Fråga

Virtualisering pratas det mycket om, men ofta som ett program i ett befintligt operativsystem. Jag undrar om det finns någon mini-version av någon Linux-/Unix-distribution, som är gratis och som enbart jobbar med till exempel XEN?

Jag vill alltså köra alla mina OS virtualiserat och själva modersystemet ska innehålla så lite som möjligt i form av funktioner och grafik. Egentligen skulle den endast ha en ofantlig mängd olika enheter, bra kärna och startuppfunktioner inklusive XEN.

Då skulle man kunna ha den på en USB-sticka och köra alla virtualiserade OS på hårddisken, som exempel. Modersystemet blir då väldigt stabilt och säkert för attacker då den inte innehåller några nätverkstjänster alls (möjligen med undantag av SSH).

Jag tror att VMWares toppmodeller fungerar så här, och om jag inte kommer ihåg fel, även stordatorer.

Svar

Det du efterlyser låter i mångt och mycket som Oracle VM. Jag tror dock inte att detta system kan köras från en USB-sticka, men det installeras som ett eget operativsystem endast avsett för virtualisering.

Du kan läsa mer om Oracle VM på dess webbplats (www.oracle.com/technologies/virtualization) och i en artikel i ett kommande nummer av Datormagazin.

Skriv ett svar

Skriv din kommentar
Ange ditt namn här