Fråga

Jag har ett MSI-moderkort som har stöd för fyra gigabyte internminne. Jag har även satt in fyra stycken engigabytes-brickor – men Windows XP Pro med SP2 meddelar att det bara finns 3,12 gigabyte internminne. Under den informationen står också ”Physical Address Extension”.

Mina frågor är: Vad är Physical Address Extension? Hur får jag Windows XP att använda sig av mina fyra gigabyte internminne? Om du undrar varför jag vill ha fyra gigabyte internminne med XP beror det på att moderkortet klarar det och att det är Windows XP jag kör som operativsystem.

Svar

Problemet med 32-bitarssystem är att det bara går att direkt adressera fyra gigabyte minne (2 upphöjt till 32). När den här arkitekturen kom till var fyra gigabyte så oändligt mycket att den dag när gränsen skulle nås förmodligen verkade ligga mycket långt in i framtiden. Sedan har man varit tvungen att tillfälligt lösa problemen genom att fuska och gå runt dem på olika sätt, precis på samma sätt som med hårddiskarna under deras utveckling.

En parallell för dem som kommer ihåg den gamla DOS-tiden är hur problemet med minne som egentligen inte kunde adresseras löstes med minneshanterare som Himem.sys. Motsvarande finns även nu, och är just det som kallas Physical Address Extension (PAE), som under vissa omständigheter gör det möjligt att adressera minne över 4 gigabyte. PAE aktiveras med en switch i filen Boot.ini, men kräver precis som Himem.sys på sin tid att programmen som ska använda det utökade minnet har stöd för detta.

Men den enkla förklaringen i ditt fall är att begränsningen är vad Microsoft kallar ”by design”. Det är en undanflykt man ofta hittar i deras dokumentation, och sedan finns normalt inte så mycket ytterligare förklaringar. Begränsningen till 3,12 gigabyte infördes med Service Pack 2. Innan dess låg gränsen vid 3,87 gigabyte, så en inte allt för lyckad lösning är ju att gå tillbaka till SP1…

Orsaken är att man vill försäkra sig om full kompatibilitet med äldre drivrutiner och annat för att undvika mängder med blåskärmar. Det saknade minnet är helt enkelt avsatt för diverse buffertar, DMA-hantering och annat. Det finns inget sätt att gå runt begränsningen i Windows XP.

För att kunna utnyttja dina fulla fyra gigabyte måste du invänta Windows XP Service Pack 3 eller Windows Vista, som båda har stöd för åtta gigabyte. Om du absolut måste ha fyra gigabyte redan i dag (personligen tycker jag nog att det är ett lyxproblem och skulle vara fullt nöjd med 3,12 gigabyte – så mycket minne har jag aldrig varit i närheten av…) återstår att byta till Windows 2003 Advanced Server eller Windows 2003 Server Data Center Edition – eller att gå över till ett 64-bitarssystem.

Skriv ett svar

Skriv din kommentar
Ange ditt namn här