Fråga

Jag sitter här och klurar med min dator. Problemet är följande:

Jag har två hårddiskar, en lite mindre (äldre) och en stor (nyköpt) som har fungerat fint. Nu har den nya, som är slave, börjat sega något fruktansvärt. Jag kollade i Enhetshanteraren och fann att båda diskarna står i PIO-läge.

Jag har en nyinköpt IDE-kabel 133, så bandbredd har de båda två, men uppenbarligen vill de inte arbeta i DMA-läge. Varför?

Det ser ut så här i enhetshanteraren/IDE styrenheter:

Både Enhet 0 och Enhet 1.

Överföringsläge DMA om tillgängligt.

Aktuellt överföringsläge PIOläge.

Svar

Windows innehåller en liten fälla. Hårddiskar och CD/DVDenheter går över från det snabbare DMA-läget till det betydligt långsammare PIO-läget om fler än sex DMA-problem (timeout) upptäckts. Windows stänger då helt enkelt av DMA för gott och det går inte att återvända. Detta kan vara svårt att upptäcka (utan att som du specifikt titta på enheterna i Enhetshanteraren), men kan ställa till med väldiga problem. Det är inte bara diskenheterna som blir sega, utan hela datorn, och du kan dessutom få problem med till exempel modemanslutning.

Problemet kan åtgärdas i systemregistret, men det finns en enklare metod. Använd helt enkelt Enhetshanteraren och klicka på plustecknet vid ”IDE ATA/ATAPI-styrenheter”. Högerklicka på ”Primär IDEkanal” eller ”Sekundär IDEkanal”, beroende på vilken av dem som krånglar och välj att avinstallera den. Ignorera eventuella varningar. Starta sedan om datorn.

Windows hittar IDE-kanalen på nytt efter omstarten och installerar om den. Gå tillbaka till Enhetshanteraren och dubbelklicka på aktuell IDEkanal. Kontrollera på fliken ”Avancerade inställningar” att DMA-läget är tillbaka. Om inte, välj manuellt ”DMA om tillgängligt” vid Överföringsläge.

Skriv ett svar

Skriv din kommentar
Ange ditt namn här