köra om det blir för varmt eller om datorn inte verkar att fungera som den ska. I så fall behövs kylningen. Du kanske kan hitta någon tystare fläkt att byta den mot. Annars finns det också speciella fläktlösa kylare för chipset-kretsarna, som i stället har väldigt stora kylflänsar.

Det kan också fungera att byta den mot en stor och tyst chassiefläkt i stället.

Föregående artikelD-Link introducerar Wireless USB-produkter
Nästa artikelPanasonic introducerar digitalkamera med 18x zoom
Datormagazin riktar sig till avancerade och intresserade datoranvändare och är även det enda magasinet i Sverige som har en fast sektion för bevakning av Linuxområdet men vi skriver om alla operativsystem.

Skriv ett svar

Skriv din kommentar
Ange ditt namn här