Fråga

Hej, Experten! Jag köpte en ny dator utan operativsystem. Moderkort Asus P5PE-VM Rev. 1.00 och en hårddisk Samsung 250 gigabyte. Bios hittar 250 gigabyte, men XP hittar bara 131 gigabyte.

Vad gör jag för att få fram hela disken i XP?

Svar

Det framgår inte av din fråga, men jag antar att du installerade ett gammalt Windows XP på din nya dator? Det är nämligen så att Windows XP i sin ursprungliga form (före Service Pack 1) inte hade stöd för det som kallas 48-bitars LBA för hårddiskar.

Det innebär att det inte klarar hårddiskar större än 137 gigabyte. Du behöver installera SP1 (och ännu hellre SP2) för att få detta stöd.

Problemet är bara att även när du uppgraderat Windows är hårddisken redan formaterad och hela disken blir i alla fall inte åtkomlig. Ett sätt att lösa detta är att använda något diskpartitioneringsprogram för att utöka din partition till att fylla hela disken.

Ett annat är att bränna en ny Windows-skiva där SP2 är inkluderat. Detta kallas slipstreaming och du hittar en bra instruktion här: http://www.helpwithwindows.com/WindowsXP/winxp-sp2-bootcd.html

Med en sådan skiva måste du dock sedan göra om din Windows-installation för att få tillgång till hela disken.

Skriv ett svar

Skriv din kommentar
Ange ditt namn här